Sport
06.12.2022. 13:48
R. E.

Grešni Juventus

Vlahović i Kostić se sele u niži rang takmičenja?

1
Izvor: Shutterstock

Fudbalskom klub Juventus preti izbacivanje u Seriju B zbog finansijskih prevara.

Juventus se nalazi pod istragom italijanskog tužilaštva zbog lažnih finansijskih izveštaja, odnosno zbog tajnih dogovora sa igračima o isplatama zarada tokom tri meseca 2020. godine.

Prema navodima italijanskih medijau skandal je uključeno 17 sadašnjih i bivših igrača Juventusa, a radi se o sumi od 60 miliona evra.
Kompletno rukovodstvo kluba iz Torina pre nekoliko dana je zbog toga podnelo ostavku.

Ekspert za italijansko sportsko pravo Matija Grasani u izjavi za Radio RAI 1 objasnio je da nije nerealno da Juventus završi u nižem takmičenju zbog mutnih radnji. 

"Pravila predviđaju da ako se registracija za prvenstvo ostvari izmenama dokumenata, privatnim aranžmanima koji odlažu plaćanje igrača u sezoni 2021/2022. ili čak fiktivnom otkazu, klub može da bude isključen iz prvenstva i izgubiti naslov prvaka Italije", naveo je Grasani i dodao da se kazna za Juventus može očekivati do kraja tekuće sezone. 

Crno-beli iz Torina već su u prošlosti osetili šta znači igrati u nižoj ligi. Juventus je pre 16 godina zbog učešća u aferi "Kalčopoli" izbačen u Seriju B i oduzete su mu titule osvojene 2005. i 2006. godine.

Skandal je u maju 2006. otkrila italijanska policija, nakon što je prisluškivala telefonske razgovore. Otkrivena je velika mreža nameštanja utakmica u Seriji A i Seriji B, i to uz pomoć sudija. Juventus je tada bio šampion, a timovi su optuženi da su nameštali utakmice birajući sebi podobne arbitre.

Grasani je istakao da  je ova istraga ozbiljnija od "Kalčopolija".

"Jedno je dogovarati se sa sudijama, a drugo je prekrajati klupske račune. Na taj način se krši sistem takmičenja i narušava regularnost lige", objasnio je Grasani.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sergej dogovorio prelazak u Juventus!
1

Bomba

22.11.2022. 13:17

Sergej dogovorio prelazak u Juventus!

Srpski fudbaler Sergej Milinković-Savić napustiće Lacio i od jula sledeće godine nastupaće sa saigračima iz reprezentacije Dušanom Vlahovićem i Filipom Kostić.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve