Sport
16.05.2019. 19:41
M.P./Foto:AP

Još jedan Srbin sa sezonom iz snova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bližimo se kraju još jedne fubalske sezone. Osvajače najjačih liga uglavnom znamo, isčekujemo rasplet još samo u Bundesligi. Sezonu, koja je uskoro za nama, posebno će pamtiti srpski fudbaleri koji su bili fantastični.
Suvišno je pisati o sezoni Luke Jovića. Napadač Ajntrajhta, svojim partijama je doslovno zaludeo sve veće klubove Evrope, a prava nagrada bi uskoro mogla da stigne u vidu transfera u Real Madrid, o čemu je Ekspres već pisao.

Sjajnu sezonu imao je i Dušan Tadić. Bio je pravi Ajaksov dirigent na terenu. Postigao je 38 golova i podelio 24 asistencija. Sa kopljanicima je ušao u polufinale Lige šampiona i osvojio titulu u holandskoj ligi, kao i kup. Godina iz snova!

Ovu sezonu pamtiće i Aleksandar Mitrović koji je pružao izuzetne partije kako u dresu Fulama tako i u reprezentaciji. Postigao je 11 golova u najjačoj ligi na svetu, međutim njegov učinak nije bio dovoljan da Fulam izbori opstanak u Premijer ligi. Bez obzira na ispadanje u niži rang, partije našeg reprezentativca nisu ostale nezapažene pa će na leto moći da bira sredinu, ako je verovati ostrvskim medijima koji tvrde da ga žele Vest Hem i Kristal Palas.

Međutim, jedno ime se nekako tiho provlači kako kroz čaršiju. Ne posvećuje mu se dovoljno pažnje, rekli bismo nepravedno. Reč je o Luki Milivojeviću.

Iako nije osvojio nijedan trofej ove sezone i nije bio ubojit kao Luka Jović i Dušan Tadić, Milivojević je imao podjednako dobru sezonu kao i oni. Kako bi postalo jasnije ono o čemu pričamo neophodno je dotaći se statistike. Pre svega treba istaći da je Luka Milivojević jedan od trojice igrača, pored Bena iz Barnlija i Konora iz Vulvsa, koji su odigrali baš svaki minut ove sezone u najajčoj ligi na svetu, o čemu smo već pisali. Odigrati 90 minuta svakog vikenda, bez trunke odmora mogu samo najspremniji, a kada to uspete u najzahtevnijoj ligi na svetu onda ste mnogo više od toga. Onda to pre svega govori o vašem karakteru i mogućnostima da se nosite sa najboljima.

Međutim, nije Milivojević samo trčao na tim utakmicama. Iako mu to nije primaran zadatak, nekadašnji reprezentativac je postigao čak 12 golova ove sezone. Bio je precizan gotovo svaki put kada bi loptu stavio na belu tačku, a svoje "nišanske" sposobnosti je dokazao i kada su u pitanju slobodni udarci. To najbolje zna aktuelni šampion Engleske.

https://www.youtube.com/watch?v=6P2Tm7CR8Ks

Da nije lako postići 12 golova u Premijer ligi, kada igrate na pozicji koju pokriva Milivojević, potvrđuje i to da su svega dvojica veznih igrača postigla više golova od Srbina - Pol Pogba i Sigurdson(13).

Luka Milivojević je prava radilica, majstor da vam pokvari akciju, doda kvalitetan pas, ubojit kada je najpotrebnije. Jednostavno ima ga svuda. O kakvom se igraču radi, govori i to da je u februaru samo Kante iz Čelsija pretrčao više kilometara od njega. Više od svih strašnih veznjaka koji igraju u Premijer ligi.

Takođe, ne treba zaboraviti da se  Milivojević nalazi i na 16 mestu po broju uspešnih dodavanja.

Međutim, da biste shvatili koliko je Milivojević bitan šraf u igri svog kluba, nije potrebeno gledatiti statistiku. Dovoljno je da odgledate samo jednu utakmicu Kristal Palasa. Dovoljno je da vidite njegovo ponašanje i kapitensku traku na njegovoj ruci. Milivojević nije samo kapiten, on je vođa i pravi stub ekipe. Ako je Roj Hodžson trener ispred aut linije, onda je Luka to na terenu.

Klinci kada počinju da igraju fudbal prvo se zaljube u igrače poput Mesija, Ronalda i Azara. Golgetere, lucidne igrače čiji potezi dižu publiku na stadionima. Međutim, ljudi koji se razumeju u fudbal podjednako vrednuju i igrače kao što je naš Milivojević. Shvataju težinu i odgovornost njihovih uloga. Razumeju šta znači biti kapiten Premijerligaša. Ostalo je još samo da to shvati i Krstajić. Da shvati koliko je malo igrača poput Luke Milivojevića i koliko smo privilegovani što imamo šansu da ga gledamo u nacionalnom dresu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
17.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve