Sport
26.11.2023. 14:28
R.E./RTS

Svaka čast!

ON je pobednik Beogradskog polumaratona

1
Izvor: Beta/ BEOGRADSKI MARATON

Srpski atletičar Elzan Bibić pobednik je četvrtog Beogradskog polumaratona. Drugo mesto zauzeo je Muhamed el Gazari.

Novopazarac je u teškim uslovima za trčanje oborio i rekord koji je prošle godine postavio Marokanac Mohamed el Gazari.

Bibić je trku istrčao za 62 minuta i 15 sekundi – sa četiri sekunde manje došao bi do državnog rekorda. 

Drugo mesto zauzeo je Muhamed el Gazari sa vremenom od jednog sata, tri minuta i dve sekunde.

"Dolazim u Beograd sa velikim ambicijama. Cilj je da pokušam da oborim državni rekord koji iznosi 62 minuta i 11 sekundi koji još od 1998. godine drži Janko Benša. Neće biti nimalo lako, ali verujem da sam spreman za izazov", rekao je Bibić pre trke.
 

Posle trke Elzan Bibić je pohvalio dobru organizaciju trke i istakao izuzetno veliku konkurenciju na stazi.

"Mogu reći da je ovo moj prvi ozbiljniji polumaraton u ovako dobroj konkurenciji. Organizacija je na visokom nivou, očekivano od Beogradskog maratona. Staza je bila zahtevna, dobro sam se snašao, držao sam se oko rekorda staze. Državni rekord za nijansu nije bio tu, imao sam ga u nogama. Tempirao sam tako da je vreme bilo oko 62 minuta i 10 sekundi. Očekivano jaka konkurencija, publika je bila na visokom nivou. Sve pohvale za organizaciju i nadam se da se vidimo sledeće godine", rekao je Bibić, prenosi RTS.
 

U ženskoj konkurenciji trijumfovala je Kenijka Tereza Omoza, koja je došla u glavni grad Srbije sa najboljim rezultatom. Ona je pobedila sa vremenom 72 minuta i 38 sekundi. Kavalina Nahimana iz Burundija kasnila je za pobednicom 16 sekundi, dok je još jedna Kenijka Silvija Meduga osvojila treće mesto. Njeno vreme je bilo 77 minuta i 6 sekundi.

1
Izvor: Beta/ BEOGRADSKI MARATON

U trci na 10 kilometara u konkurenciji muškaraca slavio je Đuro Borbelj, predstavnik Srbije, sa rezultatom 31:11 minuta. Drugi je bio Vjačeslav Sokolov iz Rusije (31:55), a kao treći je na postolju završio Uroš Gutić (32:50).

Na istoj distanci u konkurenciji dama prva kroz cilj je prošla Milica Tomašević iz Srbije (36:49). Bugarka Emi Pamela osvojila je drugo mesto (37:47), dok je treća bila Tea Božinovska iz Makedonije (37:51).

Osim polumaratona i trke na 10 kilometara, održana je i "Sava osiguranje porodična trka" na 2,3 kilometra koje je imala humanitarni karakter, a sva donirana sredstva namenjana su Humanitarnoj organizaciji "Dečje srce".

1
Izvor: Beta/ BEOGRADSKI MARATON

"Ovako masovna trka daje nam podstrek da nastavimo dalje i da sledeće godine ove brojke budu još bolje. Fokus će i u budućnosti biti na zadovoljstvu svih naših trkača i jedinstvenom ugođaju koje nude trke u organizaciji Beogradskog maratona", istakao je direktor Beogradskog maratona Darko Habuš.

"Bibić je bio blizu obaranja državnog rekorda, i ostali elitni takmičari su opravdali očekivanja po veoma hladnom vremenu pa i iz tog takmičarskog aspekta možemo da budemo zadovoljni. Veoma mi je drago da je i ovaj događaj poprimio značajan međunarodni karakter, a za nas je svakako najvažnije da smo za ovih godinu i po dana vratili poverenje trkačke zajednice u Srbiji i to je ono što nas sve čini ponosnim”, zaključio je Habuš.
 

Trasa četvrtog Beogradskog polumaratona je nepromenjena u odnosu na prošlu godinu.

Trčalo se centralnim beogradskim ulicama od Crkve Svetog Marka, preko Dorćola, Kalemegdana i Brankovog mosta, zatim Novog Beograda, a cilj trke bio je na Terazijama.

Beogradskim polumaratonom, koji je održan u organizaciji "Beogradskog maratona" pod pokroviteljstvom Grada Beograda i uz podršku Srpskog atletskog saveza završena je ovogodišnja trkačka sezona u Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
14.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve