Sport
08.05.2019. 14:49
R.E./Beta/Foto:StarSport

KK Partizan zapretio istupanjem iz ABA lige

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Košarkaški klub Partizan saopštio je da su incidenti u poslednje dve finalne serije plej-ofa ABA lige srozali i ugrozili opstanak regionalnog takmičenja i zapretio da će ga napustiti i okrenuti se drugim takmičenjima ako se ne obezbedi regularnost.

Po završetku finalne serije plej-ofa ABA lige između Crvene zvezde i Budućnosti, u kojoj su crveno-beli pobedili, došlo je do sukoba dva kluba i pojavile su se spekulacije koji klub koga podržava u tom sukobu i ko će se pojaviti na današnjem neformalnom sastanku u Zagrebu, koji je zakazao podgorički klub. Partizan je naveo da će se pojaviti na Skupštini u Banjaluci 24. maja.

Crno-beli su saopštili da kao najtrofejniji klub u ABA ligi i kao klub koji je ubedljivo najgledaniji u regionu, ima dužnost da javnosti predstavi probleme u kojima se ova liga i klubovi, kao njeni vlasnici nalaze. Crno-beli su podsetili da su zbog incidenata koji su po završetku sezone 2017/2018 prošli nekažnjeno, na Skupštini lige tražili da se usvoje mehanizmi koji će sprečiti da se slične stvari ponavljaju i da se učesnici kazne, kako bi se sačuvao integritet lige.

"Nakon ponovljenih incidenata, ugled lige je toliko srozan, da klubovima, kao njenim vlasnicima, preti čak i tužba od strane kompanije Myd Sports, čime bi se finansiranje lige ozbiljno dovelo u pitanje a samim tim i njen opstanak", navodi se u saopštenju na klupskom sajtu.

Partizan je naveo da "nikada neće biti sredstvo za potkusurivanje u sukobima zaraćenih strana, naročito ne u sukobima vinovnika incidenata koji su svojim ponašanjem doveli u opasnost opstanak same lige".

 

"Kao odgovoran klub, Partizan poziva sve klubove koji će na sednici Skupštine, 24. maja, odlučivati o daljoj sudbini regionalnog takmičenja, da svojim glasovima obezbedimo regularno takmičenje, a vinovnike pomenutih incidenata adekvatno, u skladu sa propozicijama sankcionšemo", piše u saopštenju.

Crno-beli su poručili da će predlozima dati maksimalni doprinos u očuvanju takmičenja koje u ovom trenutku u čitavom regionu obezbeđuje učešće u Evroligi i Evrokupu, a od klubova je zatražio da se "polazne osnove za sve učesnike ponovo jednako postave, jer u ovom trenutku to prosto nije tako".

"Ukoliko menadžment lige i klubovi kao njeni vlasnici, uključujući i Partizan, nisu u stanju da obezbede regularne uslove za takmičenje i sprovedu sopstvene propise, Partizan više neće biti deo ABA lige i okrenuće se drugim ligama i drugim rešenjima", navodi se u saopštenju.

Partizan je napomenuo da je štiteći interese srpske košarke, prve dve godine od osnivanja prve ABA lige odbijao da u njoj učestvuje, a da je na učešće u ligi praktično nateran, "nakon lobiranja pojedinih srpskih klubova u sprezi sa klubovima iz regiona".

"Kao i tada, Partizan će interese srpske košarke staviti iznad interesa pojedinaca i boriti se za dobro klubova i takmičenja, sa ciljem da se obezbede fer uslovi, a ne da se očuvaju povlašćene pozicije do kojih su pojedinci došli na volšeban način. Sa željom i uverenjem da će interesi košarke i želja da se ova igra zaštiti od neželjenih dešavanja preovladati, Partizan upućuje sportski pozdrav svim klubovima u ABA ligi i čitavoj sportskoj javnosti u regionu. Vidimo se u Banjaluci, 24. maja", saopštio je Partizan.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve