Sport
07.01.2022. 16:01
R. E.

"Okovi novog svijeta"

Kako je Kusturica reagovao na Đokovićev pritvor

Novak Đoković 7.1.2022.
Izvor: Tanjug / AP / Darko Vojinovic

Prvi teniser sveta Novak Ðoković nalazi se u imigracionom pritvoru u Melburnu i suočava se sa deportacijom nakon što mu je u sredu odbijen ulazak u Australiju.

Čuveni reditelj Emir Kusturica je, u autorskom tekstu za portal Iskra izneo svoje viđenje ove situacije i pružio podršku Đokoviću.

Kolumnu pod naslovom "Okovi novog svijeta" vam prenosimo u celosti:

"Nije li svijet već davno postao zatvor u kome bodljikave žice nisu njegov najizrazitiji simbol. Nisu li kazne za one koji ne žele da se vakcinišu samo jedan korak Svjetske vlade ka ostvarivanju ideje o planetarnoj dominaciji i ostvarivanju, kako je negdje već rečeno, digitalnog zatvora.

Pritvor u kome se nalazi Novak Đoković samo je izrazita slika pomenute namjere. Кo se to tamo nama usprotivio? Кo to želi slobodno da preskače ograde koje smo mi iskovali? Pri tome ne mislim na Novakovu borbu za prava tenisera i uslova pod kojim oni obavljaju svoju gladijatorsku ulogu, tu je i gadna ali i prevelika cijena koja se plaća preko tabloida, Instagrama, Tvitera…

Hapšenje Novaka Đokovića, prvog među slobodnima, pobunjenika koji ne želi u okove novog svijeta i vjeruje u pravedniji poredak, ponovljena je slika stare policijske priče iz filma "Francuska veza“. Tamo policajac Popaj hapsi najpoznatije tipove u gradu da bi ostatak građana Marseja shvatio da ako je moguće hapšenje najpoznatijih faca, poslije takvog događaja, prirodno, svi osjećaju strah u kostima.

Novak nema nikakve veze sa sadržajem pomenutog filma, ali je postupak disciplinovanja isti. Udariš na glavnog lika i to je efektnije nego sve one stravične slike zlostavljanja građana Melburna koji na ulici nisu nosili maske. Stara priča nova forma. Samo što je ovdje u zatvor strpan onaj koji predstavlja najsavršeniju psihofizičku formu ne samo srpskog roda nego i ostatka čovječanstva. To što je u pitanju gotovo savršena pojava, možda bi bilo i oprošteno ali porijeklo je sporno.

Još davno je Makluan pisao o globalnom selu. Nisu mu se ostvarile ideje, mi živimo u digitalnoj provinciji koja prije svega služi da raščovječi čovjeka. To je bila lekcija ne samo plemenitom Srbinu koji "pada“ na pravoslavni Božić, nego i svakome ko vjeruje kako je danas moguće upravljati vlastitim životom i koračati putevima koji su obilježeni satelitima i GPS-om, i društvenim mrežama koje inspirišu maštu upravljača svijeta. Oni mnogo lakše obavljaju "poslove“ od policajca Popaja iz filma "Francuska veza“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Đoković je slobodan da ode u bilo koje vreme kada to odluči"
Novak Đoković

Australijska ministarka

07.01.2022. 09:12

"Đoković je slobodan da ode u bilo koje vreme kada to odluči"

Australijske vlasti su saopštile da ispituju i vize drugih stranih tenisera, a ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz rekla je da Novak Ðoković nije u zatočeništvu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve