Sport
21.05.2019. 09:58
R.E./Beta/Foto:AP

Preminuo Niki Lauda

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

“Sa dubokom tugom objavljujemo da je naš voljeni Niki preminuo mirno u krugu porodice u ponedeljak. Njegova jedinstvena ostvarenja kao sportiste i biznismena će ostati nezaboravna kao i njegova žeđ za akcijom njegova direktnost i hrabrost. On je uzor za sve nas, bio je dobar i brižan suprug, otac i deka i nedostajaće nam”, poručila je porodica u saopštenju koje su objavili mediji u Austriji.

Niki Lauda je trostruki šampion Formule 1. Titule je osvajao 1975, 1977, sa Ferarijem, i 1984. sa Meklarenom. Vozio je na 171 trci za Marč, BRM, Ferari, Brabham i Meklaren.  Ostvario 25 pobeda u karijeri, a 54 puta je bio na podijumu. Poslednju trku vozio je 1985. godine u Australiji.

Od 2012. godine je bio čelnik Mercedesa i učestvovao je u dovođenju petostrukog svetskog šampiona Luisa Hamiltona u tim.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Luca Bruno, file)

"Njegova jedinstvena dostignuća kao sportiste i preduzetnika ostaće nezaboravni, njegova neumorna želja za akcijom, neposrednost i hrabrost ostaju uzor i merilo za sve nas", navodi se u saopštenju porodice, preneli su britanski mediji.
Jedan od najboljih vozača Formule 1 biće upamćen i po velikom povratku takmičenjima, nakon što je dobio opekotine u udesu na trci za Veliku nagradu Nemačke, 1976. godine. On je zadobio opekotine trećeg stepena i oštetio pluća, nakon što se njegov bolid zapalio na stazi u Nirburgringu.

U bolnici mu nisu davali velike šanse, ali se čudesno oporavio i u zavojima se vratio trkama, samo 40 dana od nesreće.

"Tada sam rekao da sam svoj strah savladao brzo i čisto. To je bila laž. Ali, bilo bi glupo da rivalima potvrdim svoju slabost. U Monci sam bio krut od straha", naveo je Lauda u biografiji.

Ostaće upamćeno njegovo veliko rivalstvo sa Britancem Džejmsom Hantom, šampionom iz 1976. godine, po kome je snimljen i holivudski film.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Nick Ut, File)

Lauda je u dva navrata bio podvrgnut transplantaciji bubrega. Prvi put 1997. godine donator je bio njegov brat, a 2005. godine njegova devojka.

Lauda je ostvario 25 pobeda u karijeri, a 54 puta je bio na podijumu. Poslednju trku vozio je 1985. godine u Australiji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve