LOŠE PROGNOZE: Neurohirurg otkrio informacije o Šumaheru

LOŠE PROGNOZE: Neurohirurg otkrio informacije o Šumaheru


Stanje Mihael Šumahera gotovo sigurno neće se promeniti, poručio je neurohirurg Colin Shieff, koji je godinama radio s ljudima koji su pretrpeli povrede mozga.

Prošlo je više od četiri godine, otkako je sedmerostruki svetski prvak u Formuli 1, teško nastradao na skijanju. Šumaher je od tada u komi, a njegova porodica odlučila se na potpunu privatnost, zbog čega se jako malo zna o zdravstvenom stanju Nemca. Neurohirurg Colin Shieff, iako nikad nije lečio Šumahera, na temelju bogatog iskustva otkrio je što se može očekivati u takvim situacijama.

“Priroda povrede i informacije koje dobijamo, sugerišu da je njegov mozak pretrpeo veliku štetu. Kao posledica toga, njegov mozak ne funkcioniše kao moj ili vaš. Sve je teže očekivati poboljšanja. Situacija se gotovo sigurno neće popraviti”, rekao je Colin Shieff za “Associated Press”.

“Šumaher gotovo sigurno ne može razgovarati. Možda je u stanju gde može pokazti, ili se to može činiti ljudima oko njega. Da je nesrećan ili da mu nije udobno. Možda može uživati gledajući svoju decu ili slušajući muziku koju je uvek voleo”, dodao je neurohirurg.

Može li se Šumaher potpuno ili delimično oporaviti?

“Potpuno se ne može oporaviti. Jako je dugo u ovakvom stanju i izgubio je mišiće. Čak i da je otvorio oči i počeo pričati, došlo je do gubitka memorije, a to će imati uticaj na ponašanje i kognitivne funkcije te više nije ista osoba. Što se tiče delimičnog oporavka, svaki napredak je oporavak. Spominjalo se da lečenje Šumaherovu porodicu košta i 200.000 evra nedeljno, mislim da je ta svota preterana”, rekao je Shieff.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar