Sport
23.02.2024. 13:32
Beta-AFP

Svetski rekorder

Sahranjen atletičar koji je planirao da istrči maraton kraće od dva sata

1
Izvor: AP / Brian Inganga

Svetski rekorder u maratonu Kenijac Kelvin Kiptum sahranjen je danas u Čepsamu, selu u dolini Rift u kome je rođen, u kome je živeo i umro.

Favorit u predstojećoj olimpijskoj trci u Parizu, 24-godišnji Kiptum poginuo je u noći između 11. i 12. februara u saobraćajnoj nesreći zajedno sa trenerom Žerveom Hakizimanom.

Prethodnih dana najavljeno je da će sahrani prisustvovati predsednik Kenije Vilijam Rut i predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou.

Kiptu je smatran zvezdom u usponu kenijske i svetske atletike, a na veliku scenu probio se u trećoj zvaničnoj trci u karijeri u Čikagu prošlog oktobra, kada je postavio svetski rekord rezultatom 2:00,35 sata.

Stotine ljudi su u četvrtak odale poštu maratoncu na ulicama Eldoreta, poznatom centru za obuku trkača na duge i srednje staze.

1
Izvor: AP / Brian Inganga

"Ono što je Kelvin ostvario bilo je izuzetno. Dostići takve visine u tako mladim godinama je gotovo jedinstveno", rekao je u čevrtak Kou u Eldoretu.

Kiptum je nedavno najavio da će u Roterdamu u aprilu pokušati da postane prvi trkač koji će istrčati maraton ispod granice od dva sata.

On je bio posvećen treniznima, redovno je trčao više od 250 kilometara nedeljno, a ponekad i 300, što su retke brojke čak i za takmičare na najvišem nivou, rekao je svojevremeno njegov trener Hakizimana, koji je u sredu sahranjen u Ruandi. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poginuo svetski rekorder u maratonu
1

Tuga

12.02.2024. 10:35

Poginuo svetski rekorder u maratonu

Svetski rekorder u maratonu Kenijac Kelvin Kiptun poginuo je zajedno sa svojim trenerom u automobilskoj nesreći, javila je policija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve