NOVI FINANSIJSKI UDARAC? NBA bi sledeće sezone mogla da se igra bez navijača

NOVI FINANSIJSKI UDARAC? NBA bi sledeće sezone mogla da se igra bez navijača

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT SHUTTERSTOCK OUT SHUTTERSTOCK OUT


Oko 80 NBA igrača nedavno je na na videokonferenciji raspravljalo o nastavku sezone u Disney Worldu u Orlandu, dobrim i lošim stranama te ideje s obzirom na i dalje nepovoljnu situaciju s koronavirusom u SAD.

Među temama diskusije bio je i jedan detalj koji je ostao u senci neizvesnosti zahteva i dogovora o nastavku ove sezone, prenosi Index.hr.

Članovi NBPA obavestili su ostale da Udruženje igrača ne očekuje da će se iduće sezone navijači vrate na tribine, odnosno da će se cela sezona 2020./2021. igrati u praznim dvoranama.

Početak iduće sezone planiran je za 1. decembar i do tada se situacija s koronavirusom može drastično promeniti, pogotovo ukoliko se uskoro pronađe vakcina. Ipak činjenica je da će masovna okupljanja biti dopuštena kasnije nego ona na otvorenom, što je loša vest za dvoranske sportove poput košarke.

To bi ujedno bio i novi ogroman finansijski udarac za NBA ligu, a time i za igrače. Već se raspravlja o smanjivanju salary capa za iduću sezonu, što bi automatski značilo i slabije ugovore za igrače. Visina salary capa, ograničenja na ugovore igrača, zavisi od prihoda  NBA lige u prethodnoj sezoni, a oni će zbog posledica pandemije biti znatno manji nego prošlih godina.

Vodeći čovek NBA lige nedavno je otkrio da 40 odsto prihoda dolazi od prodaje ulaznica, što bi grubo značilo da bi ograničenje plata bilo za 40 odsto niže, odnosno da bi nastao potpuni haos na tržištu na leto 2021., kad se očekuje izuzetna generacija slobodnih igrača na čelu s Janisom Antetokounmpom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar