Sport
30.06.2022. 06:25
R.E.

Legenda boksa

Jedan jedini, neponovljivi - Majk Tajson

Majk Tajson
Izvor: Shutterstock

Nekome je ime Majk Tajson asocijacija na tetovažu, nekom na Holifilda i njegovo uvo... Nekome na golubove i kontroverzan život... Istina je da u svakome budi nešto drugačije, ali niko ne može da ospori da je Tajson sinonim za boks.

Majkl Gerard, poznatiji kao Majk Tajson rođen je na današnji dan 1966. godine i jedan je od najboljih boksera svih vremena. Za neke je veći i od čuvenog Alija. 

Kada je u pitanju život legendarnog boksera, jako je teško odlučiti se da li je veću pažnju privlačio profesionalni ili privatni...

Ako govorimo o privatnoj sferi, Tajson je deo istorije postao tako što je postao najmlađi bokser koji je sa samo 20 godina osvojio titule WBC, WBA i IBF. 

Karijeru je završio sa 50 pobeda, od čega je 44 zabeležio nokautom. Upisao je i šest poraza i dve borbe bez pobednika. Takođe, može da se pohvali da mu je najkraći meč bio protiv Marvisa Frejzera, sina legendarnog Džoa, koji je trajao svega pola minuta

Mogli bismo da kažemo da je sve počelo jako davno... Tajson se, navodno, prvi put potukao kada mu je jedan klinac rekao da samo "pederko" može da se bavi pticama (I danas gaji veliku ljubav prema golubovima). 

U ringu je bio nemilosrdan, "gvozden"... Najveći divljak svetskog boksa. Profesionalnu karijeru mu je, verovatno, obeležila ona čuvena borba iz 1997. godine kada je u drugom okršaju Ivandera Holifilda ugrizao za uvo i otkinuo mu parče. Tada je kažnjen s tri miliona dolara, a navodno je to učinio iz revolta zbog lošeg suđenja. 

Drugu stranu njegovog života, onu privatnu, obeležili su droga, partijanje, zatvor i naravno žene.

Do 13. godine je za sobom imao čak 38 hapšenja. Iz prvog popravnog doma je izbačen jer se odmah potukao, a u drugom je zavoleo boks, pošto je primetio da tamo dečaci vikendom treniraju ovaj sport. 

Ženio se tri puta i bio je u vezi sa manekenkom Naomi Kembel. Prvi brak s Robin Givens mu je trajao godinu dana, s Monikom Tarner je proveo skoro šest, a s Lakihom Spajser je u braku od 2009. godine. Njegova prva supruga Robin ga je prevarila s Bredom Pitom, a Majk je prepričavao kako ga je slavni glumac uplašen molio da ga ne bije, kada ih je uhvatio zajedno.

Nažalost, jedna od mrlja u Tajsonovoj biografiji je nasilje nad ženama, kao i silovanje. Davne 1991. godine uhapšen je zbog silovanja takmičarke za Mis Vašingtona, a sedam meseci kasnije je kažnjen zbog tog čina i dva napastvovanja s šest godina zatvora. Međutim, pušten je nakon tri, a prvu kaznu od sto dolara platio je 1990. godine, takođe zbog napastvovanja. Postoji priča da je fizički nasrnuo i na Naomi Kembel.

Iako je tokom života zaradio pravo bogatstvo, sve je uspeo da uništi. Zbog raskalašnog načina života 2003. godine je proglasio bankrot, iako je u toj godini zaradio 65.7 miliona dolara, ali je na kraju bio u minusu 3.3. Zbog toga je u intervjuu koji je dao iste godine poručio da se "stidi svog života".

"Čitav moj život je promašaj, samo želim da pobegnem. Stidim se sebe i svog života, rekao je svojevremeno Tajson.
 

Komandante

Če Gevara

Če Gevara

Če Gevara

14.06.2022. 07:05

Komandante

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve