Sport
04.11.2022. 10:28
Beta

Antisemitizam

Izvinjenje nije pomoglo: Irving suspendovan na pet utakmica

Kajri Irving 4.11.2022.
Izvor: EPA / SARAH YENESEL

Košarkaški klub Bruklin Nets suspendovao je igrača Kajrija Irvinga na najmanje pet utakmica jer je, kako su naveli Netsi, odbio da "nedvosmisleno odbaci antisemitska uverenja".

Irving je ranije na društvenim mrežama objavio link filma koji propagira antisemitska uverenja. Nakon reakcija javnosti, on je priznao da je "svestan negativnog uticaja na jevrejsku zajednicu" i obećao da će donirati pola miliona dolara udruženjima koja rade na iskorenjivanju mržnje i netrpeljivosti.

Međutim, na jučerašnjoj konferenciji za novinare posle treninga Irving je odbio da odmah osudi film i poruku sa društvenih mreža, nakon čega su Netsi saopštili da su "užasnuti" zbog takvog postupka i suspendovali ga na najmanje pet utakmica.

Netsi su najavljujući njegovu suspenziju naveli da su poslednjih dana više puta pokušavali da pomognu Irvingu da shvati koliko su njegovi postupci štetni i opasni, ali da je na konferenciji za novinare posle treninga postalo jasno da se malo toga promenilo.

"Kajri je odbio da nedvosmisleno odbaci antisemitska uverenja, niti da prizna da u tom filmu ima materijala mržnje. To nije bio prvi put da je imao priliku, ali nije uspeo da to objasni", naveli su Netsi u saopštenju.
 

Otprilike četiri sata nakon što su Netsi objavili njegovu suspenziju, Irving je uputio izvinjenje, koje su mnogi, uključujući i NBA komesara Adama Silvera, želeli ranije.

On je na svom Instagram profilu napisao da se izvinjava jevrejskoj zajednici i svima koji su pogođeni njegovom objavom.

Naveo je da je "reagovao emotivno na nepravedno etiketiranje da je antisemita, umesto da se pažnja usredsredi na proces izlečenja moje jevrejske braće i sestara koji su povređeni zbog mrskih primedbi izrečenih u dokumentarcu".

"Nisam imao nameru da iskažem nepoštovanje jevrejske kulturne istorije u vezi sa Holokaustom, niti da širim bilo kakvu mržnju", napisao je Irving.

Irving tokom suspenzije neće primati platu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Irving: Ovo su luda vremena. Nisam antivakser
Irving

Njujork

14.10.2021. 11:40

Irving: Ovo su luda vremena. Nisam antivakser

Košarkaš Bruklina Kajri Ivrving izajvio je da svestan kakve će posledice da trpi zbog odluke da ne primi vakcinu protiv koronavirusa.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve