Sport
25.01.2023. 17:08
R. E.

E, moj, Rafa

Šta bi bilo kad bi bilo...

1
Izvor: Beta / AP / Asanka Brendon Ratnayake

Koliko bi trofeja osvojio Rafael Nadal da ga silne povrede nisu omele poslednjih godina, pitanje je sad?

Rafael Nadal predao je krunu Australijan opena već u drugom kolu kada je izgubio od 65. tenisera sveta Amerikanca Mekenzija Mekdonlda posle tri seta, 4:6, 4:6, 5:7. 

Španac je povredio preponu u završnici drugog seta, slabo se kretao što je Amerikanac iskoristio i pobrinuo se da priredi veliku senzaciju.

Iako je takmičenje u Melburnu nastavljeno i ulazi polako u završnicu, ljubitelji tenisa, pogotovo simpatizeri Nadala, pitaju se šta bi bilo da se on nije povredio.

Drugi teniser sveta poslednjih godina muku muči sa povredama, ali se ne predaje. Rekorder sa 22 grend slema od 2018. godine bio je primoran da zbog raznoraznih povreda propusti veliki broj turnira, uključujući i one najveće.

Pedantni statističari izračunali su da je on od početka karijere zbog zdravstvenih tegoba bio primoran da preskoči čak 11 grend slemova, poslednji US Open 2021, dok je na pet učestvovao ali su ga povrede naterale da završi nastup ranije.

Najviše su ga mučile povrede kolena i pete u poslednje vreme, što je i on priznao da je hronični problem koji je zapravo neizlečiv.

Tužna priča o Nadalu pokrenuta je baš kada je Novak Đoković, devetostruki šampion Australijan opena, dobio priliku da opet nastupi nakon pauze prošle godine kada mu je zbog toga što nije vakcinisan protiv virusa korona uskraćena viza i nastup na turniru.

Kao i obično, srpski teniser u Australiji uvek igra fantastično (stigao je do polufinala), uprkos povredi koju i on vuče.

Mnogima je baš to možda trn u oku što se on uspešno nosi sa svojim problemom i superiorno savladava prepreke, sigurno jurišajući na jubilarni deseti pehar u Melburnu, odnosno onaj koji bi mu doneo izjednačenje po broju grend slem titula baš sa rekorderom Nadalom (22). 

Nadal je prošle godine iskoristio priliku kada je Đoković izostao da osvoji trofej posle 13 godina u Melburnu, tek drugi u karijeri, odnosno 21. grend slem titulu, a onda je bio najbolji i na "svom Rolan Garosu" čime se izdvojio na vrhu liste najuspešnijih tenisera.

Mnogi smatraju da je Nadal tada žestoko profitirao, jer da je Đoković nastupao on ne bi imao nikakve šanse u "njegovoj kući". Sa povredama sa kojima se bori već godinama smatraju da je ustvari premašio svoje mogućnosti.

Bilo kako bilo, žal navijača Nadala ostaje, ali realnost treba prihvatiti kakva jeste, budući da on već ima 36 godina i da je na zalasku karijere. 

Za istinske teniske sladokusce dovoljno je to što šampioni poput Nadala i Đokovića i dalje nastupaju i demonstriraju da su i dalje majstori svog zanata i posebna generacija koju teško da će "beli sport" iznedriti u skorije vreme.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve