Sport
23.11.2020. 20:04
Promo

OD HOBIJA DO BIZNISA: Kako izgleda najbolji posao na svetu?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nije nimalo jednostavno, a često ni moguće na našim prostorima, pronaći posao iz snova koji će vas ispunjavati, svakodnevno iznova motivisati, te pružiti osećaj zadovoljstva pozitivnim feedbackom. Većina ljudi provede veći deo života tragajući za idealnim poslom, a mnogi ga nikada ne pronađu.

Novinari – gejmeri KUVO TV-a kažu kako imaju privilegiju raditi najbolji posao na svetu. Gejming i esport redakciju KUVO TV-a, nove regionalne televizije, čini tim mladih ljudi, profesionalaca i gejmera. Pre nego što ih je spojio rad na projektu KUVO TV, organizovali su više od 60 regionalnih esport projekata, objavili hiljade stručnih članaka o gejming industriji, te kreirali desetine hiljada časova visokokvalitetnih video-sadržaja.

„Esport redakcija ‘jurca‘ od takmičenja do takmičenja, prati rezultate i raspravlja se čiji tim je bolji i ko će pobediti na sledećem turniru. S druge strane, gejming redakcija isprobava najnovije naslove, ‘igra se‘, piše recenzije starih i novih video-igara“, tako jedan radni dan na KUVO TV-u opisuje Miloš Španović „Shpntz“, urednik esport redakcije. Ipak, to je samo delić radnog dana.

Esport ima dugu, iako široj javnosti nepoznatu, istoriju razvoja, a da biste pratili i kreirali medijske esport sadržaje morate je poznavati do srži. Kroz nekoliko godina, tačnije 2024, esport bi trebalo da postane disciplina na Letnjim olimpijskim igrama, a ozbiljnost i popularnost esport takmičenja ogleda se upravo u toj odluci. Shodno tome, biti esport novinar je izazov, jer zahteva dobro poznavanje istorije i razvoja i budno praćenje aktuelnih događaja, timova i takmičara. Mia „Yolandi“ Martić nedavno je stupila u svet gejming novinarstva i kaže da istinski uživa, ali i uči.

„Sve se dogodilo nekako brzo, ali sam korak po korak od fotomodela postala voditeljka na gejming televiziji. Uzbudljivo je i napeto, a posebno su mi zanimljiva esport takmičenja. Ipak, mnogo toga morate naučiti da biste ‘stali na crtu‘ iskusnim gejmerima. Ispred mene je još dosta učenja i istraživanja, ali se ne brinem, jer u gejmingu uvek naiđete na nešto novo i nepoznato, što vas iznova oduševi i motiviše“, pojašnjava Mia.

Genijalnost multiplejer nadmetanja u igrama privukla je Miloša da se i profesionalno uključi u praćenje dešavanja na esport sceni. Deo svoje karijere je radio kao esport menadžer, te poznaje igru i „iznutra“, naročito trud igrača i timova koji se takmiče.

„Drago mi je da mogu da radim nešto što volim i pratim, bez opterećenja. Znate, morate da gajite poštovanje prema svim tim igračima, koji svakog dana izmišljaju način da vas iznenade i da podignu tempo igre na neki novi nivo. Odgovornost je velika i prema njima, i prema gledaocima, jer mi moramo da razumemo igru na jednom višem nivou, a to svakako nije lako. Ipak, verujem u sposobnost naše ekipe“, kaže Miloš.

Gejming, ipak, ne čini samo esport, već mnoštvo ostalih segmenata video-igara. Koliko brzo raste ova industrija govori i podatak da je u prvoj polovini 2020. godine na gejming potrošeno 6,6 milijardi dolara širom sveta. Proizvodnja gejming sadržaja objedinjuje, u samo jednom naslovu, veliki broj različitih zanimanja od informacionih tehnologija, 3D sektora – dizajnere karaktera i animacija, game developera, do marketinga i medija.

„Sav talent brojnih umetnika spakovan je u svaku od igara. Mašta i ideje autora naslova pružaju vam sate, dane, a nekad i godine odlične zabave. Upravo zato je za mene ovo najbolji posao na svetu i ne bih ništa menjao. Za mene gejming nije samo posao, već ljubav i način života. To je nešto što vam pruža šansu da iskusite milion svetova, života i boja“ rekao je Gordan Ilinčić, urednik gejming redakcije KUVO TV-a.

O zanimanju profesionalnog gejmera, sanjaju mnogi. Međutim, gejming industrija je dovoljno rasprostranjena da obožavaoci video-igara spajajući tu ljubav sa obrazovanjem, mogu da postanu menadžeri timova, treneri, analitičari, PR menadžeri, advokati – u gejming sektoru, ili poput ekipe KUVO TV-a novinari-gejmeri. Radeći, kako kažu, najbolji posao na svetu, novinari KUVO TV-a na male ekrane sa uživanjem svakodnevno donose aktuelne priče iz sveta gejminga. Ne propustite da vidite kako to izgleda, jer je KUVO TV dostupan za gledaoce u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
5°C
31.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve