Sport
08.12.2023. 09:41
R. E.

Tokio 1991. godine

Dan kada je Zvezda stigla na krov sveta (VIDEO)

1
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Fudbaleri Crvene zvezde pre 32 godine, 8. decembra u Tokiju, savladali čileanski Kolo Kolo 3:0 i postali prvaci Interkontinentalnog kupa.

Zvezda je kao šampion Evrope savladala prvaka Južne Amerike i osvajača Kupa Libertadores.

Kasnije je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) pokrenula klupsko prvenstvo sveta, a potom je crveno-belima i zvanično dodeljeno zvanje šampiona planete.

Finale je odigrano pred 60 hiljada navijača. Rezultat je bio 3:0 u korist tima koji je vodio Vladica Popović. Iskusni trener je nasledio Ljupka Petrovića, koji je sedeo na klupi kada su crveno-beli osvojili titulu prvaka Evrope u Bariju pobedom nad Olimpikom iz Marseja.

Junak trijumfa u Tokiju bio je dvostruki strelac Vladimir Jugović, golovima u 21. minutu posle asistencije Dejana Savićevića, i 59. u trenucima kada je srpski tim imao igrača manje zbog isključenja, upravo Savićevića.

Tačku na istorijsku pobedu stavio je Darko Pančev golom u 71. minutu posle čuvenog "sprinta" po levoj strani i asistencije Siniše Mihajlovića.

Crvena zvezda - Kolo Kolo 3:0

Stadion: Nacionalni u Tokiju

Gledalaca: 60.000

Sudija: Kurt Retlisberger (Švajcarska)

Strelci: Jugović 19, 58, Pančev 72

Crvena zvezda: Milojević, Radinović, Vasilijević, Najdoski, Belodedić, Ratković, Stošić, Jugović, Pančev, Savićević, Mihajlović. Trener: Vladica Popović.

Kolo Kolo: Moron, Mendoza, Garido, Margas, Vilhes, Ramirez (od 60. Rubio), Bartićoto, Salvatiera (od 65. Dabrovski), Janez, Pizaro, Martinez. Trener: Mirko Jozić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li Bahar zna šta je Zvezda?
1

"Najslabija karika"

11.11.2023. 16:10

Da li Bahar zna šta je Zvezda?

Barak Bahar je najslabija karika Crvene zvezde. Bio je iznenađen kada ga je Zvezda dovela. Čak sam i tada komentarisao da je to velika Zvezdina greška, ali su mi pričali kako je on razbio Zvezdu s Makabijem, pa i Olimpijakos, pa i igrao Ligu šampiona... On ne zna šta je Zvezda, on ne može niti će ikada prihvatiti u svojoj glavi šta je Zvezda i kakav teret nosi klub.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
11.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve