Sport
19.07.2018. 14:30
R.E./Beta

SERIJA MARATONA U BEOGRADU: Ove i naredne godine održaće se tri trke na Novom Beogradu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U sklopu serije Srbija maratona (Serbia Marathon Series) ove i naredne godine održaće se tri trke na Novom Beogradu, uz muzičke i druge zabavne sadržaje, saopštio je danas Atletski savez Srbije (ASS).

Kako se navodi, cilj sve tri trke biće u Beogradskoj areni, gde će trkače dočekati više hiljada gledalaca.

Seriju činje tri trke: Serbia Run 10 kilometara/5 kilometara, 4. novembra, zatim
Serbia Run 10k/5k 30. marta 2019. godine i Serbia Marathon 42k/10k/5k, koji će se održati 3. novembra naredne godine.

Direktor ASS Slobodan Branković rekao je da Savez želi da afirmiše i ubrza razvoj rekreativnog trčanja kao načina života, novim i drugačijim pristupom, uz pomoć svih relevantnih faktora.

"ASS je dao sebi za obavezu, da koristeći svoja iskustva i kroz svoje kanale motiviše široku populaciju da trči. Tu su organizatori uličnih trka pre svega iz Srbije, pa onda i regiona, koji su glavni motori trkačkog pokreta u svojim sredinama, a spremni su da nas podrže", rekao je Branković i zahvalio na podršci čelnicima grada Beograda.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da u Srbiji postoji trend trčanja, ali da je neophodno da se podigne na viši nivo i uvede u kulturu življenja, pozicionirajući Srbiju kao trkačku naciju.

"ASS je kredibilna organizacija čiji će iskusni tim u narednom periodu napraviti najveću, održivu trku u Srbiji, priznatu od Evropske atletike i AIMSA-a (Svetske organizacije uličnih trka). Grad je spreman da podrži seriju uličnih trka u organizaciji ASS-a iza koje stoje svetski priznate Asocijacije. U ovom slučaju Grad Beograd, osim institucionalne podrške, neće trošiti budžetska sredstva na organizaciju ovih trka", naveo je on.

Kako je saopšteno, rane prijave za prvu trku otvorene su od danas, a cena trkačkog paketa osmišljenog prema potrebama trkača, iznosi 1.500 dinara. Trkači koji se budu prijavili u prvih sedam dana, zaključno sa 26. julom, moći će da biraju svoj trkački broj.

Savetnik i član organizacionog odbora Serbia Maratona Darko Savić rekao je da se predvidja od 7.000 do 10.000 učesnika u prvoj trci 4. novembra. On je naveo da će biti primenjeni svi svetski standardi, sertifikovana staza i pet zvezdica EA koje garantuju najviši nivo organizacije.

Zaštitno lice Serbia Marathona je evropska i svetska šampionka u skoku u dalj Ivana Španović.

"Kao profesionalni sportista svesna sam da dobre pripreme, organizovan tim i jasni ciljevi čine 90 odsto posla. Drago mi je da se ASS uključio u organizaciju ovog profesionalnog i rekreativnog trkačkog hepeninga. Ponosna sam što sam pozvana da i ja pomognem promociji Serbia Marathon Run. Pozivam sve gradjane Beograda i Srbije da 4. novembra zajedno istrčimo jednu od distanci prve trke. Nije važno koliko, važno je da trčimo", navela je ona.

Na dogadjaju 4. novembra u Areni se priprema i promocija atletike za najmladje pod nazivom "Atletski izazov". Aktivnost je namenjena deci uzrasta od četiri do osam godina koja žele da se oprobaju u mnogim atletskim, trkačkim i netrkačkim disciplinama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve