Sport
30.07.2022. 07:37
Beta

Engleska

Ragbi i transrodne osobe - nova pravila

Ragbi
Izvor: Shutterstock

Engleska ragbi unija (RFU) glasala je za ograničavanje učešća transrodnih osoba u domaćim utakmicama, a upravno telo preporučilo je da se samo igračicama koje su rođene kao žene dopusti da igraju u ženskoj kategoriji.

RFU je prošle nedelje započeo reviziju svoje postojeće politike sa anketom u kojoj je učestvovalo više od 11.000 osoba, prenela je Hina.

Održane su i opsežne konsultacije, proučavani naučni dokazi, a tražile su se i smernice od drugih sportskih tela pre glasanja zbog zabrinutosti za sigurnost i poštenje. Na kraju je rezultat glasanja bio 33 za ograničavanje učešća transrodnih osoba u domaćim utakmicama, 26 protiv i dva suzdržana.

"Veće RFU-a odlučilo je da je prikladan preventivni pristup sve dok nova naučna ocena nije dostupna kako bi se osiguralo pošteno takmičenje i sigurnost svih takmičara", stoji u saopštenju objavljenom danas.

Predsednik RFU-a Džef Blaket rekao je da bi mnoge osobe mogle bili razočarane ovom odlukom, ali je ona "utemeljena na svim dostupnim naučnim dokazima".

Transrodni igrači čiji je pol pri rođenju bio ženski mogu i dalje igrati u muškoj kategoriji ako daju pismeni pristanak i ako se sprovede procena rizika.

Svetska ragbi federacija (World Rugby) je prošle godine zabranila transrodnim igračicama takmičenje u elitnoj grupi, navodeći kao razlog zabrinutost za sigurnost.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve