Sport
27.03.2024. 12:52
R.E.

Srećan rođendan

Sada duvaš svećice Paspalje, Paspalje, Paspaljeee! (FOTO, VIDEO)

žarko paspalj, ATA
Izvor: ATA Images

Jedan od najboljih jugoslovenskih košarkaša - Žarko Paspalj, rođen je 27. marta 1966. Ovaj netipični, levoruki šampion, rođen je u Pljevljima, a karijeru je gradio širom sveta.

Žarko Paspalj je karijeru započeo u Podgorici, u klubu Budućnost, koji nije bio izuzetno viskoko rangiran, ali je bio poznat kao "rasadnik“ talenta za druge velike klubove Jugoslavije, poput Partizana, Cibone, Jugoplastike, Crvene zvezde i Bosne.

Nakon Budućnosti, prešao je u Partizan, gde je ostao četiri sezone. Bio je jedan od najboljih igrača u svakako najboljoj Partizanovoj generaciji koja je ikad igrala.

Zajedno sa Divcem, Danilovićem i Đorđevićem osvojio je 1989. godine Kup Radivoja Koraća. Ta fenomenalna generacija predvođena je Duškom Vujoševićem.

Žarko je iz Partizana otišao u NBA ligu 1989. godine. Potpisao je ugovor sa San Antonio Sparsima nekoliko nedelja pre nego što je Vlade Divac stavio svoj paraf na ugovor sa Lejkersima, tako da je Žarko Paspalj prvi jugoslovenski košarkaš koji je pristupio NBA timu.

Ipak, Žarko nije bio zadovoljan svojim boravkom u Americi, koja nikako nije mogla da zameni duh zemlje iz koje je potekao. Jednom prilikom je izjavio:

“Trener nije smatrao da za mene ima prostora, za razliku od većine drugih. Da sam dobio pravu šansu, pa da je nisam iskoristio, to bi bilo nešto drugo. Ono malo što sam igrao bilo je slatko. Mogao sam da igram sa njima i te kako. Oni kad pokušaju da ti pronađu nešto loše, uvek izvuku te cigare. To može da bude opaska, ali ne i važna zamerka. Malo ljudi zna da sam na pola sezone molio Grega Popovića, koji je bio pomoćni trener, da me klub uključi u trejd sa Golden Stejtom, ali glavni trener je to odbio. Mislim da bih u Voriorsima iskočio.”
 

Nakon povratka iz Amerike, ponovo je došao u Partizan, a na kraju sezone 90/91 igrao je briljantno u reprezentaciji na Evropskom prvenstvu u Rimu i odmah zatim potpisao ugovor sa grčkim Olimpijakosom.

Atina ga je dočekala kao heroja, a u Olimpijakosu je ostao tri sezone, nakon čega je prešao u Panarinaikos, što je za Grke bilo ravno velezdaji.

Ipak, uprkos odličnoj igri u evropskoj ligi sa ovim timovima, uvek mu je izmicala evropska titula. Zbog toga su mu protivnički navijači tokom prvenstvenih mečeva u grčkoj skandirali “Nikad nećes uzeti trofej”.

Jugoslovenski navijači su taj stih iskoristili kada je Jugoslavija osvojila zlato na prvenstvu u Atini - skandirali su “Sad si uz’o trofej Paspalje!”

Ogroman uspeh u klubovima ostao je u senci Žarkove sjajne igre za reprezentaciju Jugoslavije. Paspalj je bio deo takozvanog "drim tim" sastava koji je osvojio zato na Evropskom prvenstvu u Zagrebu 1989, Svetskom prvenstvu u Argentini 1990. i Evropskom prvenstvu u Rimu 1991.

Nakon godina sankcija i raspada bivšeg jugoslovenskog tima, Paspalj se sa reprezentacijom vratio na scenu na Evropskom prvenstvu u Atini 1995. godine. Kapitenski je istrpeo navijanje 18 hiljada navijača protiv svog tima i pehar doneo u Beograd. Na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, mestralno je odigrao finale protiv Američkog tima, a njegova igra na toj utakmici se još uvek prepričava. Mnogi fanovi žale što je sav taj trud bio nagrađen "samo srebrom“.

Žarko je u karijeri postigao ogromne uspehe, ali je i kao čovek, van sporta, bio velikog srca. Zjedno sa drugovima iz reprezentacije Divcem, Danilovićem, Đorđevićem, Savićem, Bodirogom i Rebračom osnovao je Grupu 7, humanitarnu organizaciju za pomoć deci i ljudima koji su bili žrtve ratova u Jugoslaviji.

Profesionalnu karijeru okončao je kada je napunio 32 godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve