Sport
08.09.2023. 19:46
Beta

Učešće 26 zemalja

Kosovo domaćin Mediteranskih igara 2030, oglasio se OKS

1
Izvor: EPA / EFE / Jesus Diges

Generalna skupština Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara (MKMI) koja je održana u Iraklionu u Grčkoj je većinom glasova odlučila da Kosovo organizuje Mediteranske igre 2030. godine.

Kandidaturu Kosova, odnosno Prištine, predstavili su premijer Aljbin Kurti, gradonačelnik Prištine Perparim Rama i predsednik Olimpijskog komiteta Kosova Ismet Krasnići.

Podršku kandidaturi Kosova pružila je i Albanija, gde će se održati neki od događaja.

Inače, komisija MKMI koja je pre nekoliko nedelja boravila na Kosovu takođe je dala pozitivne ocene o kandidaturi Kosova.

Prethodno je Skupština MKMI izmenila propis koji je zabranjivao zemljama bez izlaza na more da organizuju Mediteranske igre.

Na Mediteranskim igrama učestvuju sportisti iz 26 zemalja.

Kosovo će uložiti preko 250 miliona evra za organizaciju ovog velikog sportskog događaja.

Priština 2030. biće 21. izdanje Mediteranskih igara, a u ovom događaju učestvuju mnoge zemlje koje ne priznaju Kosovo.

Mediji javljaju da je bilo "besuspešnih pokušaja predstavnika Srbije da blokiraju kandidaturu Kosova", a potom se oglasio i Olimpijski komitet Srbije (OKS).

OKS je najoštrije je osudio dodelu Mediteranskih igara Kosovu "protivno svim pravilima i postulatima međunarodnih sportskih organizacija koja propagiraju nemešanje politike i sporta".

"Na Skupštini Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara (MKMI), koja je održana u Heraklionu u Grčkoj, uprkos snažnom protivljenju Srbije, ali i protivno svim pravilima i postulatima međunarodnih sportskih organizacija koja propagiraju nemešanje politike i sporta, Priština je izglasana za domaćina Mediteranskih igara 2030", stoji u saopštenju OKS.

OKS je osudio i pojavu premijera Kosova Aljbina Kurtija na sednici, bez prethodne najave delegatima.

"Olimpijski komitet Srbije najoštrije je reagovao na ovu vrstu mešanja tzv. premijera lažne države Kosovo i insistirao da se odluka o domaćinstvu MI 2030 donese nakon Olimpijskih Igara 2024, što je i praksa u ovim slučajevima. Rukovodstvo MKMI odbilo je glasanje po ovom predlogu Srbije i time stavilo delegate pred svršen čin", dodaje se u saopštenju.

OKS je naveo i da je "domaćinstvo Mediteranskih igara dodeljeno, ali uz oštro protivljenje predstavnika Olimpijskog komiteta Srbije, uz osam glasova protiv".

"Olimpijski komitet Srbije najoštrije osuđuje ovu vrstu mešanja politike u sport", zaključuje se u saopštenju OKS.

Sledeće Mediteranske igre će se održati u Tarantu u Italiji, dok su prethodne održane u Oranu u Alžiru.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve