Sport
02.04.2022. 08:25
Zoran Šećerov

Niko pre Jokića

Nenadmašan centar NBA lige

Nikola Jokić 1.4.2022.
Izvor: EPA / JIM LO SCALZO

U prvoj NBA sezoni (2015/16) izabran je za trećeg najboljeg novajliju u ligi. Ali, nije stao, bio je to samo prvi njegov korak. Već na kraju druge sezone proglašen je za drugog najboljeg igrača sa liste onih koji su najviše napredovali u NBA. U trećoj (2017/18) NBA sezoni postao je neko i nešto. Košarkaški svet je o njemu govorio kao o jednom od najboljih centara u NBA ligi i vođi Denvera.

Danas je Nikola Jokić košarkaš uz čije ime idu moćni pridevi. Za mnoge budući je simbol NBA košarke, neko s čijom je pojavom ovaj sport dosegao potpuno novu dimenziju. Kroz neponovljivu lakoću igre s ukrasom magije obilja, iz sezone u sezonu srpski momak u dresu Nagetsa pravi čudesnu statistiku s brojevima koji će zadugo biti samo san za druge.

Nikola Jokić 1.4.2022.
Izvor: EPA / CJ GUNTHER

Šta sve može pokazao je i u noći između ponedeljka i utorka, u pobedi njegovog tima nad Šarlotom. Nije odigrao ceo meč, ali ni to što je u igri proveo manje od tri četvrtine nije ga sprečilo da zabeleži 76. tripl-dabl u karijeri. Za samo 27 minuta ostvario je učinak od 16 poena, 15 skokova i 10 asistencija. Bio je to njegov 19. tripl-dabl u sezoni. Drugima to ne polazi za rukom ni u toku cele karijere.

Za špansku "Marku“, najtiražniji list na Iberijskom poluostrvu, aktuelni NBA trenutak u kojem dominira čudesni Jokićev košarkaški krasnopis, svodi se na konstataciju da do sada u istoriji NBA "nije viđeno da jedan igrač bude u vrhu u svim kategorijama koje se iskazuju egzaktnim brojkama statistike“ što, kako tvrde Španci, "Jokića čini jedinstvenim i bez sumnje najboljim igračem današnjice“.
 

Povod za ovu više nego kategoričnu tvrdnju je aktuelna dilema oko toga kome će za sezonu 2021/22, čiji je kraj na pragu, pripasti prestižno MVP zvanje.

"Bilo kakva priča oko toga ko treba da bude MVP pada pred ovosezonskim Jokićevim brojevima“, tvrde novinari španskog lista.

I ne samo oni. Statistika Nikole Jokića je više nego fascinantna. Srpski košarkaški as trenutno je u NBA karavanu među 10 najboljih po broju poena, drugi po broju uhvaćenih lopti i osmi sa isto toliko asistencija po meču. Takođe, od svih ima i najviše tripl-dablova kao i dabl-dablova u sezoni na isteku.

Bez njega i sa njim u timu njegov Denver nije isti. Jokić je zapravo "čovek tim“, odnosno onaj koji je u timu trenera Majkla Malona u svemu naj, naj. Postigao je najviše poena, ima najviše skokova, asistencija, ukradenih lopti i blokada. I njegov procenat šuta je zadivljujući – 57,3 %.

Ono po čemu se odavno prepoznaje, a nije statistika, već lepota igre jeste istina da njegova čudesna dodavanja zbunjuju saigrače i rivale, a publiku dovode na ivicu delirijuma uz naklon do parketa svih onih koji mu na ovaj način odaju priznanje što svojom igrom čini i saigrače boljim. Novinari, kad se povede reč o Jokiću, tvrde i sledeće:

"On je prvi centar plejmejker u istoriji NBA. Ako je neko i postojao, od Jokića nije bio bolji.“ 
 

Kada su u pitanju asistencije, Jokić je trenutno kao centar nenadmašan u NBA ligi. Prosečno beleži, kaže statistika, 7,9 dodavanja po meču i zauzima osmu poziciju na listi asistenata. Onih sedam ispred njega su bekovi.

U potrazi za kuriozitetima u vezi sa košarkaškom karijerom Nikole Jokića, koji danas i bukvalno briljira iz meča u meč u NBA dvoranama, saznaće se i to da je on trenutno "jedan od najboljih visokih igrača u NBA, član prve NBA petorke, lider franšize iz Denvera i reprezentativac Srbije“. Takođe, i da na samo njemu svojstven način uživa dok igra košarku, odnosno da njegove lopte vrlo često imaju oči i putanju koja je do pojave momka iz Sombora bila jednačina sa dve nepoznate u košarci kao igri. Možda bi u ovom času oda o njegovoj košarkaškoj veličini bila još naglašenija da nije centar koji retko zakucava, što je za Ameriku koja traži svemirske poteze sasvim moguće mali minus u onoj rubrici u kojoj se ocenjuje atraktivnost igre.

Nikola Jokić ili Džoel Embid? Srpski as i centar Denvera brani MVP zvanje od prošle godine, dok sjajni Kamerunac ne krije želju da prvi put u karijeri osvoji titulu najkorisnijeg igrača NBA lige.

"MVP nagradu bih dao Nikoli Jokiću. On je spektakularan košarkaš“, izgovorio je pre nekoliko dana legendarni NBA as Stiv Ker.
 

Da Stiv Ker nije mačji kašalj, dokaz je i to što je u bogatoj karijeri kao košarkaš pet puta osvojio NBA titulu i da mu je to pošlo tri puta za rukom i u ulozi trenera. Znači, treba mu verovati jer košarku očigledno ima u malom prstu.

Nikola Jokić 1.4.2022.
Izvor: EPA / JIM LO SCALZO

Ipak, o tome ko će biti MVP najbolje košarkaške lige planete odlučuju drugi. Tačnije, 100 novinara iz prestižnih medija koji prate svaki sekund NBA lige.

NBA prestižnu nagradu za najkorisnijeg igrača u regularnom delu sezone dodeljuje još od 1956. godine i apsolutna je vrednost u karijeri svakog NBA asa. U klubu košarkaških titana izdvaja se ime košarkaškog genijalca Karima Abdula Džabara kome je MVP priznanje uručeno šest puta u karijeri. Bil Rasel i u mnogo čemu fantastični Majkl Džordan prestižno priznanje osvojili su po pet puta, četiri priznanja su u riznici Vilta Čemberlena i Lebrona Džejmsa, dok su Leri Bird, Moziz Malon i Medžik Džonson tri puta bili najkorisniji igrači sezone. Ukoliko Nikola Jokić u sezoni na izmaku odbrani MVP priznanje od prošle godine, pridružiće se onima koji su po dva puta u karijeri bili MVP sezone: Bob Petit, Karl Malon, Tim Dankan, Stiv Neš, Stef Kari i Janis Adetokumbo.

Dokaza da je Nikola Jokić i zaista trenutno najbolji na planeti i da će biti apsolutno zasluženo ukoliko ponovo postane MVP ima bezbroj. Poslednji u nizu ima prefiks fascinantnog i pakovanje s pečatom istorije.

U duelu njegovog tima sa Oklahomom pogodio je 13 od 15 šuteva iz igre i devet od 10 slobodnih bacanja. Bila je to zapravo njegova treća utakmica u sjajnoj NBA karijeri s najmanje 35 postignutih koševa, 10 skokova i pet asistencija uz procenat šuta od 85% iz igre što je u istoriji NBA uspelo još jedino legendarnom Viltu Čemberlenu, koga košarkaška planeta pamti i po tome što je jedini u NBA meču uspeo da postigne 100 koševa na jednoj utakmici. Da će imaginarni duel moćnog Džokera, misli se na Nikolu Jokića, i legendarnog Čemberlena i te kako potrajati, potvrđuje i još jedan statistički podatak: u ovom času Jokić ima, računajući kompletnu karijeru, dva tripl-dabla manje od sjajnog asa koji je ne tako davno košarkaški svet oduševljavao u dresu Filadelfije i Lejkersa.

Čemberlen je u karijeri ubeležio 78 mečeva sa tripl-dabl učinkom i trenutno je šesti na večnoj listi. Ono što je zanimljivo u tom društvu je jedini centar, dakle jedina „petica“ kojoj Jokić gleda u leđa. Do kraja sezone sasvim je moguće da Nikola i Vilt zamene pozicije.

"Mislim da mi je ovo najbolja sezona u karijeri“, pohvalio je sebe Nikola Jokić u sedmominutnom filmu koji je zvanični sajt NBA lige nedavno posvetio svom MVP košarkašu.

Osim Jokića, popularnog Džokera, NBA trenutno kao zvezdu neguje i Džoela Embida, sjajnog Kamerunca i centra Filadelfije Seventisiksersa. Prema poslednjem preseku NBA lige, kažu vesti iz Amerike, Embid je trenutno prvi u trci za najkorisnijeg igrača NBA lige. Iza njega su Jokić i na trećem mestu Janis Adetokumbo. Dva su razloga zašto je to tako. Prvi je što je njegova Filadelfija trenutno na samo jednu pobedu iza Milvoki Baksa, aktuelnog šampiona NBA, a drugi što je Embid postigao minimum 32 poena na četiri utakmice zaredom. Ima dakle najviše utakmica sa 30+ poena, kao i najviše utakmica sa 30+ poena i 10+ skokova.

U igri brojki kojima sa zatvara statistička slika svakog igrača navodi se da Kamerunac ima najviše postignutih poena i po minutu u istoriji NBA. On, izračunato je, postiže 0,82 poena po minutu. Doskora rekorder bio je Majkl Džordan sa učinkom od 0,79 poena. Treći svih vremena na ovoj listi brzih i nepogrešivih je Džordž Gervin (0,78 poena), a četvrti Luka Dončić (0,77 poena). U ovoj statističkoj rubrici Jokića nema ni među 20 najboljih.
 

Sjajni Kamerunac je ove sezone i drugi najbolji poenter NBA lige sa prosekom od 29,8 poena. Za NBA franšizu je više nego interesantan jer je zemlja njegovog porekla Kamerun, a afrički kontinent sa 1,4 milijarde ljudi, bez obzira na siromaštvo populacije, ciljna grupa NBA razvoja u najskorijoj budućnosti. Embid bi po zamisli marketinških stručnjaka koliko sutra trebalo da preuzme one vrednosti koje su NBA ligi preko legendarnog Jao Minga, igrača sa značajnim učinkom u najboljoj ligi sveta, omogućile da prodre na kinesko tržište.

Da NBA ozbiljno računa na Embida kada je u pitanju afrički kontinent, može kao dokaz da posluži i neočekivana odluka da se "dan uoči glasanja“ promene pravila izbora za najbolje petorke sezone birane uvek po principu jedan centar, dva krila i dva beka. Sada se stvar menja. Razlog su upravo Jokić i Embid jer NBA smatra da bi bilo pošteno da se zarad puno toga čime daruju košarku obojica nađu među pet odabranih. Prošle godine je Nikola Jokić bio deo prve petorke, takođe i 2019, dok je Kamerunac, uprkos kvalitetu, ali i maleru što igra košarku kad i Nikola Jokić, morao da se zadovolji mestom u drugoj najboljoj petorci. Ako bi princip glasanja bio isti i ove godine, ponovo bi se dogodilo da se dva najbolja centra NBA lige razdvoje. Da se tako nešto ne bi dogodilo, odlučeno je u poslednji čas da se mogu zajedno naći među pet najboljih jedan na poziciji "petice“, a drugi "četvorke“. Da će tako i biti, već sada je sasvim izvesno. Najozbiljniji kandidati pored Jokića i Embida za popunu ostalih mesta u najboljoj petorci sezone 2021/22. su još i Adetokumbo i Lebron Džejms, odnosno Morant i Dončić.

Sve ovo, naravno, neće imati nikakvog uticaja kada je u pitanju izbor MVP igrača sezone, ali bi moglo da znači da je ovom malom igrom i uz kompromisni ustupak Kameruncu zapravo drugu godinu zaredom za Jokića osigurano zvanje najkorisnijeg igrača NBA lige, a Embidu kao igraču iz prve petorke NBA šampionata brži let do zvezda. Zašto?

Zato što je Jokić, za razliku od Kamerunca, deo sasvim prosečne NBA ekipe. On je, dakle, sasvim sam i za razliku od Embida sve brige svog tima, u odsustvu povređenog Mareja, nosi na svojim leđima.

"Kod izbora ne smemo da ignorišemo igrače koji dominiraju cele sezone. Embid je ove godine propustio određeni broj mečeva, dok je Jokić od početka ima top pet učinak u gotovo svim statističkim kategorijama i nije propustio ni jednu jedinu utakmicu. On naprosto dominira, red je da diplomira kao MVP NBA lige“, logično je objašnjenje Džejlena Rouza, nekadašnjeg NBA asa.

Srpski as je u januaru bio prava zver. U proseku je beležio 26,6 poena, 13,2 skoka i devet asistencija uz neverovatne procente šuta. Iz igre je šutirao čak 60,1%, sa linije slobodnih bacanja sjajnih 88% uz za centra visok procenat za tri poena (43,1%). Zahvaljujući svemu ovome, u januaru je proglašen za igrača meseca Zapadne konferencije. Bilo je to njegovo treće priznanje za igrača meseca od kako je u NBA ligi.

Njegov Denver je u januaru odigrao 16 utakmica i dobio 11, a popularni Džoker je čak sedam puta zabeležio tripl-dabl. Bilo je to prvi put u njegovoj blistavoj karijeri da za mesec dana ostvari ovako fascinantan učinak.

U tom istom januaru protiv Milvokija je zabeležio rekord sezone sa 15 asistencija, da bi u meču sa Bruklinom postao najbrži igrač u istoriji NBA koji je u jednoj sezoni došao do 1.000 poena, 500 skokova i 250 asistencija. Za sve ovo Jokiću je trebalo 39 mečeva. Oskaru Robertsonu, čiji je rekord ovako furiozno oborio, bila je neophodna 41 utakmica.

Ali, ni to nije sve. Jokić je u januaru postao i jedini igrač u istoriji NBA koji je došao do cifre od 5.000 skokova i 3.000 asistencija u svojih 500 NBA utakmica. Takođe u prvom mesecu godine ostvario je i dva tripl-dabla za manje od 24 časa. Prvi u pobedi protiv Lejkersa i drugi u porazu njegovog Denvera od Jute.

Oni koji za koji dan budu glasali za njega kada je u pitanju ovogodišnji izbor za MVP mogu da barataju i podatkom da je Jokić prvi košarkaš posle 1976. godine kome je uspelo da u jednom kalendarskom mesecu ubeležio više od 400 poena, 200 skokova i 100 asistencija. Takve brojke se ne beleže svakog dana ili sezone čak ni u najboljoj ligi u kojoj igraju najbolji košarkaši sveta.

"Ima rad nogu i pokrete kao Olajdžuvon, građu i šašavu inteligenciju kao Kevin Mekhejl. On je najbolji visoki dodavač kog sam ikad video“, reči su Doka Riversa, nekadašnjeg košarkaša, a danas trenera.

I ne samo to. Mnogo je košarkaških znalaca ne samo u Americi, već i u Evropi spremnih da bez zadrške izgovore kako je Jokić i plej i bek, i krilo i centar, da poseduje svu tehniku ovog sveta, kao i da su deo njegovog briljantnog opusa takođe i čudesna dodavanja, neverovatni driblinzi, šut za tri, fantastična iga leđima, ali i ona licem u lice. Ili kako bi to legendarni Lale Lučić sumirao u jednoj rečenici:

"Jokić je nešto što se nikada nije rodilo.“

Kada ga je Šekil O’ Nil nedavno pitao da li bi voleo da odbrani MVP titulu, Somborac je sve, pa i jednog od najvećih svih vremena u NBA ligi zbunio odgovorom koji gramzivi Amerikanci teško mogu da razumeju.

"Iskreno, ne razmišljam o tome, to je individualna nagrada, ali više bih voleo da osvojim šampionski prsten i da me pamte po tome što sam dobar saigrač“, izdeklamovao je Nikola Jokić.

Amerikanci ne razumeju ni to što Jokić noću ne jurca po klubovima, što ne pravi skandale na javnim mestima, što letuje u Somboru, a ne na Karibima, što umesto ergele skupih kola ima onu pravu sa dobrim konjima koje još od detinjstva neizmerno voli. On je i čovek koji ne juri zaradu, koga novac od marketinga i drugih sličnih izvora jednostavno ne zanima. U julu 2018. potpisao je petogodišnji ugovor sa Denverom vredan 148 miliona dolara. Ovog leta, dakle godinu dana pre isteka prethodnog, sjajni Somborac treba da potpiše novu petogodišnju vernost Denver Nagetsima, ali za cifru od 241 milion dolara. U NBA ligi ovaj ugovor znan je kao "supermaks“.

Da li će se Jokić posle potpisa novog ugovora odazvati pozivu selektora Srbije Svetislavu Pešiću i posle duže pauze ponovo zaigrati za reprezentaciju Srbije – teško je predvideti. Da Srbiji treba, treba. Ipak, ovo je pitanje na koje odgovor teško i da postoji. Bar u ovom trenutku, uprkos nestrpljenju srpske nacije koja priželjkuje da srpska košarkaška reprezentacija sa najboljim košarkašima krene u juriš na nove medalje. I sam Jokić je nedavno izjavio:

"Ja ne razmišljam o tim stvarima uopšte, o reprezentaciji sada. Nekako pokušavam da se fokusiram na sadašnjost, a to kad dođe, razmišljaću kad dođe.“

Pre nekoliko dana Jokića su posetili selektor Srbije Svetislav Kari Pešić i direktor reprezentacije Dragan Tarlać.

"Videli smo se, bili smo na večeri, družili se. Bilo je sve kako treba, kažu da smo bili dobri domaćini“, ispričao je novinarima Jokić, ali bez odgovora da li će ovog leta igrati za "orlove“.

U njegovoj sportskoj biografiji su i ova dva podatka: kao junior sa reprezentacijom Srbije osvojio je srebrnu medalju na Šampionatu sveta u Pragu 2013, a sa seniorima medalju iste boje na Olimpijskim igrama u Riju 2016.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve