Sport
14.05.2024. 21:28
Beta

Da li će uspeti?

Maradonini naslednici žele da zaustave aukciju Zlatne lopte

Maradona
Izvor: Shutterstock

Naslednici Dijega Maradone podneće tužbu kako bi pokušali da zaustave aukciju Zlatne lopte koju je legendarni argentinski fudbaler dobio 1986. godine na Svetskom prvenstvu u Meksiku, izjavio je njihov advokat.

Ovaj trofej je decenijama bio izgubljen, ali se nedavno pojavio i predviđeno je da bude prodat na aukciji u Parizu u junu, saopštila je prošle nedelje aukcijska kuća Agit.

Maradona, koji je 2020. umro u 60. godini, dobio je 1986. godine Zlatnu loptu, trofej za najboljeg igrača na Mundijalu, na kome je predvodio reprezentaciju Argentine do pobede 3:2 protiv Zapadne Nemačke u finalu u Meksiko sitiju.

Na tom turniru postigao je i neregularni ali ipak priznati gol rukom ("Božja ruka"), ali i "Gol veka" kada je solo prodorom predriblovao praktično sve protivnike, u pobedi 2:1 protiv Engleske u četvrtfinalu.

Maradonini naslednici kažu da je trofej ukraden i tvrde da sadašnji vlasnik nema pravo da ga proda.

Advokat Žil More je za AP rekao da će podneti hitan zahtev predsedniku suda u Nanteru (u blizini Pariza)m da se Zlatna lopta povuče sa aukcije. On je naveo da će zatražiti i sudsku zaplenu trofeja i podneti tužbu za krađu.

Maradona je taj trofej dobio na ceremoniji u kabareu Lido na Jelisejskim poljima 1986. godine. Trofej je kasnije nestao i oko toga su kružile razne glasine.

Neki su pričali da ga je Maradona izgubio na partiji pokera, ili da ga je prodao da bi platio dugove, navela je aukcijska kuća.

Takođe, pričalo se i da ga je Maradona čuvao u banci u Napulju, koju su opljačkali lokalni gangsteri 1989. godine, kada je igrao za Napoli.

Maradonini naslednici veruju da je ukraden iz banke.

maradona, 14. 5. 2024.
Izvor: EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON

Advokat More, koji zastupa dve Maradonine ćerke, rekao je da su naslednici tek nedavno saznali da je trofej ukraden. Prema rečima advokata, Maradonina porodica želi da se zabrani prodaja jer veruju da Zlatna lopta pripada njima.

Argument aukcijske kuće jeste da je osoba koja je kupila trofej pre mnogo godina nije znala da je ukraden.

Agit, koja je prilikom objavljivanja aukcije saopštila da očekuje da će taj trofej "doneti milione zbog svoje jedinstvenosti", za AP je navela da su sprovedene sve neophodne provere sa francuskim i italijanskim vlastima.

"Rezultat je da do danas nema dokaza koji bi osporili dobronamernost i vlasništvo našeg prodavca", dodala je aukcijska kuća.

Prodaja je zakazan za 6. jun, a kupci će morati da polože depozit od 150.000 evra za učešće na aukciji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve