Sport
05.01.2023. 15:31
Beta / AFP

Sebastijan Kou

"Keniju čeka dug put u borbi protiv dopinga"

Trčanje
Izvor: Shutterstock

Predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou rekao je da će Kenija morati da prođe "dug put" u borbi protiv dopinga, posle serije suspenzija kenijskih atletičara zbog uzimanja nedozvoljenih supstanci.

Kenija je prošle godine izbegla sveobuhvatnu suspenziju nakon što je obećala da će se snažno boriti protiv dopinga, ali je nekoliko desetina njenih atletičara suspendovano zbog uzimanja dopinga u 2022.

Kenija, poznata po svojim trkačima na duge i srednje staze, od 2016. godine svrstana je u A kategoriju zemalja koje su pod nadzorom Svetske atletike i Svetske antidoping agencije (WADA), pored Belorusije, Etiopije, Maroka i Ukrajine.

"Put će biti dug, nemojmo se zavaravati, neće se rešiti preko noći", rekao je Kou na konferenciji za novinare u Najrobiju sa kenijskim ministrom sporta Ababuom Namvambom.

Kenijske vlasti obećale su da će potrošiti 25 miliona dolara u roku od pet godina na finansiranje borbe protiv dopinga, uz angažovanje dodatnog osoblja, povećanje broja testiranja, jačanje programa edukacije i podizanje svesti sportista.

"Kenija neće štedeti napore u borbi protiv dopinga. Vlada će učiniti sve da zaštiti integritet atletike", naveo je predsednik Kenije Vilijam Ruto na Tviteru.

Kenija je 2016. godine osnovala antidoping agenciju i uvela krivične kazne, uključujući i zatvorske, ali niko do sada nije procesuiran.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko su STVARNO koštale Olimpijske igre u Tokiju
olimpijske igre

Slučajna greška?

22.12.2022. 10:30

Koliko su STVARNO koštale Olimpijske igre u Tokiju

Organizacija prošlogodišnjih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju koštala je 20 odsto više u odnosu na iznos koji su procenili organizatori, saopštio je Japanski revizorski sud.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve