Sport
11.05.2023. 13:42
Beta

Bocvana

Olimpijac koji MORA da proda svoju medalju

olimpijska medalja
Izvor: Shutterstock

Atletičar iz Bocvane Najdžel Ejmos rekao je da prvu olimpijsku medalju u istoriji svoje zemlje, koju je osvojio na Igrama u Londonu 2012. godine, prodaje pošto mora da izdržava porodicu posle trogodišnje suspenzije zbog dopinga.

Jedinica za integritet atletike suspendovala je Ejmosa 3. maja jer je bio pozitivan na metabolit, na testiranju obavljenom uoči prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u Judžinu.

Ejmos je na Igrama u Londonu 2012. godine u trci na 800 metara osvojio srebro, prvu olimpijsku medalju za Bocvanu.

"U ovom trenutku moja jedina investicija ili penzija je čuvena srebrna olimpijska medalja sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. U kontaktu sam sa zainteresovanima, uključujući i finansijske savetnike, o tome kako time mogu da izdržavam porodicu", rekao je Ejmos, preneli su britanski mediji.
 

On je dobio umanjenu kaznu od standardne četvorogodišnje pošto je po savetu svojih advokata prihvatio optužbe. Ejmos neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine.

"Sreo sam se sa timom koji želi da je kupi za 4,5 miliona bocvanskih pula (339.750 dolara), ali kada moj dokumentarac izađe na Netfliksu, vrednost bi mogla da poraste na 7,5 miliona pula", naveo je 29-godišnji atletičar.
 

On je rekao da planira da se vrati takmičenjima po isteku suspenzije, krajem juna 2025. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NIJEL AMOS , OLY (@nijel_amos)

Supstanca na koju je bio pozitivan je GW1516, razvijena da pomogne u izgradnji izdržljivosti i sagorevanju masti, ali je tokom testova na glodarima otkriveno da izaziva rak.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dobila medalje za takmičenje od pre 10 godina
Ćijejang Šidjije

Ćijejang Šidjije

23.03.2022. 09:32

Dobila medalje za takmičenje od pre 10 godina

Kineske atletičarke Ćijejang Šidjije, Liu Hung i Liu Siudži dobiće zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju u brzom hodanju na 20 kilometara sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, nakon diskvalifikacije ruske atletičarke, prenela je danas Kineska medijska grupa (CMG).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve