Sport
15.09.2023. 20:05
Beta

Nastavlja se

Fudbalerke Španije nastavile bojkot reprezentacije

Španija
Izvor: Shutterstock

Nova selektorka ženske fudbalske reprezentacije Španije Montse Tome morala je da odloži objavljivanje spiska prvog tima, nakon što su skoro sve igračice nastavile da bojkotuju nacionalni tim u okviru borbe protiv seksizma u fudbalu.

Selektorka aktuelnih svetskih šampionki trebalo je da saopšti spisak, ali 20 minuta pre konferencije za novinare, Fudbalska federacija Španije je rekla da je ona odložena.

Savez je saopštio da su igračice odbile da se odazovu pozivu selektorke i federacije.

Još uvek se ne zna da li će Tome i dalje čekati fudbalerke koje štrajkuju ili će pozvati drugi tim za predstojeće utakmice u Ligi nacija protiv Švedske i Švajcarske.

Prema španskom zakonu o sportu, sportisti su obavezni da se odazovu pozivu reprezentacija osim ako postoje okolnosti koje ih ometaju da igraju, kao što je povreda.

Fudbalerke Španije nisu proslavile kako su želele osvajanje svetskog prvenstva jer je sada bivši predsednik fudbalske federacije Španije Luis Rubijales izazvao skandal kada je bez pristanka poljubio Dženi Ermoso usta na ceremoniji dodele trofeja.

Mnogi su očekivali da će smene selektora Vilde i predsednika Rubijalesa otvoriti put za povratak igračica, ali one žele više promena, i da još neki zvaničnici federacije napuste savez.

Igračice su preko sindikata FUTPRO-a danas izdale saopštenje koje je potisala 21 od 23 osvajačice svetskog prvenstva i još 18 drugih fudbalerki, u kom navode da "promene koje su napravljene nisu dovoljne".

One su saopštenju navele da traže i kadrovske promene u kabinetu Predsedništva saveza, Odeljenju za odnose sa javnošću i odeljenju zaduženom za integritet i borbu protiv diskriminacije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve