Sport
11.03.2024. 20:50
Beta

Felipe Masa

Bivši as Ferarija "presavio tabak", TRAŽI TITULU iz 2008.

1
Izvor: Beta / AP / Andre Penner

Bivši vozač Formule 1 Brazilac Filipe Masa podneo je tužbu u Londonu protiv Međunarodne automobilske federacije (FIA), bivšeg vlasnika serije Formula 1 Menadžment (FOM) i bivšeg prvog čoveka takmičenja Bernija Eklstona tražeći da mu se dodeli titula iz 2008. godine.

Bivši vozač Ferarija i Vilijamsa Masa tražio je i odštetu, ali nije naveo iznos.

Pojedini mediji preneli su da 42-godišnji Masa traži između 60 i 150 miliona funti.

"Uvek sam govorio da ću se boriti do kraja. Pošto su FIA i FOM odlučili da ne urade ništa, tražićemo ispravljanje ove istorijske nepravde pred sudovima", rekao je Masa za brazilski Globo.

U sezoni F1 2008. Masa je bio vicešampion iza tadašnjeg vozača Meklarena Luisa Hamiltona sa bodom zaostatka, 98-97.

U incidentu koji je poznat kao "Krešgejt" (Crashgate), tadašnji vozač Renoa Nelson Pike je namerno izazvao udes u 14. krugu trke za Veliku nagradu Singapura kako bi na stazu izašlo vozilo bezbednosti, što je omogućilo njegovom timskom kolegi Fernandu Alonsu da pobedi.

Hamilton je završio kao treći, a Masa kao 13. i nije uspeo da osvoji nijedan bod zbog greške mehaničara u boksu, pošto je krenuo sa pričvršćenim crevom za gorivo na bolidu.

Reno je priznao naredbu 2009. godine, ali Formula 1 nije poništila rezultate trke.

Eklston je u prošlogodišnjem intervjuu tvrdio da je u to vreme bilo dovoljno dostupnih informacija da se slučaj istraži, a da je rezultat bio odbačen. Međutim, bivši prvi čovek Formule 1 je posle toga rekao da se ne seća da je dao taj intervju.

Masa, nedašnji timski kolega Mihaela Šumahera, smatra da bi on bio šampion da je taj slučaj istražen tokom sezone i da je FIA prekršila sopstvena pravila jer to nije odmah istražila.

"Gospodin Masa traži izjave da je FIA prekršila svoje propise propustom da odmah istraži udes Nelsona Pikea na Velikoj nagradi Singapura 2008. Gospodin Masa bi te godine osvojio titulu šampiona. On takođe traži odštetu za značajan finansijski gubitak koji je pretrpeo zbog neuspeha FIA, u čemu su takođe bili saučesnici gospodin Eklston i FOM", navodi se u saopštenju advokatske kancelarije Vieira Rezende Advogados, preneo je Motosport.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve