Sport
14.02.2022. 12:12
R.E.

Pobeda sporta!

Oslobođena optužbi: Ruska klizačica može da se takmiči

Kamila valijeva
Izvor: EPA / FAZRY ISMAIL

Sud za sportsku arbitražu odlučio je da klizačica Kamila Valijeva može da nastavi takmičenje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Doneta je odluka da nije potrebna dodatna suspenzija zbog toga što je pala na doping testu.

Sud je odbacio zahteve da se ruskoj tinejdžerki Kamili Valijevi izrekne suspenzija zbog pozitivnog doping uzorka koji je uzet u decembru.

"Sportisti bi trebalo da imaju koristi zbog posebnih okolnosti, a ona je mlađa od 16 godina i smatra se zaštićenom osobom prema pravilniku Svetske antidoping agencije", rekao je Matje Reb, predstavnik CAS-a.

Valijeva će tako moći da se takmiči u individualnoj konkurenciji u umetničkom klizanju i glavna je favoritkinja za osvajanje zlata.

 

Ona je verovatno i najveća senzavija u Pekingu pošto je tokom timskog takmičenja oduševila svet nakon što je izvela potpuni četvorostruki skok čime je postala prva klizačica u istoriji koja je u tome uspela. 

Nakon takmičenja je izbio skandal jer se saznalo da je koristila trimetazidin, lek protiv angine pektoris, te su organizatori odložili dodelu medalja.

Naime, Valijeva je na testu urađenom 25. decembra prošle godine bila pozitivna. Ona je osmog februara privremeno suspendovana, ali je Ruska antidoping agencija (RUSADA) već sledećeg dana ukinula tu odluku.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) podneo je žalbu pred organima CAS koji su odbacili taj zahtev.

Ruski sportisti se i na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu takmiče pod imenom Ruski olimpijski komitet zbog ranijih doping afera.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

E to se zove magija na ledu! (VIDEO)
Gabrijela Papadakis i Gijom Sizeron

Umetničko klizanje

14.02.2022. 11:10

E to se zove magija na ledu! (VIDEO)

Francuzi Gabrijela Papadakis i Gijom Sizeron osvojili su zlatnu medalju u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.
Foto
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve