Sport
06.08.2023. 09:22
Beta-AP

Kristin Harili

Popela se na svih 14 najviših planina sveta i kaže - dosta je bilo!

1
Izvor: Beta / AP / Niranjan Shrestha

Norvežanka koja je upravo postala najbrža penjačica jer je uspela da se popne na svih 14 najviših planina sveta, objavila je po povratku u Nepal da se povlači iz penjanja na visoke vrhove.

Kristini Harili i njenom vodiču, Šerpi Tenjinu, priređena je velika dobrodošlica na aerodromu u Katmanduu, gde su se stotine ljudi, uključujući planinare, državne zvaničnike i radoznalce, okupile da ih pozdrave uz klicanje i cvetne vence.

Harila i Tenjin su se prošle nedelje popeli na planinu K2 u Pakistanu, čime su zaključili uspon na 14. vrh viši od 8.000 metara za 92 dana, oborivši prethodni rekord od 189 dana.

"Mislim da neko vreme neću pokušati sa osam hiljada metara", rekla je Harila. "Ukupno sam uradila 28 planina od osam hiljada metara, tako da mislim da sam obavila svoj deo".

2
Izvor: Beta / AP / Niranjan Shrestha

"Ali, trčaću po planinama i već sam se prijavila za trku", rekla je o svom planu.

Ta 37-godišnja palinarka je misiju postavljanja novog rekorda počela u aprilu penjanjem na planinu Šišapangmu, a zatim je osvajala druge vrhove u Kini, kao i u Nepalu, uključujući Mont Everest. Zatim je otišla u Pakistan da završi svoju listu uspona.

Ove godine je bio njen drugi pokušaj da postavi rekord kao najbrža penjačica na 14 vrhova.

Harila je to prvi put obitno pokušala u aprilu 2022, s ciljem da završi do septembra. Ali uspela je da se popne na samo 12 vrhova jer su kineske vlasti ograničile putovanja zbog pandemije koronavirusa.

Harila je rekla da je planina K2, poslednja na njenoj listi, bila najteža. K2 je drugi najviši vrh na svetu.

1
Izvor: Beta / AP / Niranjan Shrestha

Harila je rekla da vremenski uslovi obično diktiraju koliko je težak uspon, a ove godine su bili "veoma teški uslovi na K2 zbog veoma dubokog snega".

Prethodni rekord za najbrži uspon na 14 vrhova držao je Nirmal Purja, britanski državljanin rođen u Nepalu, koji se na njih popeo za 189 dana 2019. godine i oborio prethodni rekord koji se držao više od sedam godina, a postavio ga je južnokorejski planinar. Purjini usponi su postali popularan Netfliks dokumentarac "14 vrhova: Ništa nije nemoguće".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve