Sport
28.12.2021. 08:15
R.E.

Najbolji od najboljih

"Ekspresova" lista sportista koji su obeležili godinu za nama

Karsten Vorholm
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Početak sportske 2021. godine nije preterano obećavao. Naravno, zbog koronavirusa. Virus nam je u potpunosti promenio stare navike što se odrazilo i na praćenje sporta. Veliki broj utakmica je odložen, pojedina takmičenja su pomerena, neka održana bez publike.

Međutim i pored svih poteškoća ne možemo reći da je 2021. godina u sportskom smislu bila loša. Priuštila nam je mnoge događaje za pamćenje, dosta radosti, rekorde, a mi vam u nastavku izdvajamo sportiste za koje smatramo da su zaslužili da im se još jednom poklonimo za rezultate koje su postigli. 

Naš MVP

Krenućemo od Nikole Jokića. Košarkaškog fenomena koji je među onima koji su obeležili sportsku 2021. godinu.

Jokić je prošle sezone zaista bio neverovatan. Postizao je poene, skakao, malo manje zakucavao, dodaovao, jednom rečju dominirao je u pravom smislu te reči.

Nikola Jokić
Izvor: EPA / ERIK S. LESSER

Bio je lider Denvera i u skladu sa tim je zasluženo izabran za najkorisnijeg igrača (MVP) najjače lige sveta.

Jokić je tako postao tek treći Evropljanin sa ovim priznanjem, posle Dirka Novickog i Janisa Adetokumpa.

Učinak Jokića je bio zaista impresivan i ne morate da budete košarkaški stručnjak da biste to konstatovali, dovoljno je samo da pogledate statistiku a ona kaže da je srpski centar prosečno beležio 26,4 poena, 10,8 skokova i 8,3 asistencije po meču.

Novak Đoković
Izvor: EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON

Najbolji svih vremena

Nemoguće je da ova lista prođe bez Novaka Đokovića. Najbolji teniser sveta iza sebe ima sezonu za pamćenje i prepričavanje.

Rušio je rekorde i od turnira do turnira potvrđivao da je najbolji svih vremena.

Đoković je osovjio tri Grend slema – Australijan open, Rolan Garos, Vimbldon i tako se ove sezone izjednačio sa Roržerom Federerom i Rafaelom Nadalom na prvom mestu večne liste po broju osvojenih Grend slemova. Sada ih sva trojica imaju po 20.

Najbolji teniser sveta je bio na pragu da uđe u istoriju osvajanjem kalendarskog Grend slema.

Međutim, između besmrtnosti i Novaka Đokovića ovaj put je stajao Danil Medvedev koji je porazio srpskog tenisera u finalu US Opena. Ipak i pored poraza u finalu US Opena Đoković je bio impresivan 2021. godine. Pobedom na mastersu u Parizu, baš protiv Medvedeva, Đoković je došao do svoje šeste titule na ovom turniru nakon sedam odigranih finala.

Ovom pobedom srpski as je postao teniser sa najviše osvojenih Masters titula u istoriji tenisa. Sada ih ima 37, jednu više od Rafaela Nadala. Mastersa u Parizu, u uzbudljivom meču savladao Danila Medvedeva i došao do svoje šeste titule na ovom turniru nakon sedam odigranih finala.

Takođe, ulaskom u finale Mastersa u Parizu, Novak je po sedmi put obezbedio prvo mesto na ATP listi do kraja kalendarske godine, po čemu je jedinstven u svetu tenisa. Isto tako Novak je jedini teniser koji je osvojio svaki od Masters turnira u ATP turu i to svaki bar po dva puta. Neverovatne borjke.

Ne zaboravimo da ispred Novaka nema nikog ni u broju najviše provedenih nedelja na čelu ATP liste. Đoković nije samo prestigao Rodžera Federara koji je stao na 310. nedelja, već se i približio apsolutnom rekordu Štefi Graf koja je na vrhu WTA liste provela čak 377 nedelja. Novače svaka čast i oprosti ako smo zaboravili neki rekord!

Rekord koji će živeti decenijama

Olimpijske igre u Tokiju donele su mnoga zanimljiva nadmetanja, ali jedna trka ostaje u posebnom sećanju. A za sve nas koji smo gledali Ivanu Španović i tugovali za propuštenom medaljom došla je u pravom trenutku.

"Šta smo to upravo gledali!?" – Bilo je jedino pravo pitanje koje ste mogli da postavite nakon finala trke na 400 metara sa preponama.

Norvežanin, Karsten Vorholm nije samo osvojio zlatnu medalju već je bukvalno pomerio granicu ljudskih mogućnosti. N

orvežanin je uspeo da obori svetski rekord u ovoj disciplini, koji je prethodno upravo on i postavio, i to tako što je finalnu trku istrčao za 45,94 sekundi!!

Trka je bila istorijska jer je Vorholm postao prvi atletičar koji je ovu deonicu istčao ispod 46 sekundi...

Neverovatno. Za anale. Ko god je gledao kako trči ovaj 28-godišnji momak može sa ponosom da kaže da je bio deo istorije.

Heroj

Fudbaler Barselone Dani Alveš nije uopšte pogrešio kada je predložio da se Zlatna lopta dodeli Kristijanu Eriksenu, koji je možda i najveći ovogodišnjim pobednicima.

"Mislim da imamo priliku da pokažemo celom svetu da postoje mnogo važnije stvari od fudbala", rekao je tom prilikom Alveš.

eriksen
Izvor: RITZAU SCANPIX / Mads Claus Rasmussen

I po našem mišljenju bio je u pravu.

Na taj način bi se poslala prava poruka – život i zdravlje su najvažniji i mogo veći od fudbala i postignutih golova.

Na sreću, Eriksen je ovog leta dobio svoju najveću utakmicu iako nije postigao gol, iako nije odigrao meč do kraja. Potresne scene sa stadiona „Parken“ dugo će se pamtiti, a jedini što možemo da poželimo jeste da se one više ne ponavljaju.

Kristin Mboma
Izvor: KEYSTONE / ENNIO LEANZA

Za pamćenje

Svoje mesto na ovoj listi zaslužuje i jedna dama. Reč je o Kristin Mboma.

Sedamnaestogodišnja atletičarka oborila je ove godine jedan od najstarijih atletskih rekorda!

Naime, Kristin Mboma "srušila" je rezultat legendarne Grit Brojer i time postala svetska rekorderka na 400 metara sa rezultatom 49,24 sekundi. Nemica je davne 1991. godine, sa 19 godina, na Svetskom prvenstvu u tokiju istrčala 400 metara za 49, 42 sekunde što je bio rekord ove discipline punih 30 godina.

Koga biste vi dodali na ovu listu? Pišite nam u komentarima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svetislav Pešić : Ponekad, pobeda nije sve, već je jedino što postoji
Svetisalv Pešić

Intervju

01.10.2021. 06:15

Svetislav Pešić : Ponekad, pobeda nije sve, već je jedino što postoji

"Uvek kad pomislim da je bilo dosta, da ima i drugih stvari u životu, pojavi se neka ponuda i onda me sve to ponovo zagolica, ponovo probudi strast u meni. Tako je bilo i ovog puta, tako je bilo i 2016. Tada sam poverovao da neću više da sedim na trenerskoj klupi, počeo sam da pišem knjigu i dosta odmakao, a onda je neočekivano usledio poziv Bartomea da preuzmem Barselonu. Prekinuo sam pisanje, iz udobne fotelje preselio sam se na klupu Barse. Pre tri nedelje sam sve završio, rukopis je u štampariji"
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve