Sport
19.08.2019. 18:13
M.P./Foto:Shutterstock

MARADONIN DEBI ZA NAPOLI: Kako je fudbaler postao božanstvo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Da je fudbal više od igre to je odavno jasno. U Engleskoj se ljubav prema klubu nasleđuje, a stadioni u četvrtoj ligi pune svakog vikenda. Za Grke je derbi Olimpijakos - Paok više od obične utakmice, Rim ima svog princa - Totija, Beograd Zvezdu i Partizan... Ipak, jedna ljubav je posebno jaka i posebnija od svih drugih, ona između Napolija i Maradone.

Ona je posebna, neuništiva, traje punih 35 godina, a počela je na današnji dan 1984. godine. Tog dana Diego Maradona je odigrao prvu utakmicu u dresu Napolija protiv River Plate.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Za mnoge je najbolji fudbaler svih vremena, a za navijače Napolija on je bio i ostao božanstvo.

Do Maradoninog prelaska iz Barselone u Napoli, Napulj je bio uglavnom poznat po mafijaškim obračunima i kao grad koji nije bio posebno siguran za život. Najblaže rečeno bio je na lošem glasu i velika imena su odbijala da pojačaju klub. Upravo zbog toga, Maradonin dolazak u grad izazvao je pravu euforiju za sve stanovnike, što najbolje svedoči da je 75.000 navijača došlo na stadion da dočeka svog spasitelja.

https://www.youtube.com/watch?v=bFynbHkbah4

Tih dana u gradu je sve stalo i sve goruće teme su postale nevažne. To se najbolje videlo po lokalnim medijima koji su pisali kako nije rešeno pitanje gradonačelnika, obrazovanja, nezaposlenosti, ali da ništa od toga nije važno jer - "doveli smo Maradonu".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shuttesrtock

Koliko je grad pogodila "Dijegomanija" govori i podatak da je, po nekim četvrtina muške dece, rođena tih godina,

"Barselona mi je nudila novi ugovor na pet godina s dvostruko većom platom, međutim, srce me je vuklo u Napoli i nisam pogrešio", rekao je jednom prilikom Maradona.

Jednostavno govoreći, Maradona je udahnuo novi život kako gradu tako i klubu. Napoli je sa njim osovojio titulu 1987. i 1990. kao i UEFA kup 1989. godine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shuttesrtock

Koliko je Maradona veliki za klub, nijedan klub sa juga Italije nije osvojio Seriju A. Tradicionalni drugoligaš, čiji je stadion bio poluprazan dobio je novi izgled, novu ambiciju, priliku da ispiše drugačiju istoriju.

"Kada je Maradona došao u grad svi smo poludeli. Hteli smo da učinimo nešto posebno. Tako je nastala Capella di Maradona koja je postala poznata u celom svetu", rekao je jednom prilikom navijač Napolija.

https://www.youtube.com/watch?v=Cdf6D19Etmc

Po kućama napolitanaca je tih godina pored svetog Januarije zaštitnika grada, zid krasila slika Maradone. U mnogim domovima slika je i dalje nepromenjena.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve