Sport
26.06.2019. 18:17
M.P./Foto:Tanjug

FENOMEN DONČIĆ: Dečak koji je osvojio gotovo sve

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Luka je fantastičan igrač. Za rukija u ligi i nekog ko ima svega 19 godina, deluje da nije impresioniran svim što mu se događa u ovom trenutku. Našli su ga tamo gde su ga našli, tako da mislim da je u pitanju jedan paklen igrač", rekao je svojevremeno Greg Popovič za Luku Dončića.

Mali je broj igrača koji mogu da se pohvale da su sa 19 godina zapali za oko jednom Greg Popoviču. Onim kojima je to i uspelo znači da mnogo vrede i da je pred njima verovatno svetla košarkaška budućnost. Međutim, za one koje je ovaj košarkaški mag rekao da su "pakleni igrači" znači samo jedno - oni su posebni.

Luka Dončić to definitivno i jeste. Iako ima tek 20 godina svoju klasu je odavno potvrdio, a iz sezone u sezonu nas ubeđuje da je jedan od najboljih igrača koji su se ikada javili na ovim prostorima. Da sve ovo nije preterivanje potvrdila je nedavna nagrada "ruki godine" čime je postao tek drugi evropljanin kome je pošlo za rukom da je osvoji. Nagradu je osvojio više nego zasluženo jer je u svojoj prvoj sezoni u proseku beležio 21 poen, šest asistencija i osam skokova po meču.

Zapravo ko god je imao priliku da gleda Dalas ove sezone, mogao je da primeti sa koliko samopouzdanja igra ovaj momak. Samouvereno, bez straha i pritiska izlazio je na crtu najvećima. Upravo onako kako igra kroz celu svoju kratkotrajnu karijeru.

Povezane vesti - Statistika ne laže, biće najbolji

Međutim, bez obzira na to što je Dončiću ovo tek četvrta sezona u profesionalnoj seniorskoj košarci uspeo je da osvoji gotovo svaku nagradu i svako takmičenje u kojem se takmičio.

Za tri godine koliko je proveo u Realu isto toliko puta je osvojio špansko prvenstvo, dva puta je podigao Kup kralja i jednom Evroligu. Sa 19 godina je postao MVP Evrolige i MVP F4 Evrolige, čime je postao najmlađi igrač u istoriji ovog takičenja kome je to pošlo za rukom. Koliko je talentovan govori i to da ga je Evroliga čak dva puta nagrađivala nagradom "zvezda u usponu". Trofej ga nije zaobišao ni sa reprezentacijom Slovenije sa kojom je postao prvak Evrope. Neverovatne partije nastavio je, ove sezone, i na NBA parketima gde je ravnopravno igrao sa daleko starijim, iskusnijim i jačim igračima. Svojim partijama nagrađen je i u najjačoj ligi na svetu gde je uvršten u najbolju ruki petrku, a nedavno je stigla i kruna sezone u vidu nagrade "ruki godine".

https://www.youtube.com/watch?v=xr5fyUIO0so

Jednom rečju osvojio je gotovo sve što je do sada mogao. Izmakao mu je samo NBA prsten, iz prostog razloga jer njegova ekipa nije bila dovoljno konkurentna ove sezone, što će se od sledeće definitivno promeniti kada na parket bude zakoračio sa Porzingisom.

Nikako ne treba zaboraviti da pričamo o momku koji ima svega 20 godina i koji će tek da ispisuje košarkašku istoriju. O kakvom se talentu radi svojevremeno je govorio i Željko Obradović, koji je možda i najbolje objasnio o kakvom igraču je reč.

"Dončić nema problem sa pritiskom. Način na koji on igra pokazuje kao da je na vrhu košarke već 15 godina. Počeo je karijeru jako mlad, a već u trećoj sezoni je odlučujući igrač u svim aspektima. Veoma je inteligentan. Ima neke sličnosti sa Draženom. Možda ih porede jer su zasijali u tako ranim godinama života. Petrović je bio drugačiji igrač, a Luka bi trebalo da bude kao on. Zna vrlo dobro šta treba da promeni da bi došao do tamo gde svi smatramo da bi trebalo da bude", rekao je Obradović.

Sa pravom može da se postavi pitanje šta će mu u budućnosti predstavljati izazov, odakle će crpeti motivaciju, kada je ovako mlad postigao sve ono čemu igrači teže tokom čitave karijere. Međutim, u njegovom slučaju, odgovor je jednostavan. Cilj je postati najbolji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve