Sport
11.02.2023. 11:55
R. E.

Da li je mislio na Srbiju

Nemanja Vidić: "Želim da promenim fudbal"

1
Izvor: EPA / ANSA / MATTEO BAZZI

Bivši reprezentativac fudbalske reprezentacije Srbije, Nemanja Vidić spreman je da se upusti u borbu za promene u ovom sportu, kako bi se on podigao na veći nivo.

Nekadašnji kapiten Mančester junajteda, koji se već duže vreme pominje kao kandidat za predsednika Fudbalskog saveza Srbije, nije u izjavi za engleski "Ajnjuz" pominjao da li mu je to plan, ali jeste naglasio da sebe vidi u rukovodećim strukturama fudbalske organizacije.

"Želim da budem neko ko može da utiče na fudbal, da mu donese nešto iz perspektive navijača i igrača. U Srbiji postoje različiti izazovi. Potrebni su nam stručni ljudi na odgovornim mestima. Mislim da u fudbalu ima mnogo novca, tako da na pozicijama sportskih direktora, skauta morate imati stručnjake, koji će vam pomoći da dobijete ono što želite", rekao je Vidić.

Vidić je stekao profi licencu za bavljenje trenerskim poslom, a pre dve godine je upisao i školu za menadžere i rukovodioce pri UEFA.

"Stava sam da bivši fudbaleri moraju da budu uključeni u fudbalskoj organizaciji, jer znaju na koji način sistem funkcioniše, a isto tako moraju da budu postavljeni jasni principi poslovanja. Tržište transfera luduje i mislim da bi akcenat trebalo da se stavi na razvoj mladih igrača, a manje na kupovinu", naveo je Vidić.

On je stava da bivši fudbaleri moraju više da budu uključeni u aktuelna dešavanja.

"Ako vidite u kom pravcu fudbal ide, mislim da nam je potrebno da više bivših fudbalera budu uključeno. Poslednjih 10, 15 godina fudbal sve više postaje biznis. Moramo da pronađemo ravnotežu i balans. Mislim da moramo da imamo više fudbalera na važnim pozicijama u fudbalskom ekosistemu kako bi mogli da utiču, predstavljaju i razumeju sadašnje fudbalere i fudbal u celini", napomenuo je bivši kapiten reprezentacije Srbije.

Nekadašnji as Mančester junajteda osvrnuo se i na "novo doba" i o tome koliko su deca zainteresovana za fudbal.

"Ako pogledam svoju decu, oni nisu baš toliko zaljubljeni u sport kao ja. Kada sam bio mlad, bavio sam se bilo kojim sportom - košarkom, fudbalom, odbojkom. Čini se kao da se samo fokusiraju na fudbal i ono što rade na treningu, ali nemaju dodatnog vremena za druge stvari. Mislim da sa tim moramo biti oprezni", istakao je Vidić, a zatim i izneo plan kako pomoći mladima da zavole sport.

"Da biste dali šansu deci da budu više napolju, morate to da promovišete. Sada nije lako sa društvenim medijima, imamo i sa čime da se borimo. Deca su danas više kod kuće, više imaju virtuelne prijatelje, verovatno se ne druže kao mi, zbog velike zavisnosti od mobilnih telefona. Mi nismo imali telefone, niti kompjutere, sve te stvari dok smo odrastali, ne moraju ni oni sa svim tim stvarima nužno da izlaze iz kuće. I morate pronaći način, čak i koristeći društvene medije, da ih izvedemo iz kuće, govorim to kao roditelj... Deca bi trebalo da se bave različitim sportovima. Tu bi trebalo da se uključe škole i integrišu više dece u sport. To je važno za opšte zdravlje i za mlađe generacije", jasno je poručio jedan od najboljih defanzivnih igrača u istoriji Premijer lige.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve