Sport
09.11.2023. 16:20
R.E./Moto GP

Sledi spektakl

Moto GP: Ostale su još tri trke, prisetimo se najnapetijih šampionata do danas

Banjaja i Martin
Izvor: EPA / RUNGROJ YONGRIT

Moto GP ulazi u finale. Do kraja šampionata ostale su samo još tri trke, a za titulu se bore čak tri vozača.

Frančesko Banjaja, Horhe Martin i Marko Beceki. Jedan od njih trojice biće novi šampion Moto GP. 

Najneizvesnija razlika je između aktuelnog šampiona Banjaje i Horhe Martina, svega 13 bodova, ali mladi Beceki još uvek ima teoretske šanse. 

Stvari će biti jasnije već posle ovog vikenda, kada se završi trka za Veliku nagradu Malezije. Bez obzira na ishod trke, ljubitelji Moto GP ne mogu da se žale jer su dobili jedan od neizvesnijih šampionata u istoriji. 

Ovogodišnja borba za titulu podseća na neke od najneizvesnijih okršaja kroz istoriju. 

Na zvaničnom sajtu Moto GP objavljeni su najneizvesniji okršaji za titulu kroz istoriju, pa hajde da ih se prisetimo...

Valentino Rosi
Izvor: LUSA / NUNO VEIGA

2006.

Jedna od najlegendarnijih borbi za titulu svakako je ona iz 2006. godine, kada je Niki Hejden sprečio Valentina Rosija da osvoji šestu zaredom. Amerikanac je pred trku u Japanu imao 21 bod, ali je ‘Doktor’ smanjio tu razliku na 12 zahvaljujući podijumu u Motegiju. Usledila je pretposlednja runda sezone u Eštorilu gde je Hejdena sa staze izbacio timski kolega Dani Pedrosa, a Rosi zauzeo drugo mesto sa samo dve hiljaditinke zaostatka u odnosu na Tonija Elijasa. Italijan je tako preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu sa osam bodova prednosti pred veliko finale u Valensiji, gde je usledio novi obrt. Vozač Jamahe je izleteo sa staze, a Hejden je zahvaljujući trećem mestu došao do najvećeg uspeha karijere sa pet bodova više u odnosu na Rosija.

2009.

Ponovo je Eštoril imao bitnu ulogu u borbi za prvaka, a te godine je Horhe Lorenco pobedom na Velikoj nagradi Portugala smanjio razliku na 18 bodova u odnosu na Rosija tri trke pre kraja. Međutim, već na sledećoj trci Španac je pao u prvom krugu, što je njegov timski kolega kaznio i pobedom se odvojio na 38 bodova razlike. Na narednoj trci u Maleziji ‘Doktor’ je obezbedio titulu, ujedno svoju poslednju.

2015.

Šest godina kasnije ponovo se borba za titulu svela na Lorenca i Rosija. Tri trke pre kraja sezone Italijan je imao 18 bodova više, da bi se razlika smanjila na 11 na “Filip Ajlandu”, gde je španski motociklista bio drugi, a ‘Doktor’ četvrti. Do obrta je došlo u Sepangu, kada je Rosi u sada već kultnom potezu izbacio Marka Markesa sa staze, pošto ga je prethodno optužio da se meša u borbu za titulu, iako u njoj ne učestvuje. Italijanski motociklista je zbog tog poteza pomeren na začelje na startu u Valensiji, gde je stigao sa prednošću od sedam bodova i nije mogao bolje od četvrtog mesta, dok je Lorenco pobedio i tako osvojio svoju treću i ujedno poslednju titulu u kraljevskoj klasi.

Mark Markez
Izvor: EPA / RUNGROJ YONGRIT

2017.

Posle pobede Andree Dovicioza na Velikoj nagradi Japana, Italijan se primakao na 11 bodova zaostatka u odnosu na Markesa. Nade da bi mogao da donese Dukatiju prvu titulu od 2007. su raspršene već na sledećoj trci u Australiji, pošto je zauzeo 13. mesto, a Markes se pobedom odvojio na 33 razlike. Popularni Dovi jeste slavio na pretposlednjoj trci i titula jeste odlučena na poslednjoj trci, ali su na njoj Špancu bila potrebna samo četiri boda, a on je osvojio i više zahvaljujući podijumu na stazi “Rikardo Tormo”.

2020.

Tokom prve sezone pogođene pandemijom koronavisusa, Đoan Mir tada na Suzukiju se borio za tron sa Fabiom Kvartararom i Frankom Morbidelijem. Pred poslednje tri runde, Španac je imao 14 bodova prednosti posle dva podijuma u Aragonu, da bi potom upisao svoju jedinu pobedu u kraljevskoj klasi do današnjeg dana na Velikoj nagradi Evrope na stazi “Rikardo Tormo”. Time je stekao nedostižnu prednost od 37 bodova pred poslednje dve trke, a posle sedmog mesta na drugoj trci u Valensiji obezbedio je drugu titulu, a prvu i za sada jedinu u najjačoj kategoriji.

2022.

Prošle sezone, posle trke u Tajlandu, a pred poslednje tri, samo dva boda su delila Kvartarara i Banjaja. Tada branilac titule je na polovini sezone imao 91 bod više od Italijana, ali je Banjaja u nastavku pronašao neverovatnu formu i brzinu. Podijum u Australiji je vozaču Dukatija omogućio da preuzme kontrolu nad šampionatom, da bi njegova prednost pred veliko finale bila 23 boda. Banjaji su tako samo dva boda bila potrebna da obezbedi titulu, što je i učinio osvajanjem devetog mesta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve