Sport
18.11.2022. 23:05
Beta-AP

F1 Akademija

Formula 1: Nova trkačka serija za žene

formula, formula 1
Izvor: Shutterstock

Formula 1 pokrenuće od sledeće sezone novu trkačku seriju za žene - F1 Akademiju.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu takmičenja, F1 Akademija služiće da se mlade vozačice pripreme i napreduju do viših nivoa takmičenja, uključujući Seriju W, Formulu 1, Formulu 2 i Formulu 3.

Formula 1 će doprineti sa 150.000 evra po automobilu i "zahtevaće od vozača da pokriju isti iznos, što predstavlja delić uobičajenih troškova u uporedivoj seriji".

Na stazi će biti 15 vozila za sezonu od 21 trke podeljene u sedam rundi. U takmičenju će učestvovati pet ekipa iz Formule 2 i Formule 3 sa po tri vozila. Ekipe će imati i 15 dana zvaničnih treninga, a kalendar takmičenja biće naknadno objavljen.

Serija će imati za cilj da regrutuje mlade talente koji se trenutno bave kartingom ili drugim mlađim kategorijama, u nadi da će kasnije moći da pređu u Formulu 3 kao naredni korak, a na kraju i da stignu do Formule 1.

Žensko takmičenje Serija W je pre gotovo dva meseca morala da skrati sezonu zbog finansijskih problema. Otkazane su poslednje tri trke u Meksiku i SAD, kako bi se rukovodstvo koncentrisalo na prikupljanje sredstava za 2023. godinu.

Serija W je bila besplatna za sve, za razliku od većine razvojnih serija koje zahtevaju od mladih vozača da donesu sopstvenu finansijsku podršku, od porodičnog novca, investitora ili sponzora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Luis Hamilton o svom povlačenju...
1

Formula 1

06.10.2022. 15:36

Luis Hamilton o svom povlačenju...

Sedmostruki svetski šampion vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da ne planira da se povuče iz Formule 1 u skorije vreme.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve