Sport
15.06.2023. 08:36
Beta

Pala je Holandija

Hrvatska je u finalu Lige nacija

1
Izvor: Beta/AP / Peter Dejong

Fudbalska reprezentacija Hrvatske plasirala se u finale Lige nacija, pošto je u Roterdamu u polufinalu posle produžetaka pobedila Holandiju sa 4:2.

Na stadionu Fejenorda, Holandija je povela u 34. minutu golom Donijela Malena, a Hrvatska je izjednačila golom Andreja Kramarića iz jedanaesterca u 55. minutu. Gostujući tim poveo je u 73. minutu pogotkom Marija Pašalića, a Holandija je izborila produžetke nakon što je Noa Lang zatresao mrežu u šestom minutu nadoknade.

Novo vođstvo Hrvatskoj doneo je Bruno Petković u 98. minutu, a pobedu je obezbedio Luka Modrić iz jedanaesterca u 116. minutu.

Holandski tim je na početku imao inicijativu i pokušavao je da ugrozi protivnički gol preko Matsa Vifera, Havija Simonsa i Kodija Gakpa.

U 32. minutu dobru šansu imao je Tun Kopmejners, ali je šutirao preko gola Hrvatske. Dva minuta kasnije Holandija je povela golom Malena, koji je poslao loptu u donji levi ugao posle dodavanja Vifera.

Hrvatska je zaigrala bolje u nastavku, a izjednačila je u 55. minutu golom Kramarića iz jedanaesterca. Prethodno, jedanaesterac je dosuđen posle starta Gakpoa na Modriću.

Gakpo je bio u šansi u 68. minutu, ali je dobro odbranio golman Dominik Livaković.

Hrvatska je pet minuta kasnije golom Pašalića, posle dodavanja sa leve strane Luke Ivanušeca.

Holandija je posle toga napadala, a do tada najbolju šansu propustio je Gakpo u prvom minutu nadoknade, kada je iz dobre pozicije šutirao pored gola.

Domaći su izjednačili u šestom minutu nadoknade kada je strelac bio Lang, tridesetak sekundi pre kraja, čime je izborio produžetke.

Novo vođstvo Hrvatskoj doneo je Bruno Petković u 98. minutu, kada se oslobodio Virdžila van Dajka i sa 20-ak metara poslao loptu u dalji ugao.

U 102. minutu hrvatski tim izveo je dobar napad, a posle ubačene lopte u kazneni prostor Frenki de Jong je nespretno zahvatio loptu i umalo postigao autogol. Dva minuta kasnije ponovo je bila šansa pred golom domaćih, ali Petković nije uspeo da zahvati loptu posle dobrog centaršuta Marcela Brozovića.

Holandija je mogla da izjednači u 110. minutu, prvo je pokušao Stiven Bergvejn, njegov šut odbranio je Livaković, a na odbijenu loptu natrčao je Lang, ali je pogodio spoljni deo mreže.

Pašalić je mogao da obezbedi pobedu Hrvatskoj u 114. minutu, ali je pogodio prečku, ali je samo minut kasnije dosuđen jedanaesterac za njegovu ekipu nakon što je Tajrel Malasija srušio Petkovića.

Gol je postigao Modrić u 116. minutu i obezbedio plasman u finale, koje je na programu 18. juna u Roterdamu.

Holandija je tako izgubila u Roterdamu prvi put posle 23 godine.

U drugom polufinalu u četvrtak od 20.45 u Enshedeu igraju Italija i Španija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Piksi o Mladenu Krstajiću, Novaku Đokoviću, Nikoli Jokiću...
1

Selektor

12.06.2023. 15:03

Piksi o Mladenu Krstajiću, Novaku Đokoviću, Nikoli Jokiću...

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković rekao je da ima mnogo problema sa povredama igrača uoči utakmica protiv Jordana i Bugarske, ali da veruje da ekipa ima kvalitet da pobedi u Ragradu, pošto su tri boda iz tog meča prioritet u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve