Sport
05.06.2019. 21:28
M.P./Foto:EPA

MISIJA MADRID: Može li Jović da postane prvi Srbin koji je uspeo u Realu?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Luka Jović je ime koje se ovih dana najčešće čuje kako u domaćim, tako i u stranim medijima. Dvadesetjednogodišnji napadač nagrađen je za fenomanalnu sezonu, u kojoj je postigao 27 golova i sedam asistencija, prelaskom u jedan od najvećih klubova Evrope - Real Madrid. Transferom vrednim 60 miliona evra, Jović je postao najplaćeniji srpski igrač, ali i na prostoru bivše Jugoslavije. Međutim, pred ispitom koji ga očekuje, mnogi pre njega su pali.

Prokletstvo Realove "devetke"

Kroz istoriju mnogo igrača je nosilo dres Real Madrida, ali nisu svi uspeli da ostave značajniji trag. Mnogo je onih koji su izgoreli pod teretom koji sa sobom nosi igranje za ovaj klub. Jovića će pored tople dobrodošlice na Bernabeu sačekati i mit o prokletstvu Realove devetke. Naime od Benzeminog potpisa 2009. godine nije Realova devetka nije uspela da se snađe u dresu "kraljevića". Ređali su se napadači: Adebajor, Ćićarito, Morata, svi su najavljivani kao velika pojačanja, međutim nijedan nije uspeo da se prilagodi. Deset godina promašaja. Nova nada je Jović. Navijači će pratiti svaki njegov korak, očekivaće golove i rezultate kojima će opravdati to što je doveden. Poznato je da je Realova publika prilično razmažena i da ne prašta neuspeh, stoga nema sumnje da će to dodatno nametnuti pritisak reprezentativcu Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Ukoliko se vodimo pređašnjim iskustvom, Joviću još jedna činjenica ne ide u prlog, mada isto tako njom ne treba da se opterećuje. Naime, Srbi koji su ranije nosili dres madridskog kluba, nisu slavno prolazili. Jović je peti igrač koji dolazi iz Srbije, a pre njega za Real su nastupali: Milan Janković, Predrag Spasić, Dejan Petković i Perica Ognjenović i nijedan nije ostavio dublji trag, naprotiv.

Put Madrida prvi je krenuo Milan Janković. U Real je prešao iz Crvene zvezde u sezoni 1987/1988. Bio je prvak Španije, odigrao je 45 utakmica i postigao pet golova. Posle jedne sezone je prešao u Anderleht. Dve sezone kasnije istim putem krenuo je Predrag Spasić. Njegov učinak u "kraljevićima" je bio još slabiji. Prešao je iz Partizana i za Madriđane odigrao 25 utakmica, osvojio Superkup i karijeru nastavio u Osasuni. Treći Srbin u Realu bio je Dejan Petković. Nakon Crvene zvezde prelazi u Real u sezoni 1995/1996 za šest i po miliona evra. Odigrao je svega šest utakmica, nakon čega ga prodaju Rasingu za milion evra. Poslednji na spisku je Perica Ognjenović. Takođe je došao iz Crvene zvezde za osam miliona evra. Za dve godine koliko je proveo u Madridu, odigrao je svega 22 utakmice i postigao je jedan gol, pa je bez odštete pušten u Kaiserslautern.

https://www.youtube.com/watch?v=AUw7sFhs45A

Benzemin naslednik

Naravno, Jović je tu da ispisuje novu istoriju, a ne da je ponavlja. Ono što svakako ide u prilog srpskom reprezentativcu jeste činjenica da Real, posle katastrofalne sezone, okreće novi list i u novu sezonu, gotovo izvesno, ulazi sa novim napadačkim triom - Benzema, Jović, Azar. Čak i za klub kakav je Real Madrid, 60 miliona nije malo, tako da je teško verovati da je toliki novac izdvojen samo da bi Jović sedeo na klupi. Sigurno je da će dobiti šansu da opravda uloženi novac, ali i epitet Benzeminog naslednika. Francuz je ikona Reala, ali polako nije više ni tako mlad. Ima 31 godinu i uprava kluba bi da mu spremi dostojnog naslednika, da obezbedi budućnost kluba. To bi mogao da bude Jović. Podršku u tome imaće u svojim budućim saigračima, pre svega Azara i Luke Modrića. Portugalac nije poznat kao sebičan igrač i njegovo iskustvo igranja u Premijer ligi mnogo će mu značiti. Tu je i sjajni hrvatski reprezentativac, Realov dirigent koji će igrati iza Jovića i koji će ga "hraniti" svojim loptama.

Sjajni reprezentativac Srbije u Madrid odlazi pun samopouzdanja. U tek završenoj sezoni postigao je ukupno 27 golova i tome dodao sedam asistencija. Iako ima tek 21 godinu, u nogama ima dosta jakih utakmica i nije mu strano da se takmiči protiv najboljih. Takođe, iako je jako mlad prošao je trnovit put kako bi došao do Madrida, tako da nema sumnje da će ceniti ukazanu šansu. Krasi ga sjajna etika, posvećenost fudbalu i želja za napredkom. Postepeno se peo kroz karijeru. Poput mnogih talenata nije odmah iskoračio iz malog kluba u sam fudbalski vrh. Prikupljao je iskustvo u Srbiji, Belgiji, Nemačkoj. Čini se da je u pravom trenutku došla velika scena i Jović ima sve predispozicije da ostavi traga u evropskom i svetskom fudbalu. Treba mu samo dati vremena.

 

Rušio rekorde kako je stigao

Da je dečak iz sela Batar, pored Bijeljine potencijal na vreme je prepoznala Crvena zvezda čiju će, kako se kasnije ispostavilo, dugogodišnju istoriju ispisati. Nakon devet godina provedenih u mlađim kategorijama Crvene zvezde, Jović je dobio priliku da u utakmici protiv Vojvodine debituje za seniorski tim Crvene zvezde. Sa svega 16 godina, pet meseci i pet dana, postao je najmlađi igrač koji je zaigrao za prvi tim crveno-belih. Priliku koja mu se ukazala iskoristio je na najbolji mogući način i protiv Vojvodine postigao gol čime postaje najmlađi strelac u istoriji Crvene zvezde, zbog čega ruši rekord legendardnog Dejana Stankovića. Nije tu bio kraj Jovićevim uspesima. U oktobru 2014. zaigrao je protiv Partizana i time postao najmlađi učesnik večitog derbija ikada.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve