Sport
24.04.2019. 16:32
R.E./Index.hr/Foto:EPA

NIKO KOVAČ: "Svima koji dođu s prostora bivše Jugoslavije moraš je*ati mater da bi postali igrači"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Luka Jović, mladi (21) napadač Ajntraht, biće jedna od najvećih zvezda letnjeg prelaznog roka. Real i Bajern bore se za golgetera koji briljira ove sezone s 25 golova u Bundesligi i Ligi Evrope.

A za to što je Jović postao igrač zaslužan je Niko Kovač. On je dok je trenirao frankfurtski klub spasio napadača koji je u zimskom prijelaznom roku 2016. došao u Benfiku, nakon čega je idućih godinu i po igrao za B selekciju Benfike, dok je za prvi sastav upisao samo dva nastupa.

Zato ga je pretprošlog leta Niko Kovač doveo na dvogodišnju posudbu u Ajntraht i preporodio ga. Hrvatski trener znao je da Jovićeva golgeterska statistika (za mlade selekcije Srbije u 56 utakmica postigao je čak 42 golova) vriedi puno više od igranja za Benfikine rezerve.

Ipak, Joviću je nedostajalo mišića. Zato ga je Kovač "zaključao u teretanu" i manje od godinu dana kasnije to se isplatilo obojici - trener je zahvaljujući golovima svoje akvizicije došao do prvog trofeja u karijeri - nemačkog kupa - pobedom nad svojim budućim poslodavcem Bajernom, a mladi napadač izborio je odlazak na SP, nakon čega je nastavio briljirati i tokom aktualne sezone.

Milan Jović, otac mladića iz sela Batar pored Bijeljine kojeg žele najveći klubovi, u intervjuu za Alo otkrio je  da je Niko Kovač bio ključan za razvoj njegovog sina:

"Luka je ulazio dva puta s klupe i dao dva gola. Očekivao sam da na trećoj utakmici zaigra od početka, ali... Ni minut! Odmah posle utakmice tražio sam sastanak s Kovačem. Dva sata smo razgovarali, a sad vidim da je bio u pravu. Rekao mi je tada: "Ako dam Luki pet utakmica zaredom, pomisliće da je igračina. Balkanac je to. Ja sam rođen u Nemačkoj, ali znam taj mentalitet. Svima koji dođu s prostora bivše Jugoslavije moraš je*ati mater da bi postali igrači. Mlad je, mora shvatiti što je Bundesliga. Ribam ga na treningu i kad je najbolji. Moraće pišati krv, ali ću od njega napraviti igrača. Bit će jedan od najboljih centarfora u Europi. Takvog nisam trenirao.' I znate što je Kovač rekao Luki kad je odlazio iz Ajntrahta: 'Ti si igrač za Bajern. Čekam te.'"

 

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve