Sport
09.05.2018. 13:00
R.E./Beta

ĐURIĆEVO "NE": Karatistima sa Kosova zabranjen ulazak u Srbiju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije saopštila je danas da su karatisti iz Prištine vraćeni s administrativnog prelaza i da neće moći da učestvuju na predstojećem Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, pošto su članovi te delegacije pokušali da u dve grupe i dva različita termina udju na teritoriju centralne Srbije mimo sporazuma o zvaničnim posetama.

"Uprkos našoj želji da budemo dobri domaćini svim sportistima na predstojećem Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu, sportisti sa Kosova i Metohije neće biti deo ovog takmičenja, jer im je sport i ovoga puta bio u drugom planu", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Dodaje se da su obe delegacije vraćene i da je time pokušaj predstavnika Prištine da karate borilište pretvore u političku arenu sprečen doslednom primenom Sporazuma o zvaničnim posetama.

Kako se navodi, manji deo delegacije se sinoć pojavio na prelazu sa obeležjima Kosova, "sa nesumljivom namerom da izazovu provokacije na ovom takmičenju".

"Veći deo delegacije je jutros pokušao da unese obeležje i opremu sa simbolima samoproglašenog 'Kosova'", dodaje se u saopštenju.

Kancelarija za KiM je navela da javnost treba da zna da prištinska strana nije na vreme podnela zahtev za dolazak i učešće delegije, već da je to učinila sa tri dana kašnjenja.

Takodje piše da se predstavnici karatista sa Kosova i Metohije nisu pojavili na ranije zakazanom sastaku sa predsednikom Evropske karate federacije na kom je trebalo da se dogovore detalji o načinu učešća.

"Napominjemo da su isključivo u cilju zaštite sportskog duha takmičenja i bezbednosti učesnika i gradjana, delegacije sa KiM vraćene sa administrativnog prelaza. Nadležni organi su u pripravnosti za slučaj eventualnih novih provokacija", zaključeno je u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve