Sport
27.01.2018. 10:00
R.E/ menshealth.rs

FITNES: Trend ili funkcionalnost?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Maske za trening, koje su sve više prisutne kod vrhunskih sportista su analizirane.

Sigurno ste primetili pojavu  elevatin trening maske, koja se pojavila i na našim prostorima. Razlog za to, kako tvrde sportisti  je da su im standardni treninzi postali prelaki ili pomalo dosadni.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Visinski treninzi su metod u sportu, koji sportistima zbog manjka kiseonika povećavaju broj crvenih krvnih zrnaca i eritrocita u krvi. Ima snažan efekat na sveukupnu kondiciju i izdržljivost našeh tela. Da bi se postigli ti efekti, treninge treba raditi na minimalnoj nadmorskoj visini od 2,400 metara.

Magazinu International Journal of Exercise Science, došao je do zaključka da maske nisu previše korisne. Osmišljene su tako da ograničavaju unos vazduha a samim tim limitiraju i količinu kiseonika kojom snabdevamo naš organizam. Zbog toga su treninzi sa njima veoma naporni.

Istraživači su merili promene prilikom maksimalnog uzimanja i potrošnje kiseonika kod vežbača koji su vežbali treninge visokih intervala uz nošenje trening maske. Rezultati su otkrili da uprkos većoj VO2 max potrošnji kiseonika kod onih koji su nosili masku, nema značajnijih razlika u odnosu na one koji su radili iste treninge bez ovog rekvizita. Bez obzira na to da li su masku nosili ili ne, takmičari koji su vežbali treninge visokog intenziteta povećali su svoje kondicione kapacitete.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Drugo istraživanje je fokus stavila na posmatranje uticaja trening maske na VO2 max kapacitet uz vežbe koje postepeno simuliraju promenu nadmorske visine. Ponovo, rezultati nisu pokazali značajne razlike u odnosu na one koji su radili iste treninge bez maske. Autori studije su pažljivo koristili ovaj rekvizit; tačnije 3 sata nedeljno tokom sedmonedeljnog perioda.

Placebo efekat, vežbači energičnije treniraju sa maskom jer su uvereni da će uz pomoć nje ostvariti mnogo bolje rezultate. Kako god, iako je ovaj fitnes rekvizit postao veoma popularan (koriste ga brojni sportisti), više spada u kategoriju trenda i svojevrsne fitnes šminke. Na kraju rezultati našeg treninga pre svega zavise od količine truda i posvećenosti koju uložimo u isti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve