Sport
12.05.2016. 20:44
ekspres

INTERVJU, TERZIĆ: Kredit i Liga šampiona, ili pištolj u slepočnicu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pitam Džaju pre neki dan: "Šta da radim, da uzmem kredit od tri miliona evra i dovedem četiri igrača, i napravim moćan tim? I ako uđem u Ligu šampiona doneo sam Zvezdi 20 miliona evra. I obradovao naciju. Ne prođemo li, uzmem pištolj i pucam sebi u glavu. Da li ući u taj rizik?" Kaže Džaja: "Ne znam."

Kao igraču nije mu se pružila prilika da zaigra za klub koji voli i čije ime nosi. Kockice su se složile desetak godi na kasnije, ali malo drugačije. Već skoro dve godine sedi u kancelariji u kojoj je njegov idol iz klinačkih dana dugo boravio i odakle je vodio Zvezdu do najvećih planetarnih uspeha. Zvezdan Terzić zna da je sada neuporedivo teže napraviti rezultate koje očekuje i kojima se nada armija Zvezdinih navijača. Ali on ima energiju i plan. Ima i hrabrost da napravi nemoguće.

Kakav je osećaj sedeti u fotelji direktora Crvene zvezde?

- Za mesec i po dana će dve godine otkako sam u Zvezdi. Tačno onako kako sam i očekivao. Velika čast, velika obaveza. Pritisak svakog dana. Veličina Zvezde i očekivanja zvezdaške javnosti ti ne dozvoljavaju da se opustiš na jedan dan. Ne dozvoljavaju ti da se raduješ uspehu. Već sutra dolazi ti nova obaveza, novi izazov, novi zadaci. Meni ovo prija. Ja volim da radim pod pritiskom. Ko ne može da funkcioniše pod pritiskom, Zvezda nije za njega. Bio on igrač, trener, rukovodilac, bilo šta. Meni prija ovaj rad pod pritiskom i tada najbolje funkcionišem. Rad u Crvenoj zvezdi je ostvarenje svačije profesionalne želje. Bio sam predsednik FSS, sada sam generalni direktor Crvene zvezde. To su dve najviše funkcije.

Da li je to vrh karijere?

- Vrh karijere. Iznad toga nema ništa. I moja je želja da ostanem u Zvezdi što duže. Ostaću onoliko dugo koliko budem uspešan. U Crvenoj zvezdi ne može niko da te zadrži. Samo te drže rezultati i ništa više i niko drugi. Svestan sam kako Zvezda funkcioniše, koji su njeni zahtevi. Armija navijača hoće samo dobre rezultate. I poslovne i sportske. I dok budem imao dobre i sportske i poslovne rezultate, dotle ću biti ovde. Meni je želja da ostanem što duže.

Ova sezona je krenula dosta loše, a onda se pretvorila u šampionsku. Ko je najviše doprineo tome? Koji je razlog da se sezona maltene preko noći preokrenula?

- Mnogo se stvari izdešavalo. Pre svega, taj nesrećni kalendar koji je napravljen tako kako je napravljen da prvo počne takmičenje u UEFA kvalifikacijama, krajem juna, pa tek onda prelazni rok. Jedan nesklad. S druge strane, od 106 klubova koje smo mogli da dobijemo, mi smo dobili klub s najvećim budžetom. Klub koji je počeo u martu svoje prvenstvo, u Kazahstanu traje od marta pa do novembra, oni su imali 18 prvenstvenih utakmica u nogama. Iz punog takmičenja su došli na "Marakanu". Namesti se da u 2. minutu dobijemo crveni karton. Ekipa je trenirala tek 10, 12 dana. Fizički potpuno nespremna jer smo procenili, naravno na čelu sa trenerom Božovićem, ajde u prvom krugu ćemo dobiti bilo koga, samo nemoj da dobijemo Kairat. Mi baš dobijemo Kairat.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Nemanja Jovanović

Pitam Džaju pre neki dan: "Šta da radim, da uzmem kredit od tri miliona evra i dovedem četiri igrača, i napravim moćan tim? I ako uđem u Ligu šampiona doneo sam Zvezdi 20 miliona evra. I obradovao naciju. Ne prođemo li, uzmem pištolj i pucam sebi u glavu. Da li ući u taj rizik?" Kaže Džaja: "Ne znam."

Božović je čovek koji radi na duže staze?

- Tako je, na duže staze. Mi smo znali da ima svoj sistem rada, da u početku krene lagano, lagano, pa puni. On ima neku svoju filozofiju, da ako u startu napuniš bocu ne možeš više da dopunjuješ. A motorički i fiziološki ne možeš ekipu da držiš 100 odsto na maksimumu celu sezonu. On je krenuo polako, nije očekivao tako jakog protivnika odmah u startu. Tako da je u startu krenulo kako ne treba. Međutim, ja sam verovao, ja sam znao, 18. jula kada smo imali Skupštinu prošle godine, rekao sam: "Ako ne osvojimo šampionsku titulu ja odlazim iz Crvene zvezde." Na početku prvenstva, pre prvog kola. Bio sam ubeđen da ćemo biti šampioni. Iako postoji neka priča da je ova uprava počela da radi tek kada je zagrmela tribina. Nije tako. Mi smo mnoge igrače već doveli za prvo kolo.

I derbi je bio negde ključni? On se igrao na dva boda razlike.

- Tada smo već imali moćnu ekipu. Bili smo svesni svoje snage. Mi smo u avgustu bili četiri metra ispod zemlje. Partizan je imao šampionsku titulu, ušao je u Ligu Evrope i bio na korak od Lige šampiona. A mi katastrofa. Posle tri meseca sve se okrenulo. Mislim da je ključni momenat bio u našoj filozofiji. Kada smo rekli: "Ljudi, mi ne možemo sa igračima kojima plaćamo maksimalno 5.000 evra, kao što je bilo one moje prve sezone, da zadovoljimo potrebe zvezdaške javnosti. Mi moramo da probijemo limite." Onda smo rekli :"Ljudi, ako hoćemo da dovedemo kvalitetnog stranca moramo da mu damo mesečnu platu 20.000 evra." Doneli smo odluku i to je bio veliki iskorak, dupliranje plata. I rekli smo da stranca maksimalno možemo da platimo 20.000, a domaćeg igrača maksimalno 10.000 evra. I to je bila ona prevaga u kvalitetu. Dovođenjem Donalda, Ibanjeza, Vijeire... To su igrači koji su doneli ogroman kvalitet. Doveli smo Plavšića i Srnića, koje smo muški platili. Jednog smo platili 360.000, a drugog 420.000 evra. To su bile ogromne investicije. Sazreli su i klinci koje smo istrpeli u prethodnoj sezoni. Kao što su Grujić, Vule Jovanović, golman Rajković, Luka Jović. Napravili smo jedan dobar miks.

Odakle vam pare za dovođenje igrača?

- Ono što je posebno važno je da smo mi ceo taj tim napravili bez ijednog jedinog dinara. Ušao sam u potpunu avanturu. I kada sam ugovarao Srnića i Plavšića i kada sam ugovarao ova četiri stranca. Nisam imao nijedan dinar. Obećao sam im i rekao sam neka mi je bog u pomoći. Ne znam kako. Jer ne mogu da prvo nađem pare, pa da tražim igrače. Zakasniću. Morao sam da dovedem igrače, obećam im, para nema. To je ono, kuća se ne pravi kada imaš pare nego kada nemaš. Kreni pa ćeš naći negde. Tako sam ja krenuo u avanturu prošlog leta. Imao sam tu sreću da me podrži Upravni odbor, da su verovali u ovo. Rekao sam: "Ljudi, ne možeš da dobiješ na lutriji ako ne kupiš loz. Moramo uložiti, moramo investirati. Prosto zvezdaška javnost to očekuje to od nas."

Isplatilo se...

- Mogu da kažem da je ova godina istorijska godina za Zvezdu. Uspeli smo u dve stvari. Prvo, ubacili smo 15 miliona evra svežeg novca iz inostranstva od transfera u godini u kojoj smo Partizanu pobegli 30 bodova. Napravili smo neverovatan i poslovni i sportski uspeh. Ovo se nije desilo u poslednjih 10 godina, da Zvezda ima tako čiste knjige i bilanse.

Osim igračkih kvaliteta, da li ste zadovoljni kako ste pogodili i sa ljudskim kvalitetima ovih stranaca? I to je bitno.

- Da, skroz smo pogodili. I na sve to trener Miodrag Božović, koji je stvarno dao jednu posebnu aromu svlačionici. Napravio hemiju unutar svlačionice nekim svojim šarmom, duhovitošću.

Da li možemo da kažemo da su loši dani za Zvezdu prošli i da se Zvezda sada vraća u jednu stabilnost? Da može svaku godinu da bude samo bolja i da krene nazad u Evropu?

- Mi smo se već vratili. Već smo se stabilizovali. Dug je smanjen sa 52 na 38 miliona. Zvezdi svakog meseca treba 700.000-800.000 evra za život. Ali, nije to poenta. Važno je što smo promenili strukturu duga. Nismo dužni u onim tačkama koje interesuje UEFA. Prema sadašnjim i bivšim igračima i klubovima. To je bitno.

Kakvi su odnosi sa menadžerima?

- To me uopšte ne interesuje. Generalno menadžere, agente, ne volim. Mislim da veliki iznos novca u podeli kolača pripada njima. I oni su mi u posebnom redu. Kad se klub stabilizuje oni će doći na red da se njima namiruju obaveze. Kad sam došao u klub nismo dobili licencu od UEFA. Prvi dan došao dopis od FIFA da se plati Šišić 300.000 evra. Posle 15 dana mi je došlo obaveštenje od FIFA da se plati Bronovicki 840.000 evra. I to je bila izvršna presuda FIFA. Mi smo to sve u ove dve godine očistili. Da nismo osmislili ovaj projekat "Zvezdina deca", u čiji kvalitet smo verovali i gde smo tu decu gurnuli da igraju i ostvarili izvanredne transfere, Zvezda se ne bi stabilizovala. Malo je ko verovao u te klince. I unutar kluba je malo ko verovao. Crvena zvezda mora da se organizuje kao kompanija koja sama stvara pare. Pod tržišnim uslovima.

Da li postoje kontakti s ljudima iz države i vlasti, pošto se negde u javnosti sada provlači priča da Zvezda ima veću pomoć države nego Partizan? Ljudi iz Partizana kukaju da je Zvezda povlašćena.

- To je priča koja je zlonamerna i prema Crvenoj zvezdi i prema premijeru Aleksandru Vučiću. Meni je izuzetno drago što imamo premijera koji navija za Crvenu zvezdu. I to ne krije. Možemo lakše da dođemo do državnih institucija nego pre, ali sve u skladu sa zakonom. Ali ništa Zvezda nije dobila od ove države u prethodne dve godine što nije u skladu sa zakonom. Što se tiče finansija, imamo ugovor sa "Telekomom" vredan 800.000 evra godišnje. Ali mi dajemo "Telekomu" reklamu. To je neka dvosmerna ulica. "Telekom" je na tržištu. "Telekom" koristi brend Crvene zvezde koji je najveći srpski brend. Mi to poštujemo i cenimo. Ono što je stvarno velika pomoć je ugovor sa "Gaspromom", koji je prošle godine obnovljen. On je vredan četiri miliona evra na godišnjem nivou. Plus 500.000 evra donacija koje idu preko sportskog društva. Mi novac dobijamo direktno iz Sankt Peterburga. To su strane pare, ali mi smo svesni da ne bismo dobili taj ugovor da nije bilo države. Problem je što je prošle godine u maju "Gasprom" isplatio šest miliona evra, godinu i po dana unapred. Mi smo tih šest miliona evra utrošili u jednom danu za vraćanje starih dugova. Mi već godinu dana živimo sami od sebe. Sve te pare koje su nam omogućili država i "Gasprom" dali smo za nasleđene dugove.

Da li je Partizan u prethodnom periodu možda imao veću pomoć države, bolju poziciju i u FSS-u?

- Znaš kako, Partizan je imao osam godina zaredom kvalifikacije za Ligu šampiona. Prvo, koliki su to prihodi od UEFA? Drugo, koliki su prihodi od transfera igrača. Zvezda nije ni kvalifikacije mogla da odigra. To je ona prednost gde je Partizan profitirao, gde je imao finansijski benefit. Sto puta sam govorio, neću više da se ponavljam, da sve te titule koje je Partizan osvojio nisu baš bile skroz sportske, nije Zvezda bila u ravnopravnom položaju u šampionskoj trci.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Nemanja Jovanović

Partizan je imao vetar u leđa, od FSS-a, države. Da ne pričamo da su privodili sudiju kod direktora BIA

Mislite na one sukoba sa FSS-om...

- Tako je. Partizan je tu imao vetar u leđa, od FSS-a, države, ostalih struktura. Da ne pričamo da su privodili sudiju koji sudi utakmice kod tadašnjeg direktora BIA. I to se dešavalo. Oni su sve poluge države stavili u osvajanje šampionskih titula.

Da li i dalje važi ona podela da je Zvezda policijski klub, a Partizan vojni?

- Nema toga više. To više ne važi. Onog momenta kad je tribina pukla, svi članovi upravnog odbora, njih osam, je izašlo. Članovi kluba koji su došli iz nekih državnih i političkih struktura povukli su se iz kluba, a u klubu je ostalo ovih osam članova uprave kluba koji su stari zvezdaši, stari sportski radnici. Ne mogu da kažem da nisu pozitivnu ulogu imali i ovi koji su otišli. Mislim da je, kako kažu, sto babica kilava beba. Tako je funkcionisala Crvena zvezda. Svi su oni imali dobru nameru, ali nije postojao sistem odlučivanja. Nije se znalo ko seče, ko je za šta odgovoran. I takva situacija je i mene zatekla godinu dana. A kad sam došao bilo je mnogo bolje nego pre mene. Bilo je tu mnogo autoriteta, svako na svoj način. Naš Džajić kao predsednik, Miško Zečević kao generalni sekretar, Nebojša Čović, Kokeza, Tončev, svako iz nekog razloga. Pa sportski direktor Zoran Stojadinović. Ali ne može to tako da funkcioniše. Međutim, kada je pukla tribina u avgustu mesecu ostali smo Grof Božović i ja. Čim sam došao prvi dan vratio sam Džajića u klub jer mislim da stvarno nema Crvene zvezde bez Dragana Džajića. Čovek je tu 52, 53 godine. Kada uđete u onaj muzej od 100 trofeja koje Zvezda ima u 95 je učestvovao Dragan Džajić. On ne da je deo istorije, nego je on 95 odsto istorije Crvene zvezde. Džajić je i jedan toliko mudar čovek da je bogatstvo popiti kafu svako jutro s njim.

Dugo se čekalo da vas dvojica kao tandem uzmete da vodite klub...

- Znam. Prvi put je trebalo da dođem u Zvezdu 1999. godine i tada iz nekih razloga nisam došao. Drugi put je trebalo da dođem oktobra 2004. godine. Tribina je povikala: "Džajo, odlazi", i on je otišao. Narednog dana je trebalo da dođem. Iz trećeg puta sam došao. Dragan Džajić ne nameće svoje mišljenje, ali ga uvek kaže. Nije sujetan i ako ga ne poslušamo. I sutra opet kaže: "Terza, ja mislim da to treba ovako. Pazi se." Često me vrati ako skrenem s nekog puta. Strašno koliko oseća Zvezdu. Niko ne zna Crvenu zvezdu kao on. Pre neki dan sam ga pitao šta sada da uradim pred ove kvalifikacije.

Kakvi su odnosi s navijačima? Navijači su Zvezdi uvek bili važan faktor. Ponekad se činilo da su dobijali preveliku ulogu.

- Oni će uvek iskazati svoj stav kada im se nešto ne sviđa. Ali nikad ne nameću rešenja. Oni kažu kad nešto ne može. Imaju taj stav kad kažu - ovo ne može, dosta je, ovo ne valja za Zvezdu.

Za šta konkretno?

- Oni imaju neke svoje principe. Zvezda mora da bude čista. Oni su čuvari srpstva i pravoslavlja. Oni su čuvari Crvene zvezde. Ne može bivši igrač Partizana da igra ovde. Prosto, ta čistota je njih održala. Održala je tribinu. Ja to prihvatam kao njihov stav koji poštujem. Ali nemaju pretenziju da oni rukovode klubom. Oni su nepotkupljivi, ispravni i samo gledaju interes Crvene zvezde. I kada me pitaš kakav mi je odnos sa navijačima, dok imam poslovne i sportske rezultate biće dobar. Tribina je zagrmela protiv Dragana Džajića. Velikog Dragana Džajića. Ko je mali Zvezdan Terzić?!

Da li to znači da Andrija Živković nema šanse da dođe u Zvezdu jer navijači neće da dozvole? Da li postoji ikakva mogućnost za to?

- Mislim da ne postoji jer mislim da porodica Živković ne bi bila toliko tvrda u tom stavu da ne produži ugovor sa Partizanom da nema već nešto ozbiljno. Mislim da je to više želja zvezdaša kroz medije nego što je to realno. Ali, s obzirom da je specifična situacija u vezi s njim, mislim da navijači ne bi bili protiv. Postoji priča da je dečko veliki zvezdaš. I s druge strane, doneo bi ogroman kvalitet Crvenoj zvezdi. To bi bio i strašan šamar Partizanu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Nemanja Jovanović

Nenormalno je da se pobedi neka Albanija i da se dovedu pevačica, orkestar i muzika u Kuću fudbala u Staru Pazovu. To je neprofesionalno.

Partizan to voli da radi Zvezdi. Velika frka je bila kada su uzeli Stojkovića. Vrlo rado su ga uzeli...

- Živković je ekstra dobar igrač. Ja bih kao profesionalac voleo da ga dovedem. Ali s obzirom na to da je to toliko nerealno, nismo ni anketirali zvezdašku javnost. Tako da nisam hteo da gubim vreme.

Da li možemo očekivati da uskoro dođe do epiloga tog sukoba, rata između Zvezde i FSS-a? I šta će tu na kraju da se dogodi? Odlazi li Karadžić i ko dolazi umesto njega?

- Sukob FSS-a i Crvene zvezde, odnosno sukob Crvene zvezde i Tomislava Karadžića, datira mnogo pre dolaska Zvezdana Terzića u klub. To je sukob koji traje već osam godina. Tomislav Karadžić je bio gotovo smenjen, sklonjen pre tri godine. I mi smo ga pustili. On se već bio predao. Ono što sam siguran je da se sad neće kandidovati jer je svestan da je potrošio sve kredite i da niko neće glasati za njega. I da nema podršku u FSS-u. On je čovek koji nigde ne sme da prošeta ulicom.

Čini se da Karadžić odnekud crpi veliku moć i da je nesmenljiv?

- Prosto je Statut FSS-a napravljen tako da je teško smeniti predsednika. I nikada u istoriji FS Srbije i Jugoslavije nijedan predsednik nije smenjen jer je statut tako napravljen da se iznutra lako braniš. Jer treba da te smene oni koje si ti postavio. Mehanizam je tako napravljen.

Kako komentarišete ovo stanje u reprezentaciji? Već dugo loši rezultati u seriji.

- Kada jedna vojska izgubi rat, general je kriv. Ne možeš da kažes da su ratnici bili slabi. Što nisi napravio bolje, što nisi organizovao, što nisi imao tim? Mislim da su u velikoj koliziji kvalitet naših igrača i rezultati koje postižu.

Mislite li da imamo dobru ekipu?

- Imamo izvanredne igrače, nemamo ekipu. Imaš pet, šest igrača koji igraju u Premijer ligi. Kaži mi da li to ima Danska ili neka reprezentacija koja svake godine odlazi na Svetsko prvenstvo? Što je neverovatno. Ti imaš dva igrača u Čelziju, imaš igrača u Liverpulu, u Mančester sitiju, Sautemptonu, Interu... Nema Holandija igrače u jačim klubovima nego što ima Srbija.

Šta je problem? Gde je problem?

- Problem je što ne postoji sistem. Nedostaju hemija i atmosfera jer ti igrači u reprezentaciji nikada nisu ponovili svoje igre iz klubova. Nenormalno je da se pobedi neka Albanija i da se dovedu pevačica, orkestar i muzika u Kuću fudbala u Staru Pazovu. To je neprofesionalno. A imaš u u subotu odlučujuću utakmicu. Ne možeš ti tri dana da praviš kafanu u Pazovi. Riba smrdi od glave, da se ne lažemo. Ta priča oko FSS-a je bruka. To je sramota. Ti propustiš tri velika takmičenja. Svako veliko takmičenje ti direktno od FIFA donosi 30 miliona evra. Baciš 30 miliona evra. I onda mi Tomislav Karadžić priča da je napravio kuću fudbala. Da je on napravio kuću fudbala pre 25 godina, mogli bismo da kažemo da je čovek vizionar. Mi i Albanija smo jedine zemlje u Evropi koje nismo imale kuću fudbala. Kao predsednik FSS-a sam 2005. godine rekao: "Ljudi, bruka i sramota. Mi jedini u Evropi nemamo kuću fudbala. Ove godine nam je prioritet kuća fudbala." Šta je to kuća fudbala? Karadžić nije znao šta je to kuća fudbala. Onda kaže, napravio sam kuću fudbala. Poslednji u Evropi smo je napravili. Ovo je, kaže, biser, ovakvu niko nema. Petnaest miliona evra te košta kuća fudbala. Englezi su svoju kuću fudbala platili 150 miliona funti.

Skoro ste vi i Karadžić imali žestoku javnu prepisku?

- Ja mu odgovorio, on ućutao.

On je izrekao ozbiljne optužbe. Pominje kriminal.

- Možemo profesionalno da se sporimo, ali nikada ne smemo da dođemo na lični sukob. Ja sam se iznenadio kada je on prešao na teren ličnog. On mene proziva da sam kriminalac. Imam troje dece, oca, majku. Možeš da kažeš: "Terziću, loše vodiš Zvezdu" i tu argumentima da se bijemo do kraja. To što je on uradio je ružno. Pa jel Karadžić studirao na Sorboni i Kembridžu i izmislio penicilin? Brate, nisi, nego si švercovao naftu. Kako si ti to napravio pare? Kaže veliki privrednik. Čime se to baviš, ajde. Koja je tvoja privatna delatnost, ajde kaži. Nemoj da me čačkaš. Ti diraš mene, koji sam prohodao na terenu. Registrovan sam kada sam imao šest godina. On nikada nije šutnuo mačku s praga. I onda pita otkud ja tu. Vidi, on je prvi put došao na fudbalski stadion kada je imao 50 godina. Došao je tada da gleda. I nije problem što nije igrao fudbal, ali uvažavaj ove koji su igrali fudbal.

Karadžić je bio predsednik Partizana...

- Godinu dana. Nije ni to problem, ali nemoj da negiraš druge, da ih vređaš. On se iščuđava otkud ja u fudbalu. A gde treba da idem, da švercujem naftu? Da švercujem naftu onda bi mogao da me pita otkud ja tamo. Jer je to njegov biznis. Ružno je što je otišao na teren ličnog. Znam mu i porodicu. Znam mu decu, znam mu suprugu.

Bili ste prijatelji?

- Ma, pazi. Da smo bili iskreni prijatelji ne bi se on radovao mojim problemima. On je karijeru izgradio na mojoj nesreći. U vreme kada se družio s vrhom države.

Da se vratimo na Zvezdu. Titula je tu. Ali Zvezda baš dugo nije bila u Ligi šampion. Jel to izvodljivo?

- Naš je cilj da bar jednom u naredne tri godine uđemo u Ligu šampiona. Da se prikačimo da budemo jedna karika u lancu. Zvezda je godinama van te priče. I ostala je van tog finansijskog kolača. Ono što je veoma važno je finansiranje. Mi možemo da se dičimo Barijem i svojim muzejom, ali to je prošlost, to je prošlo ispod mosta. To može da bude samo putokaz. Nešto na šta smo ponosni. Pojavi se neki Ludogorec koji investira pare i neki Kairat i neka Astana i igraju Ligu šampiona.

Šta nedostaje ekipi?

- Ne možeš ti da pariraš Dinamu iz Zagreba koji plaća između 800.000 i milion evra svoje najbolje igrače. I naravno da će dovesti bolje strance. Ti kažeš neću više od 240.000 evra da platim. Pa nemoj da platiš, onda ćeš biti tu gde jesi. To je veliki biznis gde moraš da investiraš da bi ti se vratilo. Oni kažu da Liga šampiona donosi 15,5 miliona evra samo od UEFA plus TV prava u kvalifikacijama, plus ulaznice. Bruto neki grub proračun je da bi Liga šampiona donela 20 miliona evra, plus mnogo bolju poziciju na tržištu prilikom transfera igrača. Liga UEFA donosi šest i po miliona od UEFA, plus naravno TV prava, oko 10 miliona evra. To je jedan ozbiljan prihod za koji se vredi boriti. I u taj projekat vredi uložiti i investirati. Videćemo da li ćemo imati para da investiramo u igrače koji će podići kvalitet Zvezde da bi s njom mogli da realizujemo ovaj projekat. Da li ću moći kao prošlog leta bez dinara, da li ću sada to moći ne znam, videću.

Ove sezone je prošlo?

- Obećao sam svima, nisam imao ni dinara. Onda smo 30. avgusta prodali golmana Rajkovića u Makabi za tri miliona evra i tim parama smo u septembru poplaćali i Spartak i Čuku, i strance i na mišiće preživeli oktobar. Ponovo je došao problem - pare, stranci. Tu smo naišli na jedno veliko razumevanje igrača. I tu je sam Grof Božović odigrao jednu veliku ulogu, da je držao svlačionicu mirno, pod kontrolom. Jedna dobra pozitivna atmosfera nas je održala. I onda smo završili transfer Marka Grujića, gde smo udahnuli vazduh. Onda su se desili transferi Luke Jovića i Vukašina. U februaru smo stvarno očistili sve ono što smo očistili. E, sad nam treba novac za nove igrače. Mi smo svesni da sa ovim timom nemamo Ligu šampiona. Ovaj tim se nazire. Osnova postoji. Trebaju nam štoperi. Svaki napad počinje iz odbrane. Ono što je problem je što ti iz naše lige nemaš kvalitetnih igrača koji mogu da budu pojačanja za Ligu šampiona. Ti u našoj ligi možeš da tržiš mlade igrače koji su potencijal za nešto u budućnosti. Sada da me pitaš za igrača kojeg bih doveo da bude pojačanje, ja ga ne vidim. Prelazni rok počinje 15. juna. Naša prva utakmica je 12. jula. Mi igrače za Ligu šampiona možemo da dovedemo ili povratnike iz inostranstva ili strance.

Da li to znači da je napad na Ligu šampiona preveliki zalogaj? Da li je realnija Liga Evrope?

- Mi profesionalno i sportski ne možemo da kažemo da se nećemo boriti ali je naša profesionalna dilema da li ići u rizik sa dovođenjem skupih igrača. Neki tekst sam video, Terza je sada u dilemi da li da sve stavi na crveno. Pukovnik ili pokojnik. Pitam Džaju neki dan: "Dragane, šta sad da uradim, da li da uzmem kredit na tri miliona evra i dovedem četiri igrača po 800.000 evra, top igrače, i napravim moćan tim? I ako uđem u Ligu šampiona doneo sam Zvezdi 20 miliona evra. I obradovao naciju. Ne prođemo li, uzmem pištolj I pucam sebi u glavu. Da li ući u taj rizik?" Kaže Džaja: "Ne znam." Stvarno je strateška odluka. Teška odluka. Ili reći neću da ulazim u tu avanturu, neću da preuzimam toliku odgovornost, malo ću pojačati i probaću. Čekam sreću u žrebu, i šta mi bog da. Da mi nismo imali stare dugove, mi smo ostvarili šest miliona prihoda od Grujića. Da nisam morao da vraćam gluposti nekih svojih prethodnika, od tih šest miliona mogao sam bar tri miliona da reinvestiram u ta četiri nova igrača.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Nemanja Jovanović

Grub proračun je da bi Liga šampiona donela 20 miliona evra, plus mnogo bolju poziciju na tržištu prilikom transfera igrača

Da li Zvezda uopšte ima mogućnost da podigne kredit?

- Za ove dve godine nisam uzeo nijedan dinar kredita. I sutra da odem iz kluba nikakvu obavezu nisam ostavio svom nasledniku da vraća i da pegla moje dugove. Nikom ništa. Biće mi deviza da svake godine napravim više para nego što potrošim. Nikada neću više potrošiti nego što sam zaradio.

Navijači to cene...

- Znaju to oni. Cene. Ali sada su pred nama strateške odluke. Treba imati petlju pa preseći.

Stiče se utisak da ste bliži odluci da stavite sve na crveno?

- Videćemo.

Da li Božović sigurno ostaje?

- Ostaje. Ostaće sigurno. Naravno da je njegova velika želja da proba kvalifikacije za Ligu šampiona, da nešto uradi .

PROSLAVA 25 GODINA BARIJA

Krajem maja se proslavlja 25 godina od titule u Bariju. Kako će biti obeležen ovaj veliki datum?

- Napravićemo veliki skup u Sava centru. Biće pozvani svi nekadašnji igrači, Zvezdine legende. Jug Radivojević će režirati događaj, učestvovaće glumci i ostali poznati zvezdaši.

Neće biti proslave na stadionu?

- Odlučili smo se za Sava centar i svečanost te vrste. Kraj sezone je u svim velikim ligama. Hteo je Real Madrid da dođe da igramo utakmicu, ali se svi klubovi u to vreme odmaraju pred Evropsko prvenstvo i Ligu šampiona.

Dolaze svi članovi generacije '91?

- Mislim da će svi biti ovde. Potrudićemo se da svi stignu. Dan ranije je finale LŠ, većina će biti tamo, a onda sutradan slavimo u Beogradu.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve