Sport
24.03.2018. 10:00
R:E/ sportklub.rs

Kreće "Najbrži cirkus"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pred nama je novi šampionat Formule 1, koji će biti 68. po redu. Kao i prethodnih godina, startuje se iz Melburna (Austraija). Ovogodišnje prvenstvo uključuje 21 trku. U „Najbrži cirkus“ se vraćaju Velika nagrada Francuske i Nemačke, s druge strane neće više biti trke u Maleziji. Trka u Francuskoj se vraća nakon 10 godina. Voziće se na stazi „Pol Rikar“ u blizini Marseja. Davne 1990. godine je poslednji put vožena na tom mestu, dok je na Manji Kuru vožena u periodu od 1991 do 2008. VN Nemačke nije održana prošle godine, zbog slabe posećenosti i velikih troškova, ali je ove godine zakazana za 22. jul u Hokenhajmu. Titulu brani Luis Hamilton, vozač Mercedesa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Albert Park je poprište prve ovosezonske trke. Njena specifičnost leži u tome, da tokom devet meseci služi za javni saobraćaj, a u samo tri meseca se pretvara u trkački poligon, čija poseta prilikom otvaranja sezone premašuje 300 hiljada posetilaca. Celokpuna dužina koju će vozači morati da pređu je 307 kilometara. Kada su na scenu stupili V6 hibridni motori, ekipa Mercedesa nestvarno dominira ovom stazom. Ipak, Sebastijan Fetel je u prošlom šampionatu to poremetio, ostvarivši pobedu u bolidu Ferarija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: wikipedia

Glavni favorit za titulu je Mercedes, čiji je vozač Luis Hamilton prošle godine osvojio svoju četvrtu titulu u poslednje tri godine. Iza njih pominju se Red Bull i Ferari. Italijanski tim prema analizama, zaostaje malo. Ipak, iz tabora čuvenog „Crnog konja“ tvrde da će ove godine biti konkurentni.  Red Bull će predstavljati Danijel  Rikard i Maks Ferštapen. Ferari ima Sebastijana Fetela, koji najavljuje borbu za tron. Slične ambicije imaju i u Meklarenu, čija je uzdanica Španac, Fernando Alonso. Oni otvaraju novo poglavlje, a njihov partner je Reno.

Na stazi „Katalunja“ vršena su poslednja testiranja pred početak sezone. Može se reći, da bi u predstojećem šampionatu mogli videti nešto neizvesnije borbe. Međutim, to može da zavara. Prava slika će se dobiti nakon nekoliko uvodnih trka.

U novoj sezoni, došlo je i do nekih određenih promena što se tiče bolida, kao i same situacije van staze. Biće ovo tek druga sezona bez Bernija Eklstona, a Liberti medija je dosta puta saopštila da će kreirati potpuno novi identitet, žele da se distanciraju od ere Eklstona. Dosta promena je izdejstvovala Svetska automobilska federacija. Prva je „oreol“, koja predstavlja zaštitu glave u kokpitu. Dugo se vodila polemika, ali je tragedija od prošle godine na VN Japana doprinela da se od ove godine uvede „oreol“. Vozač Žil Bjanki, pretrpeo je žestoke povrede od kojih je preminuo nakon devet meseci. Napravljen je od titanijuma, a timovima nije dozvoljeno da sami prave, već imaju izbor do određenih dobavljača. Istraživanja su pokazala, da sam „oreol“ ne može u potpunosti da zaštiti vozača. Rezultati pokazuju da bi bilo efikasno u manje od 20 odsto slučajeva.

Same kazne su doživele promene. Ukoliko dođe do menjanja komponenti bolida, oni će biti pomerene od pet do deset mesta, u skladu sa rezultatima iz kvalifikacija. Takođe, čuveni Pireli je doneo nove vrste pneumatika, a to su hipermeke i supertvrde. Proizvođač je zadržao pravo da odlučuje, koje tri će se korisiti tokom vikenda kad je zakazana trka. Pomeren je i sam start trke. Neće više počinjati na pun sat, već 10 minuta kasnije. To je odluka novih vlasnika, jer su vlasnici prava prenosa uključivali na sam start trke. Cilj je da se gledaocima omogući, da vide šta se dešava pre samog početka nadmetanja.

Ljubiteljima „Najbržeg cirkusa“ verovatno je poznato, da od ove sezone na stazi nećemo više moći da vidimo „grid girls“. Devojke su uglavnom sponzorisale nekog proizvođača. Takvu odluku je obrazložio direktor komercijalnih operacija F1. Na njihovom mestu, pojaviće se deca.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Dok je praksa 'grid devojaka' postala znak Formule 1 u prethodnim decenijama, mislimo da ovo više nije u skladu sa našim brendom i očigledno je u suprotnosti sa modernim društvenim normama", rekao je Šon Brečes.

Formula 1 dobila je potpuno novi logo, predstavljen po završetku prošle sezone, kao i svoju pesmu.  Komponovana od strane Brajana Tajlera. On je takođe bio zadužen za muziku nekih filmova, kao što su: "Osvetnici: Godina ultrona", "Paklene ulice 7", "Ajron men 3". Sve ovo je urađeno s ciljem da se vrati popularnosti, koja opada godinama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

https://www.youtube.com/watch?v=9HaUZ-MWppQ

Nema sumnje da će ljubitelji automobilizma, uživati ove sezone. Nadamo se neizvesnom nadmetanju, bez incidenata. Prva trka počinje u nedelju u 7:10,

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve