Sport
03.08.2023. 09:04
Beta-AP

"Čestitke, Pija"

Brazil eliminisan! Selektorka na meti oštrih kritika...

1
Izvor: Beta / FR171996 AP / Victoria Adkins

Selektorka ženske fudbalske reprezentacije Brazila Pija Sundhage dobila je žestoke kritike posle eliminacije ekipe u grupnoj fazi Svetskog prvenstva u Australiji i na Novom Zelandu.

Brazil je u sredu u Melburnu odigrao nerešeno 0:0 protiv Jamajke, u trećem kolu Grupe F, pa kao trećeplasirana ekipa sa četiri boda završava takmičenje na turniru.

Francuska je sa sedam bodova kao prvoplasirana prošla u osminu finala, a Jamajka kao drugoplasirana sa pet bodova. Takmičenje bez bodova završila je Panama.

Šveđanka Sundhage predvodi Brazil od 2019. godine, a tokom karijere predvodila je brojne švedske i američke klubove, reprezentaciju Švedske, kao i selekciju SAD, sa kojom je bila dvostruki olimpijski šampion.

Ovo je prvi put od 1995. godine da Brazil nije prošao u nokaut fazu Svetskog prvenstva za žene.

Poruke sa heštegovima ParabensPia, što na portugalskom znači "čestitke Pija", preplavile su društvene mreže u Brazilu, a mnogi navijači žalili su se da je ekipi nedostajalo kreativnosti i da je Sundhage bila previše oprezna tokom izmena igračica.

Reprezentativka Marta bila je starter prvi put na turniru, izašla je iz igre u 81. minutu i nije uspela da postigne pogodak.

"Nije zabavno gledati ovu ekipu. Igračice ne driblaju, ne odlučuju samostalno. Brazil mora ponovo da bude Brazil, u ženskom i muškom fudbalu", rekao je državni službenik Eduardo Menegeti.

Jedna od vodećih komentatorki ženskog fudbala na televiziji Globo Ana Tajs Matos kritikovala je stil igre koji je forsirala 63-godišnja selektorka, navela je da je fudbalerkama nedostajao karakter da urade nešto više od saveta trenera i dovela je u pitanje njihove veštine.

"Ova ekipa ima problema u poslednje četiri godine, a svi smo slušali o obnovi. Novu stvar koju je Brazil uneo je osrednji fudbal na poslednjim Olimpijskim igrama i sada na Svetskom prvenstvu. Ono što je Brazil pokazao na Svetskom prvenstvu je razočaravajuće. Ali naša istorija je velika i nijedan trener ne treba da bude veći od Brazila", dodala je Matos.

Bivša reprezentativka Formiga, koja je sada stručni konsultant u televizijskim emisijama, rekla je da "oseća frustraciju svake igračice, pošto je vrlo bolno na ovakav način završiti takmičenje".

Razočarana su i deca u Brazilu, a posebno devojčice.

"Razočarana sam što će Marta ostati na 17 golova. Ali eto, makar je Jamajka prošla dalje", rekla je 10-godišnja Klaris Akajaba.

Uprokos razočaranju, u školu je otišla obučena u dres reprezentacija, a kasnije će igrati fudbal sa drugaricama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li je ovo dokaz da je ženski fudbal sve gledaniji?
Fudbal

Svetsko prvenstvo

11.04.2023. 13:05

Da li je ovo dokaz da je ženski fudbal sve gledaniji?

Organizatori Svetskog prvenstva za fudbalerke saopštili su da je do sada prodato oko 650.000 ulaznica za utakmice koje će biti igrane na turniru u Australiji i na Novom Zelandu.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
24°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve