Sport
12.09.2020. 14:17
Zoran Šećerov

SLUČAJ NOVAK ĐOKOVIĆ: Pravda teža od nepravde

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ako je prvi znak ljudske gluposti potpuno odsustvo stida, kako to u svojim učenjima tvrdi Sigmund Frojd, onda je teško saglasiti se sa mišljenjem onih koji sebe i svet oko sebe uveravaju da je Novak Đoković, prvi reket sveta, zaista napravio glupost na US Openu u Njujorku. Pre bi se moglo zaključiti da su glupost napravili drugi.

"Ono što je Novak uradio spada u ’zloupotrebu lopte’. Ako loptica udari sudiju, sledi diskvalifikacija. To su pravila i od njih nema odstupanja“, bio je jedan od prvih komentara Bogdana Obradovića, nekadašnjeg selektora srpskih tenisera i čoveka koji više nego dobro poznaje sportske i ljudske vrednosti ali i karakter trenutno prvog reketa sveta.

Sada je i laicima jasno da je Novakov potez, ma koliko bio neprimeren tenisu kao sportu sa uzvišenim principima, definitivno posledica afekta kao i nedovoljno promišljene (re)akcija, ali bez loše namere. Zašto je onda Novak Đoković diskvalifikovan sa turnira na kojem je trebalo da trijumfuje i četvrti put u karijeri i tako prigrabi još jednu grend slem titulu?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JASON SZENES

"U skladu sa pravilnikom takmičenja, prateći radnju namernog udaranja lopte na opasan ili nesmotren način na terenu ili udaranja lopte sa nemarnim zanemarivanjem posledica, sudija US Opena je odlučio da diskvalifikuje Novaka Đokovića“, saopštili su organizatori US Opena i tako objasnili možda i najskandalozniju sudijsku odluku u tenisu svih vremena.

Glavni sudija turnira Soren Frimel odgovorio je i na pitanje zašto prilikom donošenja odluke o diskvalifikaciji u obzir nije uzeta namera, odnosno odsustvo iste:

"To jeste bio deo razgovora, ali postoje dva faktora. Jedno je sama akcija, a drugo je rezultat. A akcija, u kojoj nije bilo loše namere, dovela je do rezultata u kome je sudija vidljivo povređena. To je od ključne važnosti za donošenje konačne odluke. Ne bismo mi onoliko dugo pričali da je namerno pogodio sudiju, ali moraju da se uzmu u obzir oba faktora, šta se desilo i šta je posledica.“

Bez namere da bilo koga brani ili osuđuje, Bogdan Obradović konstatuje:

"Istina je da ovde nije bilo nikakve opasnosti po sudiju i da Novak to nije namerno uradio. Jednostavno, proradila mu je emocija i to je bilo to. Kazna je konačna.“

Jedan od onih koji budalaštinu uvijenu u oblandu pravila nije mogao da proguta jeste i Stiven Ej Smit, najpoznatiji američki sportski analitičar. Prvo je, obraćajući se svojim sunarodnicima, izgovorio ono što je svima bilo očigledno osim onima koji su (zlonamerno) odlučivali.

"Mora da se šalite. Novak je pogodio linijskog sudiju slučajno, nije ni gledao. Imamo globalnu pandemiju trenutno, gde imate ljude koji nisu hteli ni da učestvuju na US Openu. A imamo jednog od vrhunskih svetskih igrača, koji je došao da učestvuje kada nije morao. I zato što je napravio grešku, vi ga izbacujete i šaljete kući. Mora da se šalite.“

Stiven Ej Smit se nije na ovom zaustavio:

"Da li ste gledali tenis? Da li možete da nabrojite tri igrača koja biste hteli da gledate pre nego njega? Posebno u vreme pandemije? Imam problem sa tim! Zaustavite meč, posvetite tome pažnju i neka se vrate drugog dana da igraju. Hoću da gledam jednog od najboljih tenisera. Da je on to uradio namerno, dođavola, naravno da bih bio za to da ga izbace. Ali slučajno? Slučajno!"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JASON SZENES

Slična reakcija očekivala se i od Džona Mekinroa. Izostalo je zapravo očekivano razumevanje. Čovek koji je bio majstor skandala dok je igrao, svoju tezu o događaju na US Openu sveo je na sledeće konstatacije:

"Đoković je podlegao pod pritiskom. Mnogo toga se dešavalo van samog terena i nema sumnje da ga je to sada pogodilo. Svidelo se to njemu ili ne, do kraja karijere će biti smatran lošim momkom. Biće interesantno videti kako će se on nositi sa tim”, rekao je Mekinro.

I Boris Beker se oglasio na Instagramu posle neverovatnih događaja u Njujorku. Njegove misli upućene su Novaku.

"Brate, napravio si grešku i platio najvišu cenu za jednog igrača tenisa. S pravom si izbačen. Niko nije savršen i ponekad to svi zaboravimo. Izdvoji vreme i izvuci pouke iz najteže lekcije", napisao je Beker.

Novak jeste napravio potez koji je samo uslovno u sukobu sa pravilima turnira i sopstvenim moralnim načelima, ali glupost, na čemu posle svega insistiraju neki svetski mediji, uistinu nije. A da je u celoj priči gluposti bilo, jeste. Glupost je, pre svega, selektivna pravda prisutna i pod teniskom nebom, a onda i onaj teatralan pad dame u ulozi linijskog sudije koja se posle bliskog susreta sa teniskom lopticom ponašala kao da se sudarila sa tramvajem. Još više je to odluka onih koji su odlučili da najboljeg igrača planete posle svega kazne kao da je na tenisku arenu u Njujorku bacio bombu od koje je stradalo na stotine nevinih žrtava.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JASON SZENES

Đoković je uputio izvinjenje dotičnoj dami, ona njemu još nije. Da je moralan lik, što se za dotičnu gospođicu ili gospođu definitivno ne može konstatovati, sigurno je da ne bi onako teatralno pala, da ne bi “ostala bez daha”, da ne bi glumila nesvesticu i šta sve već ne. Mogla je jednostavno da skine masku, da se osmehne i da kaže “dogodi se, idemo dalje”.

Tada bi uistinu bila dama. I slučaj diskvalifikacije Novaka Đokovića ne bi ni postojao. Ali ona to nije učinila. Bez imalo stida napravila je predstavu bez presedana i zato je njen potez više od gluposti. A glupost je opasnija od zla. Zlo prođe, bude i nestane.

Rus Boris Sobkin, nekadašnji teniser a danas trener, pričao je o linijskom sudiji  Lauri Klark,  koju je Novak Đoković pogodio lopticom. Ispostavilo se da Sobkin poznaje ovu ženu odranije.

"Ništa nije bilo tako dramatično, ona je napravila predstavu. Ona je vrsta žene koja želi da se pokaže, ona je tip ljudi koji želi da se na njih obrati pažnja, da budu u centru pažnje. Savijala se, previjala od bolova i grčila. To je komedija”, rekao je Sobkin.

Sobkin je ispričao i šta bi bilo kad bi bilo, odnosno šta bi se dogodilo da sudije nisu reagovale onako kako jesu.

"Sem diskvalifikacije, nije bilo druge opcije. Da Đoković nije diskvalifikovan, pričalo bi se zašto je nekom nešto dozvoljeno, a zašto nekom nije. Na kraju bi ispalo da svi nisu jednaki i mnogi bi se digli na noge i napravili haos. To bi završilo karijere ovih sudija“, zaključio je Rus.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JASON SZENES

U šahovskim partijama veliki majstori su bili radi da za kralja žrtvuju tri figure i da tako proslave šah kao igru. Teniseri su tu šansu propustili. Obrukali su ovu igru uprkos činjenici da su na drugoj strani imali istinu od koje se nije moglo pobeći.

"Oni koji su odlučivali o sudbini Đokovića posle svega što se dogodilo radili su po pravilima. Gotovo je sigurno da će sudija čak i dobiti nagradu za odlučno ponašanje od ATP, odnosno ITF“, naglasio je Bogdan Obradović.

Povezane vesti - "IZVINJAVAM SE" Đoković: Biće ovo važna životna lekcija

Slavni Nušić bi ovo, da je živ, prokomentarisao na sledeći način:

"Pravda je često puta teža ljudima od nepravde".

Da li su u Njujorku bili prestrogi, da li su baš morali da donesu odluku koju su doneli, da li su se u sličnim situacijama pridržavali istih pravila i tumačili ih na isti način i na kraju, da li su oni koji su trenirali strogoću zapravo grešnici koji se smatraju pravednima? Ovo nisu pitanja bez odgovora. Zato je i Bogdan Obradović za one koji to ne znaju morao da kaže i ono što se  možda ne govori, a to je da je “sudijama pri donošenju odluke pomoglo i to što Novak nije u poslednje vreme u dobrim odnosima sa ATP”. Takođe i to da u tenisu “postoje sudije koje imaju omiljene igrače, kao i one koje imaju ne tako omiljene igrače”.

"Posle Njujorka jasno je kojoj grupi Novak pripada”, poentirao je Bogdan Obradović.

Ono što se posle Njujorka definitivno zna jeste to da Novak Đoković nije miljenik Švajcarca Andreasa Elija. Kao supervizor Rolan Garosa Švajcarac je, setite se, uticao na Novakov poraz protiv Dominika Tima u polufinalu grend slema na tlu Francuske. Sada je kao jedan od članova tročlanog veća doneo odluku da Novak bude diskvalifikovan "zbog opasnog udaranja loptice unutar stadiona bez svesti o mogućim posledicama”. Koliko je bio pravedan a koliko zainteresovan da Novak ne osvoji još jedan grend slem turnir govori i saopštenje lekara koji su posle pregleda ustanovili “da linijski sudija nema povrede i nikakve posledice”. U prevodu - dami nije ništa.

Međutim, Đoković je uprkos svemu diskvalifikovan.

Slovenac Aljaž Bedene pre deset dana na turniru u Njujorku, iako je loptom pogodio kamermana koji što se prava tiče ima isti status kao i skupljač lopti, nije kažnjen. Moguće je da bi i bio da kamerman svog “krvnika” nije uzeo u  zaštitu. Bez namere da pravi glupost, za razliku od dame u liku linijskog sudije iz priče o Novaku, prihvatio je izvinjenje mladog Slovenca “da je pogođen slučajno i da mu od toga nisu ostale nikakve posledice”. Sakupljača loptica pogodio je lopticom i Rodžer Federer. Istina ne ovih dana u Njujorku, već pre devet godina na Australijen openu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JASON SZENES

Iako su i tada važila ista pravila kao i danas, Federer je ostao nekažnjen. Argentinac David Nalbandijan je preo osam godina povredio sudiju udarajući u besu reklamni pano. Izvinjenje nije pomoglo, doživeo je diskvalifikaciju sa turnira. Nik Kirjios je lane napravio skandal u Sinsinatiju, pljuvao je i vređao sudiju. Dobio je suspenziju od 16 nedelja i uslovnu kaznu od šest meseci. Oglasio se i ovog puta uz malo sarkazma.

"Da sam ja slučajno udario skupljača loptica u grlo, na koliko godina bih bio suspendovan - pet, deset ili 20”, zapitao se Australijanac.

“Iskreno, teško je. Prošao sam kroz to na Dejvis kupu 2017. Iz sve snage u besu sam udario lopticu i pogodio sudiju Arnoa Gabasa. Naravno, bio sam diskvalifikovan. Danas se osećam užasno zbog Đokovića, osećam se užasno zbog svih. Niko ne želi da bude u toj situaciji. Srećom, sudija je okej. Video sam da Đoković nije imao ni najmanju nameru da je pogodi.

Nesreće se dešavaju”, ispričao je Kanađanin Denis Šapovalov, koji bi bio Novakov protivnik u četvrtfinalu US Opena da se nije dogodio incident.

Povezane vesti - "SVIDELO MU SE TO ILI NE" Mekinro: Đoković do kraja karijere "loš momak"

Da li znate ko je Britanac Tom Henman? U meču parova na Vimbldonu 1995. Britanac se naljutio posle izgubljenog poena i udario u glavu skupljača loptica koji je bio pored mreže. Meč je prekinut a jedan od Henmanovih rivala zahtevao je diskvalifikaciju Britanca, tako da su u istoriji tenisa Tim Henman i njegov partner postali prvi teniseri u Open eri koji su dobili takvu kaznu.

"Novak mora da se suoči sa istinom, izvini i prihvati da je pogrešio. Sve dok beži od istine, skandal se vuče“, izjavio je Henman za BBC.

Ostaje i pitanje, naravno bez odgovora, da li bi Britanac na isti način pričao da je pre 15 godina Novak prihvatio ponudu da uzme pasoš Engleske. Naravno da ne bi i naravno da danas Novak Đoković uprkos svemu ne bi doživeo nepravdu. Možda i najveću u karijeri. Odlukom sudija, supervizora turnira i glavnog sudije turnira diskvalifikovan je sa turnira. Zarad svega, što je verovatno najmanje bitno, izgubio je i sav novac zarađen u Njujorku (250.000 dolara) da bi krešendo licemerja stigao s odlukom da Đoković mora da plati i još 10.000 dolara zbog nesportskog ponašanja na US Openu. Ne zaboravite da se sve ovo događa teniseru koga je kroz karijeru pratilo fer ponašanje i sportsmenu koji je čak na sopstvenu štetu ispravljao greške sudija.

Mašinerija mržnje je, čini se, ponovo pokrenuta. Tu je i pitanje, ma koliko nama koji obožavamo Novaka ne prija, zašto svet, misli se na teniske koordinate, ne voli srpskog asa.

Čini se da je sve na neki način povezano i sa čudesnim rivalstvom Federera i Nadala koje je svojim umećem ugrozio Đoković. Da je tako svetu je (ne)davno sve objasnio Džo Posnanski, američki kolumnista i vrhunski poznavalac ne samo teniskih prilika.

Njegova teza se zasniva na istini da su Rodžer Federer i Rafael Nadal u tenisu zaista dugo bili nešto slično Ronaldu i Mesiju u fudbalu. Međutim, naglašava Posnanski, u fudbalu se još uvek nije pojavio neko ko postiže više golova i osvaja više velikih trofeja od Portugalca i Argentinca iz sezone u sezonu. U tenisu jeste i potpuno je logično i očekivano da se mnogim navijačima to ne dopada.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Federer i Nadal su sasvim zasluženo stekli ogromnu podršku širom sveta tokom proteklih godina i svi ti navijači nikako nisu očekivali da će se pojaviti neko ko će razbiti možda i najveće rivalstvo u istoriji tenisa. Jedni su uživali u prefinjenom tenisu Rodžera Federera, dok su drugi navijali za bika sa Majorke koji je brutalnim laso forhendima i sirovom snagom razbijao rivale, pa i Federera u velikom broju slučajeva. A onda se kao kiša iz vedra neba pojavio Novak Đoković. Može se reći da niko nije bio spreman za, kako je velika teniska legenda Nik Boletijeri rekao, najsavršenijeg igrača u istoriji.

U analizi Amerikanac podseća da se Novak Đoković pojavio na najvećoj sceni 2007. godine. U Montrealu je pobedio Rodika, Nadala i u finalu Federera kao trojicu najboljih na svetu u tom trenutku, a potom je igrao i finale US Opena protiv Švajcarca, kada je imao velike prilike u prva dva seta.

Zatim je sa 20 godina u Melburnu osvojio i prvi grend slem prekinuvši u polufinalu niz Federera od deset uzastopnih grend slem finala. Ipak, niko na to previše nije obratio pažnju, jer Novak nije uspeo u potpunosti da se suprotstavi dvojici igrača koje su svi videli kao najveće u istoriji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ali, sve se promenilo 2011. godine. Novak je posle osvojenog Dejvis kupa ušao u istorijsku seriju pobeda potpuno neočekivano, a sve to u trenutku kada je rivalstvo Nadala i Federera dostiglo vrhunac. U trenutku dok se vodila polemika hoće li Španac prestići Švajcarca po broju osvojenih grend slemova, pojavio se Novak Đoković sa serijom od 41 uzastopne pobede. Da bi stvari bile jasnije, treba podsetiti i na ono što je možda još važnije. Novak je tokom 2011. dobio 10 od 11 mečeva protiv Federera i Nadala.

“Bio je to period dominacije trećeg čoveka za koji niko nije bio spreman. Đoković je kulminaciju svoje šestogodišnje dominacije svetskim tenisom doživeo na Rolan Garosu prošle godine, a u međuvremenu je pobeđivao sve svoje rivale na svim podlogama i trenutno ima pozitivan bilans u međusobnim duelima i sa Federerom i sa Nadalom, ali i sa svim igračima sa kojima je odigrao barem 10 mečeva”, podsetio je Posnanski.

Jedan drugi američki novinar, Brajan Filips iz „Njujork tajmsa“, pokušao je teniskom svetu još 2017. da objasni fenomen Novaka Đokovića. Učinio je to na jedan prljav način.

"Đokovića pratim više od deset godina, ali nikad ga nisam upoznao. Teško ga je pročitati, što je čudno, jer malo tenisera izgleda zabrinuto i depresivno kao on. Gledajući Federera ili Nadala jasno je mišljenje o njima, za razliku od Đokovića. Bio je klovn, imitirao igrače da bi zasmejao ljude, iritantan, glumio je povrede, bio moralista, dijetalni guru, političar, gubitnik, genije, budala..."

Filip je Novaka još nazivao i “kraljem na bolovanju” aludirajući na to da je, kako kaže, uvek žrtva zbog nečega, da posle poraza “izgleda kao lud” i da je tada bolje bežati “od njegovog divljeg pogleda”.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve