Sport
23.06.2023. 12:35
Beta

FIVB

Važne odluke u odbojci: Menjaju se termini održavanja SP i EP

odbojka
Izvor: Shutterstock

Svetska odbojkaška federacija (FIVB) donela je važne odluke na sastanku Administrativnog Borda u Punta Kani, u Dominikanskoj Republici.

Odlučeno je da se svetska prvenstva od 2025. godine igraju na svake dve, umesto na svake četiri godine, dok će se kontinentalna takmičenja održavati parnim godinama.

Takođe je promenjen i sistem kvalifikovanja za Olimpijske igre 2028. godine u Los Anđelesu, tako što se ukidaju kvalifikacije za taj turnir.

Plasman na Igre u Los Anđelesu direktno će izboriti SAD, pobednici kontinentalnih takmičenja 2026. godine, tri najuspešnije reprezentacije sa Svetskog prvenstva 2027. godine, koje se do tada nisu kvalifikovale, kao i tri najbolje plasirane selekcije sa FIVB rang liste.

Za ovu promenu potrebno je odobrenje Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), a predstavnici FIVB-a ostavljaju mogućnost korekcije.

Na svetskim prvenstvima 2025. godine u obe konkurencije će nastupati 32 reprezentacije podeljene u osam grupa sa po četiri selekcije.

Posle grupne faze plasman u osminu finala izboriće po dve selekcije iz svake grupe, a zatim slede četvrtfinale, polufinale, meč za treće mesto i finale.

Plasman na naredno Svetsko prvenstvo izboriće domaćini turnira, aktuelni svetski prvaci, tri reprezentacije sa kontinentalnih šampionata 2023. godine, kao i 15 reprezentacija (ili manje u zavisnosti od broja organizatora Svetskog prvenstva) sa FIVB rang liste po završetku sezone 2024.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve