Sport
09.10.2019. 16:56
M. P.

Kad politika sportu kaže - NE

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Igrajmo za bebe na Kosovu" - glasilo je ime akcije koju su pre četiri godine prvi put podržali fudbaleri Crvene zvezde, odigravši humanitarnu utakmicu u Sportskom kompleksu Gračanica protiv istoimenog tima. Sav prikupljeni novac, sa te utakmice, uplaćen je porodilištu KBC-Priština- Gračanica gde je zbog nedostatka sanitetskog materijala bilo malo porođaja. U istoj akciji crveno-beli su učestvovali i naredne dve godine.

Sredinom 2018. Fudbalski Savez Kosova nije dao saglasnost da se ova mini tradicija, odigravanja humanitarnih utakmica u Gračanici, nastavi, pod izgovorom da je reč o zloupotrebi utakmice u političke svrhe.

KK Partizan nepoželjan na Kosovu

Nije to bio jedini presedan kada je Kosovo, pod velom političke moći, zabranjivalo srpskim sportistima gostovanja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

U sličnoj situaciji našli su se i košarkaši Partizana. Iako nisu putovali autobusom sa oznakama Srbije i kluba, već privatnim automobilima, rukovodstvu kluba i igračima, na čelu sa predsednikom Ostojom Mijailovićem, zabranjen je ulazak na Kosovo decembra 2018. Razlog Partizanove posete Kosovu, bila je želja da odigraju prijateljsku utakmicu sa Trepčom u Leposaviću, ali i da učestvuju u mirnom protestu stanovnika Kosova na odluku Prištine da uvede takse od 100 odsto na srpsku robu.

https://www.youtube.com/watch?v=FXL_gjATNpU

"Mi smo imali želju da odemo u Kosovsku Mitrovicu, da se vidimo s našim ljudima, našim navijačima... Željno su čekali da se pojavimo u Kosovskoj Mitrovici. Zabranili su nam prolaz. Policajac koji je šef smene je rekao da mu je stigla zabrana iz Prištine da ne može da nas pusti i da je njegov ministar u Prištini a ne u Beogradu", rekao je Mijailović i naveo da su košarkaši Partizana došli kao sportisti a ne kao političari ili vandali.

Povezane vesti - Terzić: Utakmicu zabranila Vlada Kosova

Odbojkaši, košarkašice...

U martu ove godine, zabrane sprskim sportistima bilo je tri puta, a čak dva puta u jednom danu. Tako je odbojkašima kraljevačke Ribince i Bokovice iz Ivanjice kao košarkašicama Lima iz Priboja zabranjeno je da uđu na terotoriju KiM i mogućnost da odigraju svoje utakmice.

Predstavnicima klubova iz Kraljeva i Ivanjice uručeno je pisano rešenje kojim im se zabranjuje ulazak na KIM.

"Odbija se ulazak na Kosovo vozilu koje prevozi sedam igrača odbojkaškog kluba Bukovica iz Ivanjice. Lica ne poseduju odobrenje od sportskog saveza Kosova za odigravanje utakmice", navodi se u dokumentu koji je uručen predstavnicima kluba.

Razočaran odlukom o zabrani prelaska administrativnog prelaza sa Kosovom, oglasio se predsednik OK Gračanica Milan Dabić istakavši da ovakve odluke štete sportu.

Povezane vesti - Zvezdi zabranjen ulazak na Kosovo 

"Ovo nije civilizovano, ovo ni na šta ne liči. Mi sportisti treba da se bavimo sportom, nas politika ne bi trebalo uopšte da dotiče" - rekao je Dabić i dodao da su sportisti koleteralna šteta političkih previranja."

"Nijedna ekipa ne može ući bez dozvole"

"Za ulazak bilo koje sportske ekipe iz Srbije na teritoriju Kosova, potrebno je najpre najaviti dolazak Savezu, onda će Savez dati odobrenje, ili neće dozvoliti ulazak, a ministarstvo unutrašnjih poslova to sprovoditi. Dakle nijedna ekipa ne može ući bez dozvole", naveo predsednik Košarkaškog saveza Kosova Arben Fetahu i time objasnio zašto je mladim košarkašima Sloge iz Kraljeva 10.3. 2019. godine zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju.

Najnovija zabrana pogodila je danas fudbalere Crvene zvezde. Crveno-beli i FK Trepča trebalo je da odigraju utakmicu u okviru Kupa Srbije u Zvečanu. Do te utakmice nije došlo, crveno-bela delegacija vraćena je za Beograd, a politika je još jednom rekla "ne" sportu, ali i da joj u njemu nije mesto.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve