Sport
20.06.2019. 18:47
M.P./Foto:AP

ROĐEN SA STISNUTOM PESNICOM: Od vodoinstalatera do šampiona i šoumena

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Sa 25 godina biću milioner", rekao je svojevremeno vodoinstalater iz predgrađa Dablina, koji je do pre svega par godina primao socijalnu pomoć. Taj momak danas je jedan od najpoznatijih sportista sveta, sa godišnjom zaradom od 47 miliona evra i neko ko je najviše doprineo razvoju MMA. Reč je naravno o Konoru Mekregoru. Međutim, život kakav Mekgregor danas vodi je samo vrh ledenog brega, pod vodom se krije težak život u siromaštvu koji bi mnoge odvukao u drugi pravac. Druge, ali ne i one koji snažno veruju u svoje snove i koji će učiniti sve da dođu do cilja.

Konor Mekregor rođen je u 1988. u predgrađu Dablina. Život u siromaštvu i nezainteresovanost za školu primorali su ga da radi kao vodoinstalater. Od primanja nije mogao da živi, pa je veći deo svog života primao socijalnu pomoć. Bez obzira na težak rad, bio je uporan i nije se predavao. Bilo je trenutaka kada je nakon dvanaestočasovnog radnog vremena odlazio u teretanu gde bi trenirao do neizmoglosti. Njegov karakter možda najbolje opisuju njegovi roditelji kada kažu da je rođen sa "stisnutom pesnicom".

U Konorovom životu postoje dve ključne prekretnice koje su uticale na to da postane ovo što danas jeste. Prva je trenutak kada je upoznao svog dugogodišnjeg trenera Džona Kavanaha. Zanimljivo je to da kada je Džon odveo Irca na prvi trening, Mekregor to shvatio preozbiljno i brutalno pretukao njegova dva najbolja borca do tog trenutka. Nakon toga Konor je morao da mu obeća da će u teretanu dolaziti na treninge a ne na ulične borbe. Tako je i bilo. Trenirao je napornije nego ikada ranije.


View this post on Instagram

The Reign Begins

A post shared by Coach Kavanagh (@coach_kavanagh) on Dec 15, 2015 at 8:37am PST

Baš u tom periodu dogodila se i druga prekretnica u njegovom životu - počeo je da izlazi sa današnjom suprugom Di Devlin, sa kojom danas ima dete. Mekregor nikada nije krio koliko je Di uticala na njegov život, da ga je izdržavala i verovala u njegove snove više nego iko.
"Svakodnevno me je podržavala. Vozila me je u teretanu, slušala o mojim snovima. Di mi je spasila život. Sigurno ne bih bio ovde gde jesam da nije bilo nje. Sve što radim, radim zbog nje.", rekao je jednom prilikom najpoznatiji UFC borac.


View this post on Instagram

Throwing it back to almost 5 years ago!!! ? #FBF

A post shared by Dee Devlin (@deedevlin1) on Apr 22, 2016 at 7:49am PDT

U jednom trenutku je morao da prelomi da li će nastaviti amaterski da se bavi sportom ili će mu se posvetiti maksimalno i pokušati da postane profesionalac. Ovo drugo je sa sobom povlačilo da mora da napusti posao vodoinstalatera, na šta se i odlučio. Njegovi roditelji to nisu prihvatili na najbolji način zbog čega se posvađao sa ocem.

"Biće vam žao kada postanem milioner", rekao je tom prilikom i bio u pravu.

Svoju prvu MMA borbu imao je 2008. godine protiv Gari Morisa, kojeg je pobedio u drugoj rundi. Nakon prvih šest borbi imao je skor od četiri pobede i dva poraza, posle čega je vezao osam uzastopnih pobeda što mu je otvorilo vrata UFC-a. Debi u ovoj organizaciji imao je 2013. godine protiv Markusa Brimidža kojeg je ekspresno pobedio u prvoj rundi. Ostalo je istorija.

Zanimljivo je da je samo nedelju dana pre tog meča podigao ček od socijalne pomoći vredan 188 evra. Nakon borbe vratio se kući sa 60.000 dolara. Posle par godina svoj brod je nazvao "188" u znak sećanja na taj ček. Iz ove perspektive deluje neverovatno, s obzirom da je postao prvi mešoviti borac koji se ikada pojavio na Forbsovoj listi 100 najplaćenijih sportista na svetu. Danas zarađuje 47 miliona dolara godišnje.


View this post on Instagram

The 188.

A post shared by Conor McGregor Official (@thenotoriousmma) on May 26, 2017 at 7:43pm PDTI

U karijeri je imao antologijske borbe kao što je ona protiv Dijaza. Objedinio je dve tutule u pero lakoj i lakoj kategoriji. Svojim karakterističnim stilom, brzinom i atraktivnošću oduševljavao je MMA fanove širom sveta. Ipak, koliko ga pojedini obožavaju, toliko ga neki smatraju cirkuzantom i ne uvrštavaju ga u red pravih sportista. Mnogi mu zameraju na "dugom jeziku" i kontroverzama koje pravi van oktogona. Istina, njegov princip da ne bira kako će privući pažnju iritantan je, ali isto tako izuzetno unosan, ali Konor je na vreme shvatio kako da se unovči. Svojim prepoznatljivim ponašanjem na konferencijama za štampu i ringu, punim psovkama i provokacijama protivnika privlačio je pažnju na sebe i time flertovao sa organizatorima koji su karte za njegove mečeve rasprodavali unapred. Publika voli da gleda spektakle, a to niko nije mogao bolje da im priušti od šoumena Konora. Bez obzira koliko se to nekome svidelo ili ne, Irac je na vreme shvatio da je MMA kao i većina sportova biznis i rešio je to da iskoristi na najbolji način. Iako je često znao da pretera organizatori UFC-a su ga trpeli jer su bili svesni da je zahvaljujući njemu MMA postao planetarno popularan zbog čega je mnogo novca ušlo u sport.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/John Locher, File)

Njegovom osećaju za biznis ide u prilog i to što je organizovao bokserski meč sa Flojidom Mejvejderom u veštini koja mu nije primarna -boksu. Procenjuje se da je "borba decenije", kako su je mnogi nazvali, bila teška pola milijarde dolara kada se uzmu obzir sve zarade i TV prava. Mekregor je taj meč naravno izgubio, ali se na konferenciji za štampu posle meča pojavio nasmejan sa bocom viskija, a kako i ne bi kada je za 36 minuta zaradio 100 miliona dolara.

Irac je shvatio da više nema potrebe da krvari po oktogonu i da je svoje ime dovoljno izbrendirao da može da napusti MMA. To je i uradio sredinom ove godine, ubrzo nakon borbe sa Nurmagomedovim, iako mnogi sumnjaju da je to još jedan marketinški potez. Inače ta borba mu je bila jedina u poslednje tri godine jer se maksimalno posvetio biznisu. U tom periodu Konor je lansirao svoj novi proizvod - irski viski "Proper Twelve" koji je takođe dostigao planetarnu popularnostu, toliku da je prvi put u istoriji prodaja irskog viskija u Americi prešla brojku od milijardu dolara, što je direktno uticalo na pad čuvenog viskija Džejmisona.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve