Sport
08.12.2020. 20:16
R. E. / Index. hr

PIPEN: Poenta "Poslednjeg plesa" bila je veličanje Džordana

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kada je ovog proleća svet sporta, u nedostatku pravih utakmica, potpuno okupirao "Poslednji ples" Majkl Džordana, jedna od glavnih tema bila je način na koji je prikazan Skoti Pipen.

Serija je prikazala sve kontroverzne trenutke iz Pipenove karijere, a nije posvetila dovoljno pažnje njegovoj važnosti za Čikago Bulse na samom parketu.

Američki mediji tada su pisali kako je Pipen besan na Džordana i ljut što je uopšte učestvovao u snimanju jer nije znao u šta se upušta. U julu je pak Pipen to demantovao i rekao da uopšte nije ljjut jer nema razloga da ga vređa nešto što se događalo pre 30 godina i da je serija bila prilika da se mladi upoznaju s košarkom iz devedesetih, piše Index. hr.

Međutim, u intervjuu za Guardian konkretno je govorio o "Poslednjem plesu" i rekao da su mu ipak neke stvari smetale i da je Džordanu rekao sve što misli o tome.

"Ne mislim da je "Poslednji ples" bio tačan u smislu definisanja šta se dogodilo u jednoj od najvećih era u istoriji košarke, kao ni šta su postigla dva velikana, pa recimo i najveća ekipa svih vremena. Mislim da dokumentarac to nije istakao. Mislim da je Majklova poanta bila veličanje i glorifikacija sebe. Mislim da mu se to na određeni način i obilo o glavu jer su ljudi dobili priliku i da vide njegovu prirodu", rekao je Pipen.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/KAI FOERSTERLING

Zaista, za ono što je predstavljano kao dokumentarac o Čikago Bulsima ispostavilo se da je serija o Džordanu, bazirana na istinitim događajima. Mnogi učesnici te priče i svedoci vremena to su već više puta potvrdili. Neki od njih takođe su mogli biti nezadovoljni načinom na koji su prikazani, poput pokojnog generalnog menadžera Jerryja Krausea ili Džordanovog najvećeg rivala Isiaha Thomasa, a neki potpuno umanjenom relevantnošću u seriji u odnosu na stvarnu važnost u sportskom delu priče, poput Tonija Kukoča. On je čak izbrisan s kultne fotografije Bulsa kad su je pretvarali u naslovnicu serije.

Pipen je za Guardian rekao i da je razgovarao sa Džordanom nakon završetka prikazivanja serije i da mu je rekao šta misli o njoj.

"Rekao sam mu da nisam previše zadovoljan. On je to prihvatio i rekao: 'Hej, u pravu si.' I to je više-manje bilo sve", rekao je Pipen.

Svestan je i Džordan manjkavosti svog "dokumentarca", ali "Poslednji ples" ispunio je svoju svrhu. Učvrstio je Džordanov kult ličnosti među starijim generacijama i predstavio ga mlađoj publici, potstakao prodaju njegovih patika, zabavio mase gladne sporta u prvim mesecima pandemije i doneo pristojnu zaradu koja je preusmerena u humanitarne svrhe. Pa zašto bi ga onda bilo briga za manjkavosti?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve