Sport
07.04.2023. 11:19
RTS

Kalkulacije

Do kada je Đoković siguran na prvom mestu ATP liste

1
Izvor: EPA / YOSHUA ARIAS

Najbolji srpski teniser Novak Đoković početkom sedmice vratio se na prvo mesto ATP liste, čime je započeo 381. nedelju na samom vrhu svetskog tenisa. Izostanak Karlosa Alkaraza sa predstojećeg mastersa u Monte Karlu Đokoviću donosi sigurno prvo mesto do kraja aprila.

Đoković je dospeo na lidersku poziciju zahvaljujući baš porazu Alkaraza u polufinalu mastersa u Majamiju. 

Španac je tom prilikom izgubio 640 bodova, te se sada ima 6.780 poena, a Novak Đoković 7.160.

Ono što Đokoviću ide u prilog i na račun bodova na ATP listi je neigranje španskih tenisera Karlosa Alkaraza, ali i Rafaela Nadala na predstojećem mastersu u Monte Karlu, koji se održava od 9. do 16. aprila.

S tim u vezi Novak će ostati najbolji teniser sveta još nekoliko sedmica, a imaće i priliku da poveća prednost u odnosu na konkurente.

Naime, prošle godine na turniru u Monte Karlu Đoković je, kao i Alkaraz, ispao u drugom kolu, ali će srpski teniser imati priliku da popravi prošlogodišnji rezultat, dok će Španac izgubiti 45 bodova koje brani.

Nakon završetka mastersa u Monte Karlu, Đoković je najavio učešće na turniru iz serije 250 u Banjaluci od 16. do 23. aprila, a krajem istog meseca i početkom maja Novak će nastupati u Madridu - od 26. aprila do 7. maja.

Prošle godine srpski teniser je u glavnom gradu Španije poražen u polufinalu od Alkaraza, što je ujedno i jedini međusobni duel dvojice tenisera.

Ukoliko se Karlos Alkaraz do Madrida ne oporavi od povrede, najveći konkurenti će mu biti redom treći teniser sveta Stefanos Cicipas, četvrti Danil Medvedev i petoplasirani Kasper Rud.

Stefanos Cicipas ima 5.770 bodova, a na turniru u Kneževini Monako brani titulu, te neće biti u prilici da osvoji nove bodove. 

Pod uslovom da Đoković bude eliminisan u prvom kolu u Monte Karlu i Madridu, a da neko od trojice slabije rangiranih tenisera osvoji oba turnira, smena na vrhu mogla bi da se dogodi, ali tek 8. maja.

Najveći izazov srpski teniser će imati odmah posle Madrida, na mastersu u Rimu, koji se održava od 5. do 21. maja.

Đoković na ovom turniru brani titulu osvojenu prošle godine, ali i 1.000 bodova.

U slučaju da zabeleži dobar rezultat, Alkaraz bi mogao da osvoji dovoljan broj bodova za povratak na prvo mesto na ATP listi.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ove godine nije učestvovao na turnirima u Indijan Velsu i Majamiju, zbog zabrane ulaska u Sjedinjene Američke Države, jer nije vakcinisan protiv korona virusa. 

Ove sezone Novak je osvojio dva turnira - prvo je trijumfovao u Adelajdu, a zatim je osvojio jubilarni, 10. trofej na Australijan openu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novak postao stric! Đokovići slavili cele noći (VIDEO)
1

"Kosi tata, kosim ja"

23.03.2023. 11:19

Novak postao stric! Đokovići slavili cele noći (VIDEO)

Porodica Đoković dobila je novog člana, pošto je direktor turnira Srbija Open Đorđe Đoković, postao otac. Veselo je bilo cele noći!
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve