Sport
29.05.2019. 12:24
R.E.

PRE TAČNO 28 GODINA: Darko Pančev i Olmeta... Ostalo je istorija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bio je to 29. maj 1991. godine. Stadion Sveti Nikola u Bariju. Oči u oči, na razdaljini od 11 metara, našli su se Darko Pančev i golman Marseja Olmeta. Dugo je Pančev nameštao loptu. Uhvatio duh zalet i uputio nebranjeni udarac u golmanovu desnu stranu. Crvena zvezda je postala šampion Evrope!

Na današnji dan pre tačno 28 godina, postignut je najveći uspeh u istoriji jugoslovenskog i srpskog fubala. Tim Ljupka Petrovića osvojio je Kup evropskih šampiona, pobedivši Olimpik Marsej nakon penala 5:3 (0:0)

Ostalo je istorija.

https://www.youtube.com/watch?v=qGsNjTUF_z0

Među "besmrtne šampione" ušli su: Stevan Stojanović, Duško Radinović, Slobodan Marović, Vladimir Jugović, Refik Šabanadžović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Robert Prosinečki, Dejan Savićević, Siniša Mihajlović, Darko Pančev, Dragiša Binić, Vlada Stošić, Goran Vasilijević, Ivica Momčilović, Željko Kaluđerović, Milić Jovanović, Goran Jurić, Rade Tošić, Vladan Lukić i Ljubiša Milojević.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Svi oni izabrani su za "Šestu Zvezdinu zvezdu" i svrstali se u red legendi pored Rajka Mitića, Dragoslava Šekularca, Dragana Džajića, Vladimira Petrovića Pižona i Dragana Stojkovića Piksija.

Piksi odbio da šutira penal

Utakmica je ostala upamćena i po tome što je Dragan Stojković Piksi, koji je sezonu ranije napustio Beograd i preselio se u Marsej, odbio da šutira penal protiv svog bivšeg kluba.

https://www.youtube.com/watch?v=HUEx2PNYbyg

Pre finala crveno-beli pobedili su Grashopers (1:1, 4:1), Rendžers iz Glazgova (3:0, 1:1), Dinamo Drezden (3:0, 2:1) i minhenski Bajern (2:1, 2:2), u epskom dvomeču koji je svoj vrhunac dostigao u samom finišu neverovatnog revanša pred krcatom Marakanom.

Kasnije iste godine, Crvena zvezda postala je i prvak sveta i tako ušla u odabrano društvo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve