Sport
04.10.2023. 13:05
Beta

Odluka pada 10. oktobra

Turska se povukla iz trke, ko će biti domaćin EURO 2028

Fudbal, fudbalski stadion
Izvor: Shutterstock

Turska je zvanično povukla kandidaturu i tako i zvanično izašla iz trke za dobijanje organizacije Evropskog prvenstva za fudbalere 2028. godine.

UEFA je potvrdila da Turska može zajedno da se kandiduje sa Italijom za 2032. godinu i zbog toga se Turska povukla iz trke za dobijanje takmičenja 2028. godine, preneo je Skaj.

"Nakon saopštenja od 28. jula koje je otkrilo želju italijanskog i turskog fudbalskog saveza da se zajednički kandiduju za domaćina Evropskog prvenstva 2032. godine, administracija UEFA im je pisala kako bi potvrdila da je njihova zajednička kandidatura uredno primljena i da će otići na procenu i razmatranje Izvršnog komiteta UEFA", navodi se u saopštenju evropske "kuće fudbala".

"Kao što je Fudbalski savez Turske naznačio pri podnošenju zahteva za zajedničku kandidaturu, njihova kandidatura za Evropsko prvenstvo 2028. godine je povučena", dodaje se.

Za dodelu domaćinstva oba turnira potrebno je odobrenje Izvršnog komiteta UEFA, na sastanku u Nionu 10. oktobra. 

Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska su ostali jedini kandidati za domaćina Evropskog prvenstva u fudbalu 2028. godine.

Pojedini visoki zvaničnici UEFA su zabrinuti zbog navoda da bi Engleska, Irska, Škotska, Vels ili Severna Irska i dalje mogli da igraju na Evropskom prvenstvu 2028. godine čak iako budu eliminisani iz kvalifikacija.

Izvor UEFA je rekao Skaju da će se pravila poštovati, a ona navode da automatska mesta na turniru ne mogu dobiti više od dve države domaćina.

Pošto bi bilo nemoguće da se svi dogovore oko toga ko će dobiti poseban tretman, svih pet reprezentacija će igrati u kvalifikacijama, a ono što će se dogoditi posle toga ključ je za dalje diskusije, naveo je Skaj.

Ostaje moguće da se dva automatska mesta drže u rezervi i da bi mogla da ih iskoristi bilo koja od pet zemalja koja ne uspe da se plasira na turnir.

Međutim, za Skaj je u UEFA rečeno da bi mnogima u toj organizaciji bilo "neprijatno" zbog ideje da se zemlje koje se nisu kvalifikovale ipak dobiju mesto na turniru.

Ako na primer, tri od pet zemalja nisu uspele da se kvalifikuju, bilo bi nezgodno odlučiti koje dve od tri reprezentacije će se plasirati na takmičenje. Jedna od mogućnosti je da dve zemlje sa najboljim učinkom u kvalifikacijama dobiju vajldkartu za takmičenje.

Evropska fudbalska unija će 10. oktobra izabrati domaćine Evropskog prvenstva 2028. i 2032. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Piksi spremio iznenađenja
1

Oktobarski mečevi

26.09.2023. 14:10

Piksi spremio iznenađenja

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković saopštio je u sredu širi spisak igrača za oktobarske mečeve u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo protiv Mađarske i Crne Gore. Nova imena na spisku naše reprezentacije su Mihajlo Ilić iz Partizana i Petar Ratkov, napadač Salcburga.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve