Sport
16.11.2020. 19:26
Promo

KUVO TV – potvrda da su današnji gejmeri priznati profesionalci

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

TV ponuda u celoj regiji odnedavno je bogatija za novi, tematski kanal kakav do sada niste videli. Reč je o KUVO TV, odnosno televiziji trećeg milenijuma kako je njeni autori vole nazvati. Jedinstvena po svom sadržaju i konceptu, ova televizija je donela novu dimenziju gejminga na naše prostore, a dostupna je gledaocima u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Novinarima – gejmerima, u samoj redakciji, KUVO TV je pružio mogućnost da u inovativan projekat pretoče svoje gejmersko znanje, novinarsko iskustvo i ljubav prema video-igrama. Uredničku i novinarsku ekipu čini oko 30 iskusnih profesionalaca sa prethodnim karijerama u gejmingu i novinarstvu, ali i nove, mlade nade.

Jedan od njih, urednik esport redakcije, Miloš Španović iza sebe ima bogato iskustvo esport novinara, organizatora takmičenja, ali i menadžera esport timova u regiji. U razgovoru otkriva šta za njega predstavlja KUVO TV, ali i koliko će pokretanje jedne usko specijalizovane televizije doprineti gejmerskoj zajednici.

Put od igrača-amatera do urednika esport redakcije na regionalnoj gejming televiziji zasigurno je bio izazovan, ali i zabavan. Međutim, sećate li se prve igre koju ste igrali i na čemu?

Iskreno, ne sećam se. Ali se sećam boksera na užasnoj kopiji Atari konzole, a zatim i laptopa „debljeg“ od putničkog kofera na kojem sam igrao Tetris, koji sam nastavio da igram i na ručnim konzolama. Igrao sam se i na kopiji SEGA Mega Drive, sa „tenkićima“ i Super Mario igrama, između ostalih. Tu se negde umuvao i 286 na kojem se ne sećam gejminga, ali na 486 sam postao hardcore fan originalnog Command & Conquer.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

U kojem trenutku vam je gejming prerastao iz ljubavi u posao?

Uvek sam ozbiljno shvatao gejming, ali prva poslovna ponuda javila se sasvim slučajno 2016. godine i od tada sam aktivno zaposlen u gejmingu. Osim ako kao platu ne računamo novac od prodaje World of Warcraft naloga kojeg sam morao da se „rešim“ (smeh), to je bio „ozbiljan posao“.

Tokom ovog perioda uspeo sam da budem i novinar, i urednik gejming magazina, organizovao sam nešto preko 60 esport turnira i takmičenja, bio menadžer esport takmičara i timova, administrirao sam, observovao, komentarisao itd. Video sam „iznutra“ kako se razvijaju mnogi esport projekti i lige u regiji, a radio sam i kao event manager na događajima koji su ugostili brojne domaće takmičare, tako da sam siguran da me dosta ljudi već zna „iza scene“. Sada je vreme da me vide i ispred kamere, gde ću se uglavnom fokusirati na esport teme pošto su ovakva takmičenja i scene nešto što najbolje poznajem, a i najviše volim.

Šta za vas, iz ugla gejmera, predstavlja KUVO TV?

Priznanje za gejming i potvrdu da su današnji gejmeri priznati profesionalci, a da je gejming dovoljno veliki i uticajan da se taj uticaj preliva i u „stariju“ industriju poput televizije. Takođe i mesto gde ja mogu da podelim svoja iskustva i znanje sa zajednicom, te aktiviram moje lične ideje i pretvorim ih u projekte.

Koliko ličnih iskustava i ideja ste uneli u projekat KUVO TV?

Koliko god mi je projekat dozvolio. Kada ste član ovako velikog poduhvata, ne možete biti sebični i pokušati da preslikate isključivo svoju viziju i ideje na čitav kolektiv, u njihovom originalnom formatu. Potrebno je dosta fleksibilnosti i razumevanja sa kolegama, i svesti o raznim interesovanjima gejmera globalno. Tu je i period prilagođavanja klasično televizijskim formatima koji nisu nešto na šta smo mi gejmeri navikli, ali nadam se da smo uspeli da napravimo dobar most između dva sveta i da će naši gledaoci biti zadovoljni. Ja sam lično izuzetno motivisan da stvari odvedemo i daleko dalje, i nadam se da će KUVO TV u budućnosti biti upravo platforma za takvu vrstu rasta i razvoja, u okvirima izvan isključivo televizijskog programa.

Koliko je izazovno približiti se gejmerskoj publici kroz TV format?

Dosta izazovno, ipak su gejmeri do sada morali većinu svojih interesovanja da zadovolje na internetu, često i na isključivo stranim jezicima, i u formatima koji nisu slični televizijskim. Sada je situacija daleko bolja što se tiče sadržaja na lokalnim jezicima, ali i dalje su svi dostupni kanali uglavnom povezani sa hosting striming platformama i onlajn web izdanjima. U tom smislu, KUVO TV pomera tu granicu još dalje, jer u gejming unosi i gejmerima strani, televizijski format. Nama je cilj da uverimo publiku da ih veoma dobro razumemo, da smo i sami gejmeri, te da ćemo prebroditi sve barijere između televizijskih formata i gejminga.

Šta bi značilo za gejmersku zajednicu na našim prostorima stvaranje jednog takvog huba koji ste zamislili?

To će biti odlična stvar za sve! Sasvim sigurno je da je konkurencija zdrava i da će raznovrsnost koju KUVO TV donosi biti odlična stvar za neke gejmerske krugove koji su trenutno manje zastupljeni u medijima regionalno. Dakle i ekipa koja je već navikla na gejming teme regionalno, ali i svi van tog kruga dobijaju nešto odlično kroz KUVO TV.

Dugoročno ćemo, nadam se, stvoriti zajednicu gejmera koja će aktivno učestvovati u stvaranju sadržaja sa nama, i davati nam pozitivan feedback i konstruktivne sugestije u kojem pravcu bi trebalo da ide KUVO TV.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve